用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 08/09年度小一入學報名表
樓主: ada_pmlo
go

08/09年度小一入學報名表 [複製鏈接]

Re: 08/09年度小一入學報名表

HUITUNG,
THX更正~~

can1019,
nevermind~~因為實在好緊張,大家都係家長,明既~~

點解冇人入黎既~~08/09年咁少人咋???

can i have the update on 08/09年度小一入學報名表??

婥蔚媽咪 寫道:
點解冇人入黎既~~08/09年咁少人咋???

Most schools start application in September, only GT, Music primary, Logos start now.  So will be much more busier here in Sept.  Now we only think about where to go in summer holidays!

咁又係~~
我都諗緊同阿女搵暑期班玩呀~~最想佢學swimming~~

各位

如有最新報名料, 請PM 我, 因我在9月初就要生bb la, 真的無時間留意, 請大家幫忙
:idea:

push

hi! 原來大家都開始為子女升小而煩惱, 不如就在這裡互相交流心得、互通消息!我囝囝今年9月也升k3了...我的心水是﹕
培僑
培道
培正

終於都等到有呢個 TOPIC 了 , 我住葵青區, 亞囡係荃灣返緊K2 , 亞囡好活躍, 好動, 坐唔定 , 我未有心水小學, 請問有無家長可以提供下意見呀 ?

亞囡話想係荃灣天主教返學喎 , 請指教

醒目開學勳章

荃天師資方面几好,但留意地點同校舍(舊&細),仲有校長好似就退休,人士交接方面順利?
青紅蘿蔔 寫道:
終於都等到有呢個 TOPIC 了 , 我住葵青區, 亞囡係荃灣返緊K2 , 亞囡好活躍, 好動, 坐唔定 , 我未有心水小學, 請問有無家長可以提供下意見呀 ?

亞囡話想係荃灣天主教返學喎 , 請指教

青紅蘿蔔,
提提你,你住葵青有3個校網(64,65,66),你要CHECK你係邊個WOR~~我就係65網既~~AND荃天好似屬荃灣區~~

婥蔚媽咪

我都知 , 但葵青區既小學好似麻麻咁 , 荃灣官立小學好唔好呢 ? 幾時可以攞申請表架

蝦碌媽咪

呢樣真係唔知喎 , 但校舍又真係舊左d

婥蔚媽咪,

咁如果1ST ROUND比你入到仁立OR仁紀,咁你重會唔會比阿女讀私或直資呀?
佢KINDERK2 有 24, 08 p1收around 100, so 100-24=about 76 外校生..
咁你阿女好鐘意music?piano or?我女鐘意singing+opera個d
私小/DSS 想試試德望,音小,九龍塘宣道,嘉諾撒聖心, St. Clare's,聖方濟各英文小學,st paul's co-edu, I prefer traditional school.

聖瑪加莉男女 - 有得拎form ???

Have any 簡介會 & 報名 ?

Many thanks !!

GoldenDragon 寫道:
聖瑪加莉男女 - 有得拎form ???

Have any 簡介會 & 報名 ?

Many thanks !!

st. margaret 張form 可以響學校個網頁 download.

簡介會要留意學校個網頁啦.

http://www.smcesps.edu.hk/
其實係一家四口子

青紅蘿蔔,
的確葵青區好的小學係唔多,3個網夾埋先得10間到你好既(個人認為)~~真係好難搞呢~~所以亦導致好既學校更加多人爭~~
荃官小屬荃灣區~~係好學校,但亦難入~~因佢本身就冇任何宗教,在第1階段的計分法,就小左5分宗教分計~~只可靠父或母在那畢業同有兄或姊的計分方法了~~而且荃官亦係荃灣區受歡迎既學校,競爭好高~~所以個人覺得機會好微~~荃灣區都有幾間幾好既~~有海霸街官小,浸信會聯會,馬灣基慧,伍季明等,另柴灣角上午,天估和靈光也是不錯的choice~~

Hilary,
其實我都未知呀,仁立同仁紀在lee區的確係幾好~~但如果有得讀更好既學校,我當然要放棄佢地囉~~私校in你而俾你入既,證明都係覺得你讀到先俾你入jei,所以我唔擔心成功的話會讀唔上囉,當然我都要給佢一d支援啦~~
我覺得個女應該係好like音樂的,每次聽到音樂就好興奮咁,跳跳紮~~行緊街都會唱歌呢~~跟住又話想學小提琴同長笛,但太細,似乎唔太適合學長笛~~佢既節奏感都不錯ga,音律亦不錯~~成日起街到聽d音樂就話我知起邊到聽過~~ha,現代既歌手,joey,eason,leo既聲音佢都分得出,即係聽到首歌就知邊個唱~~咁所以我認為音小幾岩佢囉~~同埋我坎聽過講座,感覺亦幾好~~
私小我同你的差不多,但我不會考sfa,甲我認為佢對小朋友既發展唔夠全面,而st.paul co-ed的確係好,但好似話好勢利bor~~and太遠,因兩間小學會合埋一間,而且搬去南區呢~~

alicetang

優才有講座啦!要報名,日期係6月9日及6月16日
alicetang 寫道:
GT  (Tseung Kwan O )& Hong Wah (Siu Sau Wan ) can take application form already.

婥蔚媽咪 寫道:
青紅蘿蔔,
的確葵青區好的小學係唔多,3個網夾埋先得10間到你好既(個人認為)~~真係好難搞呢~~所以亦導致好既學校更加多人爭~~
荃官小屬荃灣區~~係好學校,但亦難入~~因佢本身就冇任何宗教,在第1階段的計分法,就小左5分宗教分計~~只可靠父或母在那畢業同有兄或姊的計分方法了~~而且荃官亦係荃灣區受歡迎既學校,競爭好高~~所以個人覺得機會好微~~荃灣區都有幾間幾好既~~有海霸街官小,浸信會聯會,馬灣基慧,伍季明等,另柴灣角上午,天估和靈光也是不錯的choice~~

婥蔚媽咪

以你所講既計分, 我既小朋友都無, 咁如果我想囡囡報讀荃灣津校/官立既小學, 咪好困難 , 真係一頭煙

‹ 上一主題|下一主題