用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 家 長 組 織 指 控 幼 兒 園 20 毒 招 虐 兒 ...
樓主: wife
go

家 長 組 織 指 控 幼 兒 園 20 毒 招 虐 兒 [複製鏈接]

Re: 家 長 組 織 指 控 幼 兒 園

agree!我地都好鍚自己 d 學生,如果唔係都唔做啦!真係貪呢行咩好﹖
老實講,自己都身為老師,有時面對一 d 有問題的學生,我地都會話,都會教!為咩呢﹖都係想佢地好啫!
要「種」要唔理 d 學生,真係比教好佢地容易得多!但教育就係我地的專業,唔通白白睇住佢地咁落去咩!
家長比小朋友去返學,都係為左比佢地學野(無論係學書本知識或是學做人),你地都唔想佢地返左學同冇返學一樣掛!
真係唔好再成日返屋企問個小朋友(得果幾歲人仔),老師今日有冇鬧你呀﹖小朋友係唔係唔同你玩呢﹖老師會唔會打小朋友架﹖又或者扮埋出黎,再問︰「老師係咪咁樣打你/整你架﹖」如果大家咁樣問,d 小朋友就一定覺得家人好關心自己呢方面,如果話「有」,家人一定會好關心自己,所以正面一 d!其實學校生活仲有好多野比大家問架!建立一個正面的家庭觀吧!
sleepyBB 寫道:
我聽到呢件新聞之後,個心好唔舒服,在於我自己身為mummy,我好心痛,同好擔心,好想知係邊間幼稚園,好擔心我個女第二時會唔會係咁。
在於同行立場,我覺得做得老師,仲要係教2-6歲,都應該好錫d小朋友,我自己做過既幼兒園,個個都當自己仔女咁教,我諗都冇諗過會係咁,同咁誇張,我有d保留,有時我地係會話,但係我地都係錫佢先話,而且次次事後,一定講番俾d 佢地mummy知,所以我未接受到有呢d事情發生。 :cry:

Re: 家 長 組 織 指 控 幼 兒 園 20 毒 招 虐 兒

babycherry22 寫道:
之前在bk都講過n次,仲上埋報紙

我99即刻當真,我信d啦

我是可以接受我個女唔岩俾人話
連老師教都唔聽,真是乖極有限

不過,老師怕冇工做多過想打人啦~(我諗)

你講得岩丫,,
講真,,就算要罰小朋友,,
都有個限度,,
唔通真係好想攪到工都無咩!

Re: 家 長 組 織 指 控 幼 兒 園 20 r 招 虐 兒

TongSzeLai 寫道:
angeltong,

雖然唔肯定虐兒事件孰真孰假,但我完全唔認同你所謂 "在整整一年努力當中,到底還想為女兒爭取甚麼? 既然經過多方投訴都無法為女兒討回一個公道,倒不如淡忘不快,努力幫助自己及女兒積極面對前路,這樣相信比永遠把仇恨牢記及擴大,必定較為健康 "

1. 讓女兒淡忘不快或輔導孩子正面去理解事件是一回事;如事件屬實,努力為女兒討回一個公道以免 他逍遙法外,遺禍人間亦很應該;
2. 如果他們不挺身指出問題,家長們不多加提防,不幸時件 (in any bad kinder) 可能繼續發生;
3. 如果小孩誤以為無法討回一個公道/壞人做了壞事不會受罰,就讓事件不了了之,我不知道孩子價值觀和人生觀會怎樣!?

其實社署同警方之前已經做左野架啦,,
只係大家接受唔到唔係大家心目中o既答案,,
所以先上報紙電視講之嘛!

Re: 家 長 組 織 指 控 幼 兒 園 20 r 招 虐 兒

angeltong 寫道:
TongSzeLai,

相信每位父母都不希望自己孩子受傷害,但假如小朋友不幸遇到不快經歷,作為家長要為孩子討回公道這層絕對可以理解;用正面態度教導孩子面對當然同樣重要,既然苦主當時已為女兒即時轉校,新校老師亦加倍照顧,基本上時間已可以為孩子清洗某程度不快。但家長仍然在整年當中為事件苦苦抖纏,少不免總有負面情緒產生,又如何帶給孩子正面的信息呢?

至於肇事老師是否逍遙法外,相信只有天知曉...既然已經過多方面調查都無法證實真相,又如何一口咬定這位老師會繼續遺禍人間?

當然絕對贊成”要挺身指出問題給家長們多加提防”,但”不幸時件 (in any bad kinder) 可能繼續發生"看來這並不關乎有沒有解決這次事件都仍有機會發生   唯有我們作為家長多些跟子女溝通,如對學校有懷疑及意見,應及早提出及反映,免得令事情發展至無法補救地步。

再者,做錯事接受應有懲罰只是對每個人作為警惕。但為何要堅決教導一位四歲小孩,別人做錯事一定要還予懲罰,而不是去學習原諒別人過失?
如果認為有仇不報就不是正確價值觀和人生觀,我無言以對   

十分中肯的意見,,
正如剛剛有位會員所講,,
呢間學校o既所有員工已經承受晒今次o既壓力,,
走o既走,,留o既繼續俾你地鬧,,
但最後受害o既,,咪就係d學生囉!

Re: 家 長 組 織 指 控 幼 兒 園 20

一群老師 寫道:
我地都係老師,老實講我地就唔係好信啦!我地(你問個個老師都係咁話)依家得閒死唔得閒病,仲話要諗20毒招虐兒,邊有咁多時間!
家長們!我地平日又要上堂、又要帶活動、又要做家長工作、又要照顧 d 小朋友、又要比人(包括︰家長、校長、主任、教育署...)視學、又要進修........有家庭的更要照顧自己老公、仔女........我地又點會傻到去「整」你地 d 小朋友,攪到你地去投訴,到時仲要花時間心力去同校長、主任、家長等人士解釋,分分鐘份工都冇埋、名又衰晒(呢行好細架咋)...............何苦呢﹖

同意,,我相信當事人,,即係o個位老師,,
就算再有心,,再幾鍾意小朋友都唔會再搵到工...
仲唔算係懲罰??還不夠嗎?

Re: 家 長 組 織 指 控 幼 兒 園

一群老師 寫道:

真係唔好再成日返屋企問個小朋友(得果幾歲人仔),老師今日有冇鬧你呀﹖小朋友係唔係唔同你玩呢﹖老師會唔會打小朋友架﹖又或者扮埋出黎,再問︰「老師係咪咁樣打你/整你架﹖」

真係十分十分之同意!!
d家長,,最叻就係問d小朋友,,
「老師鬧你呀?」
「係咪你唔乖老師罰你呀?」
「你唔乖老師鬧架!」
講真,,我地呢d咁o既形象咪係家長幫我地建立架囉!

Re: 家 長 組 織 指 控 幼 兒 園 20 毒 招 虐 兒

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic_id=789213&forum=51&start=0&viewmode=flat&order=0

shanjun 寫道:

[size=xx-large]學校是哪一間喲 ?

唉~~~~~我真係好唔明依家d人

[quote]
金魚.金魚 寫道:
唉~~~~~我真係好唔明依家d人

即係其中一間?抑或大部份講都是這間呢?

所講的毒招都唔係新創,以前做女嗰陣已聽過,到現在有囝仔,唉!又要擔心了。

我地睇返報導,其實那20招是不同學校及不同家長所「講」出來的!而不是用一間學校,同一個老師來的!
hch 寫道:
即係其中一間?抑或大部份講都是這間呢?

所講的毒招都唔係新創,以前做女嗰陣已聽過,到現在有囝仔,唉!又要擔心了。

......

你們今早有無聽香港電台訪問的一位心理專家表示,唔係岐視所有有關行業的人,但一些性虐待狂是極有可能會專揀老師或神職工作做,因為可以十分容易接觸到兒童,而又不會引人懷疑。

所以大家不應將這神聖工作的人視為聖人,反而應提高警才對。況且老師都是人,就一樣有好人和懷人。以往也不少新報導可以佐證,為什麼大家這麼善忘。

我想大家也不情願自己的小朋友受害,為何對發生在別人身上的事又這麼冷漠,或斷然否定呢。

我非常同意你的講法,亦唔明為何有些家長的態度是咁否定, 如果真係持平的話, 真係咁咩?

我關注現今香港到底有幾多類似慘劇被隠瞞了,是否有關政府部門及辦學機構的管理層漠視了小孩子的利益或權利。

現時的制度是要求只有幾歳的小孩去証實幾十歲的犯事者說謊,這是何等荒謬呢。

兒童是社會未來的楝樑,但卻是最無力保護自己的一群。我覺得大家應用一個積極的態度面對危機,就是如何監察有關從業人員的操守,關注政府部門及辦學機構有否做好本份。

曾經有些家長發表時會將某些提及的行為睇成性侵犯, 其實那些行為都是在傷害小朋友, 這是大前題, 而不是咬文嚼字。 又或者有些家長甚至業內人士會列出關於幼稚園/幼兒園每天日程表,而結論是業內人士沒有時間去做這些事。我覺得講緊的是虐兒問題, 為何會變成引証事情發生的可能性?只有當事人才知件事的由來, 我們存抱懷疑係正常,但絕對非否定囉。

做家長係會敏感d, 因為小朋友未懂得辨別對錯, 要是我們都不用正面態度去睇件事, 我們的小朋友是會學我們的做法和態度。而且, 講緊的招數不用花時間,只需要幾秒都得, 如果要用長時間已經係折磨、殘害。我都好擔心囝仔不聽教,令人討厭而發生這些痛心的事, 又或者那個人是有這些癖好時,根本家長已是無力去制止。只有靠小朋友自己的理解。

angeltong 寫道:
TongSzeLai,

相信每位父母都不希望自己孩子受傷害,但假如小朋友不幸遇到不快經歷,作為家長要為孩子討回公道這層絕對可以理解;用正面態度教導孩子面對當然同樣重要,既然苦主當時已為女兒即時轉校,新校老師亦加倍照顧,基本上時間已可以為孩子清洗某程度不快。但家長仍然在整年當中為事件苦苦抖纏,少不免總有負面情緒產生,又如何帶給孩子正面的信息呢?

至於肇事老師是否逍遙法外,相信只有天知曉...既然已經過多方面調查都無法證實真相,又如何一口咬定這位老師會繼續遺禍人間?

當然絕對贊成”要挺身指出問題給家長們多加提防”,但”不幸時件 (in any bad kinder) 可能繼續發生"看來這並不關乎有沒有解決這次事件都仍有機會發生   唯有我們作為家長多些跟子女溝通,如對學校有懷疑及意見,應及早提出及反映,免得令事情發展至無法補救地步。

再者,做錯事接受應有懲罰只是對每個人作為警惕。但為何要堅決教導一位四歲小孩,別人做錯事一定要還予懲罰,而不是去學習原諒別人過失?
如果認為有仇不報就不是正確價值觀和人生觀,我無言以對   

angeltong,

在我看來,  TongSzeLai 的意見並沒有主張要"有仇必報". 而是要"討回公道". 當然我不知道報導事件是否真實, 但若所有人都如你所講般"原諒別人過失", 那執法機構何來報案的市民? 如懷疑有人做了法律不容的事, 舉報是一個社會責任, 我認為受害人家長把事件向有關單位投訴反映, 要求徹查是做得很對的. 至於把這做法的動機硬講成是"有仇必報"是不恰當的.

作為幼稚園教師的確是令人尊敬, 我們也冇意因業中一些害群之馬而抺殺這行業的崇高, 但樹大有枯枝, 在不一口咬定報導中老師確實做出這罪行的同時, 也應以此作警惕, 社會中或許真的存在著這樣的老師也說不定.
‹ 上一主題|下一主題