用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 上緊通利音樂班的家長可以傾吓嗎 ...
樓主: beryl88318
go

上緊通利音樂班的家長可以傾吓嗎 [複製鏈接]

Re: 上緊通利音樂班的家長可以傾

我女就快完成 Music Wonderland,即將升上 JMC。可能我無咩要求,最緊要個女開心,唔係好緊張佢會在課程中吸收到D咩,見個女好鐘意上堂,知道就快到 weekend唔係好開心可以放假,而係話就快可以去 MW,平日亦鐘意唱歌聽音樂,我覺得個 course 係好的,引導小朋友輕鬆地認識同欣賞音樂,但係值唔值就要睇做家長的想要咩,如果係想要鋼琴神童呢個 course 就唔適合啦。

版主

wewangwang 好贊成你既說話, 其實每一個課程都會有佢既優點缺點, 係JMC 學到既又未必可以係另外一d 既課程可以學到, 見完你咁寫, 我都要努力d幫小朋友練習, 因為佢4月就exam啦 hehe

版主

Ramomo 寫道:
wewangwang,

Totally agree with you. Good training on Perfect Pitch

My girl will have her last lesson this weekend and attend the FSS exam this Sunday.  Still consider the JXC course ........

Hi Ramomo:
你個女女就快畢業啦?? 咁佢係咪一樣參加3月11日既畢業禮呀?? 黎緊SUN exam 緊張嗎?? 預祝佢成功先

真係咁唔憂做   
可以拒絕接收在這兩所**琴行轉來既學生   
pianoviolinmimi 寫道:
我好有同感呀!我已經拒絕接收在這兩所**琴行轉來既學生,一句講灑,教死人,奉勸各位家長要認真想清楚,了解清楚,唔好盲目跟從!

jct713 & pianoviolinmimi,

o拿~~我唔係想撩交打 ~~ 交流下o者 !!... 請見諒 ??
我係家長... 我囡學左 半年 tomlee o既 mw... (親子班)

我上tomlee 之前, 都有上過其他音樂班, 唔係柏x...
要個3歲小朋友 記音符, 好死板... 好悶 !!
我自己完全唔識音樂, tomlee依個係音樂班, ... 我自己都可以學到d 樂理 & 一些彈琴o既知識 ...而且唔悶, 好活動式..小朋友都好開心...
我要求唔高 只想個囡 可培養音樂興趣, 親子班 又可一齊上堂, 我地家長都好開心, 好親子... 當返playgroup 咋...

引述: "他們的手型到坐姿,我都無法接受,當然,孩子們都跟我說是老師沒有教過"

我唔知 其他老師上堂o既情況, 我o個班 ah sir.. 就有教坐姿 & 手型, 當然 一班 10幾人, 佢只是講 & 示範, 沒有逐個小朋友去跟....

我俾個囡去學樂理, 日後 唔一定要佢彈琴, 學其他樂器亦可... 我會隨佢自己意願 ...
以上係我自己o既小小意見

我好有同感呀!我已經拒絕接收在這兩所**琴行轉來既學生,一句講灑,教死人,奉勸各位家長要認真想清楚,了解清楚,唔好盲目跟從![quote]
jct713 寫道:
大家好,我是新來的朋友,回復這個帖子不是爲了我個人利益或者別的。
我本身是個鋼琴老師……自己一般都是私人教學。教了很多年了。一直對香港的鋼琴教學有所不滿,因爲太多的老師都不太負責任……特別是通X和帕X的“特殊”教育。其實說真的,我用特殊這兩個字,是意義深重的……爲何這樣說呢?我家裏算是個教育世家吧。從奶奶那一代就是中央音樂學院的資深教授了。自己有很多學生都是從那兩個琴行轉過來……他們普遍都是參加了所謂的啓蒙音樂班……但是讓我很費解的是,音樂的A,B,C……這些音符的正確名稱,居然這兩所音樂班根本沒有教導給學生?只是教孩子音符的唱名(do,re,mi)而且這兩所琴行出來的孩子,他們的手型到坐姿,我都無法接受,當然,孩子們都跟我說是老師沒有教過……我的同行告訴我,如果想做這兩所琴行的老師,還要特別“訓練”過呢!但是我是真的非常懷疑……這種教學方法……其實一個好的、負責任的鋼琴老師應該是好好的教導學生、不怕麻煩、不是爲了提拔學生的程度(爲了自己的income)而讓孩子壓力式的跳級吧?……看不慣阿……

唔夠4歲可唔可以上JMC?
[size=medium]
遇亨通的日子,你當喜樂;
遭患難的日子,你當思想。
因為  神使這兩樣並列,
為的是叫人查不出身後有甚麼事。
傳道書7:14

哈. 我鋼琴叫做考到8級. 細個讀大學時兼職教過下琴.

如果JMC course 係可以訓練小朋友耳仔. 甚至有perfect pitch的話. 我都想我個囝大個少少去讀

因為我覺得傳統學琴. 好多時都係教歌仔....小朋友苦練苦練. 考試考試..就算有考Aural 個part. 好多時都係為練而練

平時上堂得個少少時間..一般老師根本就唔會著重耳仔的訓練 ..

但音樂是要靠耳仔來聽自己彈的是否心裡面想彈的啊!!! 坐姿手勢當然重要. 但耳仔都好重要. 而且彈得好唔好. 都好靠自己對耳仔聽住!!

分享多少少個人經驗: 幾年前曾經去讀一個Aural Training 6- 8級的course. 雖然我已有8級琴.但覺得自己聆聽個part唔多掂

老師彈奏一d音出來.要我地默寫返出來..真係託賴.我耳仔唔算太差.但班上有好多同學連基本的單音都不能默寫出來..仲話聽chord?

即使考到8級真係枉然..

...

獅子囝生於2005年9月24日. 16個月大啦.... :-)

我勸你還是讓你的孩子別再學了……如果可以的話,去找個有經驗的私人鋼琴老師學習更好……

當然不是要撩交打~只不過其實同行中有很多都看不太習慣他們的做法~ 跟大家發表一下我們自己的經歷而已。^^
不過當然,我不否認遊戲式的音樂班可以讓小朋友更容易接受音樂的樂理知識等,我都有介紹我的學生的弟弟妹妹們去,只不過之後………………最好是孩子比較記性好、自律性高一點的去……嗯嗯……
mmak 寫道:
jct713 & pianoviolinmimi,

o拿~~我唔係想撩交打 ~~ 交流下o者 !!... 請見諒 ??
我係家長... 我囡學左 半年 tomlee o既 mw... (親子班)

我上tomlee 之前, 都有上過其他音樂班, 唔係柏x...
要個3歲小朋友 記音符, 好死板... 好悶 !!
我自己完全唔識音樂, tomlee依個係音樂班, ... 我自己都可以學到d 樂理 & 一些彈琴o既知識 ...而且唔悶, 好活動式..小朋友都好開心...
我要求唔高 只想個囡 可培養音樂興趣, 親子班 又可一齊上堂, 我地家長都好開心, 好親子... 當返playgroup 咋...

引述: "他們的手型到坐姿,我都無法接受,當然,孩子們都跟我說是老師沒有教過"

我唔知 其他老師上堂o既情況, 我o個班 ah sir.. 就有教坐姿 & 手型, 當然 一班 10幾人, 佢只是講 & 示範, 沒有逐個小朋友去跟....

我俾個囡去學樂理, 日後 唔一定要佢彈琴, 學其他樂器亦可... 我會隨佢自己意願 ...
以上係我自己o既小小意見

[quote]
我好有同感呀!我已經拒絕接收在這兩所**琴行轉來既學生,一句講灑,教死人,奉勸各位家長要認真想清楚,了解清楚,唔好盲目跟從![quote]
jct713 寫道:
大家好,我是新來的朋友,回復這個帖子不是爲了我個人利益或者別的。
我本身是個鋼琴老師……自己一般都是私人教學。教了很多年了。一直對香港的鋼琴教學有所不滿,因爲太多的老師都不太負責任……特別是通X和帕X的“特殊”教育。其實說真的,我用特殊這兩個字,是意義深重的……爲何這樣說呢?我家裏算是個教育世家吧。從奶奶那一代就是中央音樂學院的資深教授了。自己有很多學生都是從那兩個琴行轉過來……他們普遍都是參加了所謂的啓蒙音樂班……但是讓我很費解的是,音樂的A,B,C……這些音符的正確名稱,居然這兩所音樂班根本沒有教導給學生?只是教孩子音符的唱名(do,re,mi)而且這兩所琴行出來的孩子,他們的手型到坐姿,我都無法接受,當然,孩子們都跟我說是老師沒有教過……我的同行告訴我,如果想做這兩所琴行的老師,還要特別“訓練”過呢!但是我是真的非常懷疑……這種教學方法……其實一個好的、負責任的鋼琴老師應該是好好的教導學生、不怕麻煩、不是爲了提拔學生的程度(爲了自己的income)而讓孩子壓力式的跳級吧?……看不慣阿……
[/quote]

Re: 上緊通利音樂班的家長可以傾纒嗎

真正要學好音樂. 當然要有很好的基礎. 實實在在的練習. 甚至是說要苦練才能成才.

但現今家長也非個個想小朋友成才. 只想佢地開開心心學一些音樂知識. 嘗試這些新式教法的音樂playgroup. 也不真的是很差吧! 或許因為班際的關係. 不能兼顧每一個學生的姿勢進度. 不過尼度都有不少家長留言讚許. 我唸尼d playgroup都有可取之處的...

為人師表的. 需要與時並進. 有教無類. 這些學生或許坐姿手勢不夠正統(我也不見朗朗手勢特別好!!).. 但我唸佢地應該會鐘意音樂. 對音樂敏感度較高. 如果遇到尼d學生. 應該欣賞佢地的長處. 努力改善佢地的短處嘛...

註: 我個人都認同私人教進度會快一點. 但如果小朋友得3,4歲. 咪比佢地開開心心一班人上下lor.....
獅子囝生於2005年9月24日. 16個月大啦.... :-)

哥哥完咗MW. 就快完JMC Book 2. 佢06年12月開始跟鋼琴老師學習鋼琴, so far ok. 佢上手快, 剛完咗John Thompson's Easiest Piano Course Part One.

都有手勢問題, 要時不時提下咁啦. 不過我認為呢個係小朋友學琴的必經階段, 同MW or JMC 冇太大關係, 始終要睇有冇人提點小朋友. MW 同 JMC 係小組學習, 老師冇可能逐一提點, 而家長又未必為意, 才導致坐姿手勢的問題出現.

PS: 我都係buy佢train perfect pitch個selling point  

我囡囡依家上了JMC大概3/4, 會在9-10月考畢業試,我想請教吓畢業試難唔難考? 有無聽過會有人唔合格?

HI~! 我一半年前報左tom lee, 今日打電話俾我話3月有位, o向tst上!

我囡囡今年3歲, 係咪即係返你地所講mw, 親子班?

聽聞佢地d老師成日換, 係嗎?

My girl is also studying in TST centre.  I haven't encountered teacher-changing situation wor.  But sometimes, teacher may take leaves for traveling.

lemon 寫道:
My girl is also studying in TST centre.  I haven't encountered teacher-changing situation wor.  But sometimes, teacher may take leaves for traveling.

lemon,

thanks! 咁你囡囡返得開心嗎?

同埋想問問, 我一d音樂知識都冇, 咁問題大唔大?  :

各位媽咪好,
我個仔4歲半, 今個星期六上音樂班, 請問有冇人可以平
讓書本?

of course no problem la.  but it's better to have a piano at home, so that your child can do more practise at home.

Dear All,

I have applied for Music Wonderland last year but I'm still waiting since my son is just 28 months old now.

I want to know:
What's difference between Tom Lee music course with Kindermusik/IEC in Hong Kong Children Choir?  My son has joined these two right now.  And just wondering if I need to apply these two after July.

Could the course in Tom Lee equip my boy to play piano?

Radiomama     

Radiomama 寫道:
Dear All,

I have applied for Music Wonderland last year but I'm still waiting since my son is just 28 months old now.

I want to know:
What's difference between Tom Lee music course with Kindermusik/IEC in Hong Kong Children Choir?  My son has joined these two right now.  And just wondering if I need to apply these two after July.

Could the course in Tom Lee equip my boy to play piano?

Radiomama     

我都想知! 我囡宜家2歲8個月,都等緊Tomlee 既 MW 和香兒既IEC,究竟大家有冇overlap ?
[size=medium]
遇亨通的日子,你當喜樂;
遭患難的日子,你當思想。
因為  神使這兩樣並列,
為的是叫人查不出身後有甚麼事。
傳道書7:14
‹ 上一主題|下一主題