用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 仔仔返咗個月中學就有D堂唔鍾意上 ...
樓主: 孖T媽
go

仔仔返咗個月中學就有D堂唔鍾意上 [複製鏈接]

Re: 仔仔返

我整過, 不過無用, 跟唔到
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

上網check功課do係中一、中二先有,保險D啫,冇交功裸,即日留堂補做,你地D小朋友係唔係架??

中學do要一人一樂器呀!我個小朋友話學結他,我do冇比佢學,do冇時間啦!

至於時間表真係好難幫佢地整架,我D小朋友係泳隊,剩係做功淉温書do已經冇時間去練游水啦!   

孖T媽

因為音樂堂會計分架, 所以你應該比你個仔學架.

阿女間學校係當天要交既功課無帶/欠做, 全部都要番堂60分鐘.

rclamlam,

阿仔間學校係當天要交既功課無帶/欠做, 全部都要番堂90分鐘架,你呀間學校好D喎!    同埋佢間學校冇講話音樂堂會計分嘅,所以費事比佢學law!!  :  :

呀仔很少無帶功課,他做完功課全放落書包,個書包重到飛起,我話他,不用帶啦,都無堂,他話驚吾記得帶(當時剛讀中一),多一兩本簿,d作業很輕傘,大大聲說你是不是想我成績表多三個字,我問多三個什麼字呀,大聲說記缺點,我心裡都想笑出來,所以都無理他,由他吧!到e+好少少啦!,作業吾帶,夾在書裡,簿照帶law!   

我呀仔就好似你係呀咁講,堅持唔攞出嚟,激C我!   
362436 寫道:
呀仔很少無帶功課,他做完功課全放落書包,個書包重到飛起,我話他,不用帶啦,都無堂,他話驚吾記得帶(當時剛讀中一),多一兩本簿,d作業很輕傘,大大聲說你是不是想我成績表多三個字,我問多三個什麼字呀,大聲說記缺點,我心裡都想笑出來,所以都無理他,由他吧!到e+好少少啦!,作業吾帶,夾在書裡,簿照帶law!   

tt,

阿女學校欠交遲交唔駛留堂補做,不過有個功課進度表,嗰度會扣平時分.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

我個仔間中學甚麼事都係留堂解决,包括欠交功課、忘帶書本,欠通告,甚至忘帶餐單, d 老師又咁得閒?

間間中學都唔同, 不過好多除左要留堂都要扣分架, 到學期尾就知道全年有幾差.

十一月測驗啦!有壓力呀!    不過我扮到考震定!

你咪好攞, 我果件個個星期都有得測,
唔比你唔怕..     

有得測都無用, 我個女都無溫      有無欠交功課我又唔知, 乜都唔知, 唔駛理囉, 慳番~~~   
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

我新來的!這個 topic 真有共鳴!仔仔上了中一很唔習慣科科都用英文測驗、又個個星期都quiz --  EPA, Geog, History 都肥佬左!他自已都接受唔到,要求我每日幫他溫一科,但我怕他承受不到,亦擔心有損親子關系!大家都知溫書是戰場嚟咖!以前他功課都是爺爺幫他溫習的,所以我只需要和仔仔親親便可以了!現在爺爺返大陸未返,這個戰場要我接手,好慘呀!  :cry:  :cry:

sorlo 寫道:
有得測都無用, 我個女都無溫      有無欠交功課我又唔知, 乜都唔知, 唔駛理囉, 慳番~~~   

我個仔都無溫,佢話考平時有冇留心聽書喎,我話下老師無話到要小測,原來唔係,老師有說架(比他激c) ,好彩佢曾係有聽書(17/20分)

Hi, Vincentma,

點解唔試吓揾補習呢?我do覺得小朋友温書有傷感情架!我呀仔小測咪肥咗大半班,老師講明測驗起碼半班肥tim 我就即刻揾人同佢補數law! :cry:  :cry:

我個女依家都未肯補習~~~

Hi, Sorlo,

有時真係要迫架啦!補習do係為佢地好啫!   

我個女自細都好難迫到佢,依家由我老公發落, 我都好想佢肯, 但係真係搞佢唔掂, 煩呀

我尋晚先同阿女開片,今週測驗(係計入考試分),佢d書仲雪藏係個locker道,之後               

打個招都一定搞唔掂我個女, 佢若果肯個時就好好咁做, 唔肯個時就算佢坐響度, 都係望住本書無溫到, 我覺得都係迫唔到既
‹ 上一主題|下一主題