用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 剛in 完kentville...
樓主: 匿名
go

剛in 完kentville... [複製鏈接]

Re: 剛in 完kentville...

The interview for my daughter lasted for about 15 minutes. Though my daughter did not smile, she can answer all the questions. Anyhow, I think she had done a good job, just a little kid.  
該用戶已被刪除

我今天2:45in完,我2:30去到,和仔仔去完洗手間就可以入去了,唔駛等呀! 一入去5分鐘左右就in完,我又覺得幾好喎, 不用等太久呀!我仔仔全部問題都懂答,歌都有唱,但說話不清楚,又冇笑容同少望老師lor!
其實咁多人in,又難怪佢要in得咁快,如果個個都十幾分鐘,咁大家咪等得仲耐.
該用戶已被刪除

各位家長,

你地好,我係今年k1媽咪,你地千其唔好誤會個interview好hurry,其實老師目的唔係趕收工,佢地不段問家長問題唔係想要d咩答案,只係想分開你地注意力,等佢地注意小朋友冇家長幫助或引領下會點表現,輕鬆d,比佢地覺得你地唔係只掛住答老師問題,都有留意同關心個囝,其實問家長d問題都唔重要
另外,我想講kv真係一間好好嘅kinder,我囝囝讀得開心外,一d都唔覺辛苦,仲係不知不覺間學到好多嘢,係我意料不到的,各位加油呀

Thx Cherrielo for more insight information.  It's strange, there is alway 2 sides, 1 say it's really bad, very traditional while other side say it's very good kinder and their kids learnt a lot from there.

Thx.
wingmama04

Cherrielo,
如果呢間學校用咁既方法去衡量對小朋友關心既程喥.
會唔會搞笑d呢?當你照顧小朋友時,佢又可以話你無禮貌
唔專重佢既0者.(我地只係評論問題, 不是針對任何人)
該用戶已被刪除

happybaby&mom 寫道:
我bb都係, 佢都冇叫bb sing song, bb 一入去就即刻叫佢interview, 之前冇玩具比佢玩, 入到去有2個老師黑晒口面, 本來我笑著叫bb 嗌老師午安, 但係佢地完全冇表情, 叫bb快d 坐底, 我bb即刻好驚, 要等我坐左佢先至坐...老師完全冇愛心..
你講到老師完全冇愛心.... absolutely agree

virus 睇完您地o廿講, 有點想放棄帶囡去in. 費事影響佢之後再in 第2間時表現

VIRUS 寫道:
這間學校不知所謂, interview 亳無誠意, 2 分鍾就 in 完走人, 唔比機會你引導小朋友答問題,小朋友和大人同一時間被問問題, 趕住唔知做乜, 我們好似是在工廠的運輸帶上被人運作, 整個所謂的interview好似趕人走咁, 唔知係咪採取盡抐 30元的策略, 與 st.catherine 的 interview 簡直是天淵之別 ! 未去interview 的 自己想想啦           

乜咁架, 越睇越驚, 睇左咁多描述, 講到個interview好似好流水作業式咁, 見得個兩分鐘, 對小朋友了解有幾深呢, 咁int法兒戲d喎.  

nicole&Wai 寫道:
Virus,  

Can you tell me which school did you choose to your daughter. ???.

st.c 囉. 大家都係咁多人in啦.但係人地d老師好nice, 唔會話咁無愛心趕住趕住咁架.

joeszewai 寫道:
virus 睇完您地o廿講, 有點想放棄帶囡去in. 費事影響佢之後再in 第2間時表現
講就無用, 等你地自己去見識下就知. 我見咁多間都無一間係咁搞笑.可能佢地唔重視d細仔掛,只係想收大仔而又唔想得失家長掛. 不如學培正咁.
三歲先派表囉.

算了, 反正都唔揀, 純粹當 training, 留番d氣1月見聖羅撤

joeszewai 寫道:
算了, 反正都唔揀, 純粹當 training, 留番d氣1月見聖羅撤
方向正確. 真係留番d氣1月見聖羅撤好過了.
該用戶已被刪除

簽名被屏蔽

happybaby&mom 寫道:
同埋我bb唔係好識聽廣東話, 咁老師問佢叫咩名, 我就用英文問番佢, 老師即刻stop 我, 話你bb係咪唔係好識聽廣東話? 我話係, 佢就叫我等佢用廣東話問下bb先, 但係阿仔已經比佢嚇窒, 同埋佢要我仔好clear 講一次佢中文全名, 我仔好驚,完全唔敢望佢, 我又唔敢插咀用番英文問佢...所以我bb全程都唔肯答老師問題.....但老師叫佢砌blocks 同拼圖時bb都肯做...

整體而言interview 個氣氛好差, 係咁迫我個仔, 例如: "比個雪榚我" 而唔係'不如請老師食雪榚呀..', 小朋友好直接, 佢聽到咁語氣就緊係緊張, 大人都笑唔出啦...........一in 完出門口, 我仔即刻笑番...佢本來都笑住入去in, 但係....可能我個case 係special, 但係我只係想個仔讀一間佢鍾意o既學校, 因為3年流流長
你講得一D都無錯. 同我個小朋友一樣又係中文唔係幾好,我就用英文對個囡講, 個MISS既態度就係咁, 好討厭又黑面. 等我之前仲聽人講呢間點好點好......好彩而家走仲黎得切

waiwamanman,
其實你知唔知道個問題係邊喥呀??唔係守唔守時喎.
點解你DEL你個回應呀??唔通你知道自己講錯野
‹ 上一主題|下一主題