用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有人收到優才通知未?
樓主: edea
go

有人收到優才通知未? [複製鏈接]

Re: 有人收到優才通知未?

Hi happyallthetime73,
多謝你的意見/分享, 睇完之後舒服左少少.....但過左一陣又好吾開心, 咁arm工作上又好upset....= unhappy X2.... :cry: .....希望下一封信可以比到我少少安慰, 但老實講, GT確實係我首撰, 自己男人老狗都吾知點去叩門......

王國長老

已取錄既家長:

請問你地註冊日期幾時呢?

王國長老

Hi edea,

11月24日 or 25日

不過,我決定唔去交啦..........旺角太遠啦, 都係想呀仔去近d返學.........空返多個位俾其他小朋友仲好!!!
edea 寫道:
已取錄既家長:

請問你地註冊日期幾時呢?
Ian  媽媽

I have also given up the seat for Monk Kwok campus.  Good luck.

王國長老

希望呢d quota可以分到俾我地幾個可bk網友啦... :

旺角我都冇所謂架....

edea,冰涼鎮痛貼:
加油!支持你地!寫多些信用誠意打動陳校長,我就係咁今年6月才被優才取錄。

PhoebeDa 寫道:
多謝你的意見/分享, 睇完之後舒服左少少.....但過左一陣又好吾開心, 咁arm工作上又好upset....= unhappy X2.... :cry: .....希望下一封信可以比到我少少安慰, 但老實講, GT確實係我首撰, 自己男人老狗都吾知點去叩門......

PhoebeDa,

Please check pm.

I just want to help here.  

I have a method but I am not sure if it works.

Mr Chan Kai Wai wrote a book, which was released this summer.  You may get the book and ask for his autograph at the TKO school in the morning.  I believed it will break the ice and start the conversation more easy.  After that, you may start to discuss your kid's case..........

I got the book and I can borrow it to you.

醒目開學勳章

edea 寫道:
今日成個晏晝都好down, 我先生話算啦,等大抽獎...

想順其自然唔好諗,但不由自主好唔開心,仲胃痛.

唉,我始終覺得囡囡唔係差,由k1到k3, 所以老師,主任同校長話佢好乖,k1同k2都有學業獎,但偏偏間間都唔收佢.

好痛心.

edea,
Don't be sad, do U remember me? untill now I still got nothing ah! 我囡囡都好乖
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

happyallthetime73,
No body called me. Even though they called me, I will stick to my original decision : TKO only.  Distance is one of the major concern, too

王國長老

春卷, 唔好灰心, 或者第一輪公佈過後,waiting list既小朋友有機會...我之前in咁多間連waiting list都冇呀!優才係第一間俾囡囡waiting.... 其實我都有左心理準備要大抽獎.

可能因為優才係"恨"左好耐既學校,知道on waiting list時,第一個反應好驚,好down...好大既衝擊,不過而家心情平伏左,都接受左現實

祝福各位同我一樣子女未有學校錄取既朋友們逐一上黎報喜.

反感? 一定不會吧~ 除左GT外仲有港大同學會, 今晚check信箱未有, 上網睇都冇, 看看明天吧.....anyway 優才先至係首撰, 睇怕叩門少不了.

我的是囡囡很跟我而且好dad, 同隻"也母"完全兩回事, 親吻一定有喇, 遲d大個d都未必比我錫咯......祝大家好運~~~  

Hi,

不是路過,而誠意地獻出自己的經驗。很多家長當子女的收錄狀態在後備時都很彷徨,有人會建議再寫信,多點訴說子女的才能,有人會建議再約晤校長,但大家可能忽略一點事情,要算給您做妥前兩件事也不代表家長的誠意大於別人,亦不一定能加強校方取錄的成數!

個人認為,要算有機會再約晤校長,最重要的事情是重新思考,為何要送子女入優才而不是其它學校?優才的教育理念是否與大家寄晤的相同?子女的潛能教育成長是否和優才的課程及老師教授的恰配?家長對於優才家教
[url=http//www.johnny.datayard.com]https//www.johnny.datayard.com[/url]

我很同意AlanB的說法! 我自己很欣賞優才這所學校的教學模式, 是我心目中的1st priority, 可惜我的兒子被優才reject了, 可能真的唔夠其他小朋友醒目! 我也想叩門, 卻擔心"子女的潛能教育成長是否和優才的課程及老師教授的恰配?" 始終優才收的學生一定是很優秀人才的!!

Hi, 我對GT收生方面有少少comment.  As I know GT 多數收"坐定定"既細路, 而專收優資我卻不認同。我朋友之仔仔是某方面優資 (不是坐定定果種),我叫佢報優才, send report and letter to GT。  佢父母好留意GT,並read Mr. Chan's book, 覺得佢對資優knowledge "有料到",故十分渴望入GT. But it's being "rejected".  The parents very disappointed .....
講真,優資兒童有幾多坐定定(尤其是男仔),相信校長最清楚。GT is no different from the traditonal school, 真係有啲失望....    Anyway, 請各家長不要失望,希望揾到心儀之學校,努力!

namingo,

你唔好咁講。

我聽返嚟幾多優才學生當初都係被優才reject.不過佢地最後都係用誠意嚟打動校長。所以如果優才仲係你心目中既首選,我認為你唔應該放棄!

namingo,

Actually, G.T. accepts both gifted talent and non-gifted talent children.

I meet Mr. Chan yesterday morning in Central.  I talked to him.   He said he was going to attend the meeting at Lagislative Council.  It was an enquiry meeting.  As you understand, government recently announced that they would spend money in helping those gifted talent kids.  So, I believed that the school will pay more and more attention on gifted talent kids in order to get more fundings from government.  It will be the trend and direction.   The cable TV channel 10 boradcasted the programme last night.  I saw Mr.Chan on TV.
‹ 上一主題|下一主題