用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 08年有意報讀<英華小學>或已讀咁的學生家長請入來 ...
樓主: GraceCheng111
go

08年有意報讀<英華小學>或已讀咁的學生家長請入來 [複製鏈接]

原文章由 Cartier 於 07-8-28 09:13 硐表

Hi 各位,

我都會幫囝囝報讀08年英華小一, 昨天打去book位聽簡介會, 已經是第二場的48x了, 校務處話第二場都就full了.

我唔係教徒, 唔知入英華的機會是否會差些呢 ...

Cartier,
我估有宗教, 會加分的! 但係不用太擔心喎! 依據我們扣門成功的一群家長所見, 有很多都不是基督徒/家庭.....所以, 還是看小朋友&家長的多一點。

原文章由 miffy 於 07-8-28 09:52 硐表
easyma

我是1/9那場。

cartier

我都不是教徒, 我覺得小朋友有權去選擇自己的宗教, 如果能夠入讀英華, 由佢自己親身去接觸基督教, 而信奉的話, 不是更好嗎??

信教問題都不是大問題, 我估計會超過3000人去考英華,  ...

miffy,

你說的對, 小朋友有權去選擇自己的宗教, 我囝囝現就讀基督教的幼稚園, 我從來都是由他喜歡去了解聖經故事.

為什麼你估計會有3千人去考英華?  不會吧 !  學位只有150, 20人選 一個, 豈不是比小拔, spcc 還要誇張

原文章由 Cartier 於 07-8-28 11:31 硐表

miffy,

你說的對, 小朋友有權去選擇自己的宗教, 我囝囝現就讀基督教的幼稚園, 我從來都是由他喜歡去了解聖經故事.

為什麼你估計會有3千人去考英華?  不會吧 !  學位只有150, 20人選 一個, 豈不是比小拔, spcc ...

miffy講的, 都有原因的....每年直資小學都會平均有二仟人去考的, 好似TSL咁, 每年都起碼有二仟人去考!

今年, 由於英華今年轉直資, 有一間英華書院中學作後盾 (加上係英中), 學費又唔貴, 校園設備/配套又這麼好 (真係幾好, 自己係家長都係咁話) 而且加埋我們林校長的魅力, 其實三仟人都無話唔可能的!

我啲兩日上英華個網, 唔知點解都click唔到入去佢哋張報名表度! 你哋有冇咁問題?

原文章由 Cyrusmum 於 07-8-28 13:40 硐表
我啲兩日上英華個網, 唔知點解都click唔到入去佢哋張報名表度! 你哋有冇咁問題?

你試吓, 咁得唔得 :

中文版 : http://202.82.16.196/dss/ApplicationForm_c.pdf
英文版 : http://202.82.16.196/dss/ApplicationForm_e.pdf

唔得再出聲, 否則, 等九月一日個簡介會上取。

原文章由 miffy 於 07-8-28 14:38 硐表
我唔知英華會否好似九龍塘小學咁, 只簡人黎interview,

唔係ma, 九龍塘小學唔係選人來interview的, 係個個都有得in ga  我大兒子前年, 個個報名, 個個有得in 的!

係張form 內有關本人聲明, 其中一項係 : 本人確知申請人將獲安排於本年9月至10月間進行面試

--> 我估係每一位申請人都有interview 機會 (第一round),不過一定未必個個有機會見林校長(第2round)   

原文章由 JAMmama 於 07-8-28 14:56 硐表

唔係ma, 九龍塘小學唔係選人來interview的, 係個個都有得in ga  我大兒子前年, 個個報名, 個個有得in 的!

[ 本文章最後由 KLLP 於 07-8-28 18:25 編輯 ]

JAMmama,
都係唔得呀! 唔知係咪我部機有問題呢? 等我試多幾次, 真係唔得就等1/9啦!  唔該晒你呀!

你係咪無裝Adobe Reader呀?? 如無, 咁咪開唔到pdf file!!

試下去以下, free download個sofeware, 再開file看看!!

http://www.adobe.com/tw/products/acrobat/readstep2.html

原文章由 Cyrusmum 於 07-8-28 19:54 硐表
JAMmama,
都係唔得呀! 唔知係咪我部機有問題呢? 等我試多幾次, 真係唔得就等1/9啦!  唔該晒你呀!

原文章由 miffy 於 07-8-28 14:38 硐表
jamma講得啱, tsl去年2000人考, 英華有一條龍英中+學費平+林校長的魅力, 3000人差唔多。

我唔知英華會否好似九龍塘小學咁, 只簡人黎interview, 不會全部in晒, 我見叩門case都一樣, 500人只in 10個, 我估英華可能會i ...

我都會幫囝囝報tsl, 又係爭崩頭之選, 唔知考tsl又要唔要做profolio呢

本來我冇打算做profolio, 見yw個application procedure 後, 急忙要趕工了.

[ 本文章最後由 Cartier 於 07-8-29 09:15 編輯 ]

原文章由 Cartier 於 07-8-29 09:13 硐表

我都會幫囝囝報tsl, 又係爭崩頭之選, 唔知考tsl又要唔要做profolio呢

本來我冇打算做profolio, 見yw個application procedure 後, 急忙要趕工了.

Cartier,
TSL會收portfolios, 但我前年大仔考, kinder (我地間kinder代收form) 講明TSL在first in時才收portfolios, 但舊年時有無改, 我就唔知啦! 你還是問返有關學校!

原文章由 miffy 於 07-8-29 09:19 硐表
面試安排
本校將按學生成績品行等甄選約見,而面試日期為十月二十七日(星期六)。約見與否將於十月十三日以書面通知。申請人亦可透過本校網頁查閱

我見九小個網度咁寫咋, 不過我都希望英華可以in得晒, 唔係我驚我連i ...

miffy,
嚇死人啦....還以為你post英華小學的面試安排, 不如你在header上加返係KTS啦, 唔係, d人真係大眼睇過龍, 這裏還是講的是英華ma!! KTS寫係咁寫啫, 你交咗portfolios, 就有ga la!

依據往年時經驗+各朋友的分享, 以三間私校來比較 (宣道, SFA, KTS), KTS較容易入 (以比例來說)!

係呀..我都係咁諗...

原文章由 KLLP 於 07-8-28 17:47 硐表
係張form 內有關本人聲明, 其中一項係 : 本人確知申請人將獲安排於本年9月至10月間進行面試

--> 我估係每一位申請人都有interview 機會 (第一round),不過一定未必個個有機會見林校長(第2round)   

...
vip no. 分享:
menard 85折, 可代買.
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

各位,

現加開第3場....9月8日, 2-4pm.
未報名, 快d打去/上網報lu...

原文章由 Cartier 於 07-8-28 09:13 硐表

Hi 各位,

我都會幫囝囝報讀08年英華小一, 昨天打去book位聽簡介會, 已經是第二場的48x了, 校務處話第二場都就full了.
vip no. 分享:
menard 85折, 可代買.
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

想問下妳地幾時會交個申請表呀?
我會聽簡介會果日交呀:D

me too.......now we are hard-working for portfolio

原文章由 Easy媽咪 於 07-8-30 12:16 硐表

[ 本文章最後由 mcheung 於 07-8-30 13:01 編輯 ]

原文章由 Easy媽咪 於 07-8-30 12:16 硐表

你咁快交? 我寫好封信, scan好d文件, 但個protfoilo未做好, 我還要等到6號先收到封reference letter.  所以, 會在10號打後先交!
‹ 上一主題|下一主題