用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 換牙問題
樓主: vine
go

換牙問題 [複製鏈接]

Re: 換牙問題

Eva** 寫道:
~~大家好~~

我想問下我個仔就黎7歲,但係都仲未換牙,是否唔正常?
就連少少鬆都無?
我見佢啲同學個個都已經換緊......... :-|
不算遲,我個仔都6歲半先掉第一隻(佢BB時比較遲出牙)

各位:

我個女因為貪玩,早三星期 撞崩了恆齒門牙,掉了四分一。
看過牙醫,照過X 光片,話無傷及根基。

但 竟然話因為她只有八歲,仍在生長階段,崩牙仍有生命,
可能崩牙會生回,或者會或者不會,根本無人知。

請問你們聽過這種情況嗎?如果真的可以生回?就等。
如果不可以,就安排補牙。

謝謝各位。

HootPa 寫道:
各位:

我個女因為貪玩,早三星期 撞崩了恆齒門牙,掉了四分一。
看過牙醫,照過X 光片,話無傷及根基。

但 竟然話因為她只有八歲,仍在生長階段,崩牙仍有生命,
可能崩牙會生回,或者會或者不會,根本無人知。

請問你們聽過這種情況嗎?如果真的可以生回?就等。
如果不可以,就安排補牙。

謝謝各位。
我信(起碼生番一半,如不太外眼,我會等佢自已生

王國長老

Hootpa,

我細妹8 歲時撞斷了一大半上門牙,
我相信斷到入神經位,好似無點生長過,
之後媽咪同佢杜牙根,再做番個假牙冠。
不過唔知係杜得唔好,定佢刷牙唔乾淨,
佢之後成日牙肉發炎,牙肉長水泡,
大約15-6 歲時再杜,我妹話痛到佢死!
到再大D,好似臨入大學時,門牙都不時有問題,
最終我細妹脫左兩隻門牙,而家係假牙黎既,
但見佢食咩都無問題,同埋好真,睇唔出係假。

但係佢就嚟七歲都仲末鬆喎 .... :-|  :-|

Eva** 寫道:
但係佢就嚟七歲都仲末鬆喎 .... :-|  :-|
你一下是但搵個牙醫打去話想book時間幫小朋友檢查牙齒,通想姑娘都會問小朋友咩事呀?你就答。。。。。,通想都比到答案你, 我會比多半年時間等下

thank you very much !!!!
咁我等多半年時間..... :

[quote]
200012 寫道:
[quote]
Eva** 寫道:
但係佢就
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

[/quote]遲D出仲好啦,耐用D麻

麟媽媽

我趁前晚去以前相熟的牙醫洗牙 (離家頗遠),順便問及小女崩牙情況,他卻說無論乳齒或恆齒崩了,都不會生回。所謂生回,只是乳齒換恆齒的換牙而已,並約了下星期帶小女去檢查牙齒。。

同是牙醫,為甚麼會有完全相反的專業知識?

HootPa

HootPa 寫道:
麟媽媽

我趁前晚去以前相熟的牙醫洗牙 (離家頗遠),順便問及小女崩牙情況,他卻說無論乳齒或恆齒崩了,都不會生回。所謂生回,只是乳齒換恆齒的換牙而已,並約了下星期帶小女去檢查牙齒。。

同是牙醫,為甚麼會有完全相反的專業知識?

HootPa
你現在D牙是否大過8歲果陣?即係有大到啦!不如問多幾個醫生,或比一段時間自已觀察下

又係喎!   

上星期五, 突然發現大仔下排門牙後長出一小點白色, 先醒覺到佢要換牙!  摸摸隻乳齒門牙, 又真係有d鬆鬆地, 仲諗住睇定d再算!  點知星期日晚已發現隻新牙好似生到貼住隻乳齒咁, 星期一一早就已忍唔住打去牙科保健問, 姑娘話可以先俾牙醫睇睇先!  因為心急, 即攞兩個鐘頭假, 帶左大仔去睇牙醫!

牙醫檢查後話, 隻新牙無貼住隻乳齒生, 而且好夠位生, 依佢估計, 隻乳齒好快就甩!第二隻門牙都生出少少了, 好正常!  仲話如果我好堅持, 佢都會幫大仔拔走隻牙, 但就可能會俾左個唔好既見牙醫經驗過大仔(事緣大仔真係好怕睇牙, 佢一宜面帶驚恐表情, 任何人都睇得出!)  既然專業牙醫咁講, 我當然係等隻牙自然脫落!    因我帶埋細仔去, 個牙醫仲叫弟弟張開個口俾佢睇, 之後話兩個仔仔口腔都好夠位生恆齒, 所以唔駛擔心!

OnHo

我個仔尋日(佢而家5歲2個月)甩左第一隻乳齒(下門牙), 隔離果隻都郁郁下, 我諗都就黎甩...

不過我個仔4個月就出牙,都係出果2隻先, 我估果2隻出先, 所以而家甩先...    

haha.... my daughter got the same case as your son, 4個月就出牙 .... and 5歲2個月甩左第一隻乳齒(下門牙), altogether now 甩左 4隻. 3 down & 1 up ... she is going to 6 years old next mth.

由 阿迅媽 於 2007-06-07 10:46:25

我個仔尋日(佢而家5歲2個月)甩左第一隻乳齒(下門牙), 隔離果隻都郁郁下, 我諗都就黎甩...

不過我個仔4個月就出牙,都係出果2隻先, 我估果2隻出先, 所以而家甩先...   

HI,
我的囝囝都6歲幾了, 都未開始換牙呀,  

bb時一樣...過咗一歲才出牙.  

200012 寫道:
[quote]
Eva** 寫道:
~~大家好~~

我想問下我個仔就黎7歲,但係都仲未換牙,是否唔正常?
就連少少鬆都無?
我見佢啲同學個個都已經換緊......... :-|
不算遲,我個仔都6歲半先掉第一隻(佢BB時比較遲出牙)[/quote]
‹ 上一主題|下一主題