用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一中文作句......語出驚人
樓主: pamcheung
go

小一中文作句......語出驚人 [複製鏈接]

Re: 小一中文作句......語出驚人

really can't stop laughing     
A very consistent thoughts        

CSW 寫道:
等我又分享下:
1. 長大
我長大之後想做一個超人。

2. 告訴
我想告訴全世界, 我要拯救地球。

呢兩句係同一日既做句練習。

作句 : 月餅

我感覺月餅又香又甜。

我告訴囡囡這句子怪怪的,佢話佢覺得好好,終於比老師改了!  

今早講開作句,有個媽媽話.早兩日派嗰本作文......
   常常
1.我和妹妹常常偷糖果.
2.我和爸爸常常偷飲品.

**老師寫咗句評語...<下次不要偷>.  

我個仔....

"一邊,一邊"

我一邊喝汽水, 妹妹一邊流口水.

老師寫咗句評語:  要學分享......   抵!

My girl.......

我一邊 play piano, 一邊 read book.

I asked her how she can play piano & read book at the same time.     

all your kids are very smart!
該用戶已被刪除

我個仔仲衰:

我很想有個小弟弟, 可惜媽媽年紀老了, 不能再生了!

小朋友就是這樣簡單和直接.......
囡囡都試過同我講: 媽咪,你件衫好靚, 第日你老了死咗就比我著 (只因我曾對她說: 到你長大我就老了......)
W&EMOM 寫道:
記得侄仔讀三年級時,以"雖然...但是"的作句是這樣寫:

雖然爺爺和嫲嫲很老,但是仍然未死。

我老爺同奶奶知道後都無嬲,但係都無咁好氣話佢!

簡直笑到我流眼水, 看後心情也舒暢不少了。將來亞囡有佳作, 必定同大家分享!!!             

我告訴女兒她的好朋友先上了天堂, 女兒特登做了個模式送給她, 叫我死時先幫她帶上天堂.(因為媽咪應該死先!)

pamcheung 寫道:
小朋友就是這樣簡單和直接.......
囡囡都試過同我講: 媽咪,你件衫好靚, 第日你老了死咗就比我著 (只因我曾對她說: 到你長大我就老了......)
[quote]
W&EMOM 寫道:
記得侄仔讀三年級時,以"雖然...但是"的作句是這樣寫:

[/quote]
該用戶已被刪除

我個囡都一樣, 佢話等我去o左就將間屋賣o左去,佢就買間好大好大間屋自己住   
kris313 寫道:
我告訴女兒她的好朋友先上了天堂, 女兒特登做了個模式送給她, 叫我死時先幫她帶上天堂.(因為媽咪應該死先!)

[quote]
pamcheung 寫道:

囡囡都試過同我講: 媽咪,你件衫好靚, 第日你老了死咗就比我著

[/quote][/quote]
;-) :-x

super funny     

LittlePan 寫道:
我個仔仲衰:

我很想有個小弟弟, 可惜媽媽年紀老了, 不能再生了!

Agree !!

cissie 寫道:

all your kids are very smart!

醒目開學勳章

笑C我

我個仔, 生平第一次做作句功課, 題目是" ...玩...", 佢作 :

"他們玩完了."

仲有, 因為佢個時好多中文字唔識寫, 唯有將貨就價同寫短d同用番識個幾個字, 所以題目是" ...早上...", 佢作 :

"早上, 我大叫:早!"

整個topic都好攪笑         
‹ 上一主題|下一主題