用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 大角嘴天主教小學 大角咀天主教(海帆道)07-08 1C 請進
樓主: colinma
go

大角咀天主教(海帆道)07-08 1C 請進 [複製鏈接]

求救呀 !各位噚日colin攞咗份視藝功課話做色彩 ,究竟做乜東東?佢又話畫圖案又話要深淺色,係唔係色彩學中既色彩環?但油粉彩點整呀?我淨係用過水彩去整??? 他可以用水彩嗎?

colinma,

色彩個幅畫bowie果班早2星期交咗lak.....其實好簡單做, 你係畫紙上畫甘patten(老師上堂有教佢地), 之後用粉彩用唔同既color油好佢就ok ga lak.

Thank you!原來我諗多咗,哈哈!
原文章由 Bowiema 於 07-10-3 16:13 硐表
colinma,

色彩個幅畫bowie果班早2星期交咗lak.....其實好簡單做, 你係畫紙上畫甘patten(老師上堂有教佢地), 之後用粉彩用唔同既color油好佢就ok ga lak.

Bowiema ,我終於同colin攪掂佢幅畫啦!今日可以出街啦!多謝你吖!

Bowiema & Juianama,

謝 謝 您 們!

理 性 上 ,我 都 知 的 ,但 在 家 遇 到 壓 力 時 ,都 難免 會 down.   作 為 最 親 近 子 女 的 成 人 也 真 要 經 驗 學 習 為 人 父 母 (IQ, EQ, AQ...etc) 呢 !  上 一 個 主 日 ,有 主 日 學  家 長 分 享 我 們 需 要 放 低 多 些  ,交 多 些  給 天 主 --> 我 非 常 同 意 。 主 佑 !

原文章由 Bowiema 於 07-10-2 17:45 硐表
Hi, Cecilia,

唔好甘啦.....小一真係大家都要時間適應. 我今年都慘ga....要開始睇2個, 雖然話大仔大部份自己可以handle, 但為人父母有時都會唔放心.

我都plan緊唔做既問題, 不過最快都要捱到過年先得, 我地大家一 ...

原文章由 CeciliaChg 於 07-10-9 18:51 硐表
Bowiema & Juianama,

謝 謝 您 們!

理 性 上 ,我 都 知 的 ,但 在 家 遇 到 壓 力 時 ,都 難免 會 down.   作 為 最 親 近 子 女 的 成 人 也 真 要 經 驗 學 習 為 人 父 母 (IQ, EQ, AQ...etc) 呢 !  上 一 個 主  ...

慢慢嚟啦,不過每個人都會有唔同嘅減壓方法,我最返就寫
blog,係上面寫一輪,鬧一輪,咁就會鬆哂啦!
當然都會寫d開心嘅嘢上去啦!

[ 本文章最後由 julianama 於 07-10-10 13:17 編輯 ]

Juianama,

我  每 天 工 作 要 不 停 用 msn / icq 同 人 溝 通 ,都 未 得 閒 試 玩 blog, 看 來 我 要 有 排 先 學 識 。有 無 shortcut  指 點 下 初 哥 。

Thx!

原文章由 julianama 於 07-10-10 13:15 硐表

慢慢嚟啦,不過每個人都會有唔同嘅減壓方法,我最返就寫
blog,係上面寫一輪,鬧一輪,咁就會鬆哂啦!
當然都會寫d開心嘅嘢上去啦!

Hi, Cecilia,

Please check PM.

Bowiema

原文章由 CeciliaChg 於 07-10-10 19:00 硐表
Juianama,

我  每 天 工 作 要 不 停 用 msn / icq 同 人 溝 通 ,都 未 得 閒 試 玩 blog, 看 來 我 要 有 排 先 學 識 。有 無 shortcut  指 點 下 初 哥 。

Thx!

...

你去開個account,寫d生活點滴係上面,就好似寫日記咁。
你如果驚太open,可以set private blog嫁,咁人哋就睇唔到嫁啦!

今日第一次測驗,各位baba mama緊唔緊張呀?我就好似緊張過自己測驗咁!噚晚仲瞓唔着,真係笑死人!今朝問colin他緊唔緊張?他竟然會答唔緊張,當做練習就可以。看來我要向他學習了。祝各位仔仔女女有好成績啦!

Hi, Colinma,

第一次難免會緊張ga......小朋友就緊係唔會緊張啦.......想當年大仔第一次測驗, 我都好緊張ga......

反而bowie昨晚就同我講佢有小小緊張, 因為佢本身係一個好緊張既人.

Hi,Bowiema,
Bowie返嚟有冇講返測驗D嘢?Colin話佢自己做哂份卷,話老師講得慢......所以好驚佢做灟做錯呀!:cry: 事前已經同佢講要聽卷,又唔聽,激死!
原文章由 Bowiema 於 07-10-15 14:56 硐表

第一次難免會緊張ga......小朋友就緊係唔會緊張啦.......想當年大仔第一次測驗, 我都好緊張ga......

反而bowie昨晚就同我講佢有小小緊張, 因為佢本身係一個好緊張既人. ...

Colinma & Bowiema,

我 先 前 打 了 成 段 中 文 ,點 知 都 upload 不 到

我 仔 平 時 做 功 課 坐 不 定 做 得 很 慢 。時 時 要 提 醒 佢 坐 正 同 握 筆 。昨 天 温 習 完 試 做 中 文 測 驗 ,足 足 用 了 個 幾 鐘 。重 組 句 子 亂 來 ,作 文 完 全 不 懂 ,都 是 無 眼 睇 :cry: 。  題 目 不 解 又 話 不 識做 , 第 一 次 測 驗 ,媽 咪 仲 辛 苦 過 佢 ,簡 直 有 排 歎 。現 在 小 一 d 程 度 真 高 了 還 是 我 仔 太 細 。我 記 得 我 小 一 時 拿 分 是 沒 難 度 的 。唉    ALL THE BEST !

原文章由 Bowiema 於 07-10-15 14:56 硐表

反而bowie昨晚就同我講佢有小小緊張, 因為佢本身係一個好緊張既人. ...

我都黎呢度報到先......小女1A班

Bowiema & twinsma

lam2hei,

Cecilia,
bk自從改版後真係幾難用......
宜家小學係深過以前好多ga.....所以我地大家都要努力. 昨日bowie返黎話佢識wor.....希望係真ga啦.

都好似我個女喎

原文章由 CeciliaChg 於 07-10-15 17:59 硐表
Colinma & Bowiema,

我 先 前 打 了 成 段 中 文 ,點 知 都 upload 不 到

我 仔 平 時 做 功 課 坐 不 定 做 得 很 慢 。時 時 要 提 醒 佢 坐 正 同 握 筆 。昨 天 温 習 完 試 做 中 文 測 驗 ,足  ...

lam2hei,

我 仔 都 係 1A 班 。

Bowiema,

我 昨 晚 問 啊 仔 識 唔 識 ,佢 都 話 識 ,我 費 事 問 咁 多 ,返 正 他 也 不 知 所 謂 。今 天 english test, 昨 天 做 完 功 課 已 經 10 點 幾 ,跟 本 無 時 間 温 習 。我 只 用 了 15~20 分 鐘  快 速 讀 一 次 LE 。我 估 佢 大 把 Vocabury 未 識 串 。有 時 我 覺 得 佢 拖 拖 拉 拉 ,簡 直 為 了 考 驗 我 的 耐 性 。睇 我 幾 時 發 惡 閙 佢 。次 次 叫 佢 快 d ,答 案 一 定 是 快 不 到 。大 家 有 計 嗎 ? 分 享 一 下 心 得 可 好 。

原文章由 lam2hei 於 07-10-16 09:33 硐表
我都黎呢度報到先......小女1A班

Bowiema & twinsma

Hi,Ceciliachg,
就因為我無耐性,我一開始便俾佢上補習社,他們跟功課兼温習,費事鬧得多傷感情!
原文章由 CeciliaChg 於 07-10-16 17:06 硐表
lam2hei,

我 仔 都 係 1A 班 。

Bowiema,

我 昨 晚 問 啊 仔 識 唔 識 ,佢 都 話 識 ,我 費 事 問 咁 多 ,返 正 他 也 不 知 所 謂 。今 天 english test, 昨 天 做 完 功 課 已 經 10 點 幾 ,跟 本 無 時 間 温 習  ...

Cecilia,

點解做到甘夜? 因為test week應該會mud功課ga bor.....有時教小朋友真係要睇性格再加埋唔同既方法, 真係成日要轉ga. 不過我自己就會係佢地好細時就會比佢地有一種模式, 因為好多野都要由細去習慣既.

我地黎緊既日子, 大家都要有超級既耐性同eq......一齊努力啊....

Cecillia,

你好! 我件細態度都好差...我話我回家前佢要做起功課, 點知佢係電話話我太早返, 佢做唔切喎 跟住返到去, 佢只係做到好少咋 每晚都要同佢c過 大家比d時間la...呢個時候一定要教架 la

記得三年前大女, 又係咁...我擺佢係補習社三個月後...決定唔再出黎招....嗰三個月係好舒服, 因自己無再花時間去跟一跟...及後先發覺佢只係交到功課, 但都無足份明白

Bowiema, 我地1a班呢兩日功課唔少架, 況且我細女咁慢
‹ 上一主題|下一主題