用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇媽媽放bb係沙田新翠托嬰所架?
樓主: winwin815
go

有冇媽媽放bb係沙田新翠托嬰所架? [複製鏈接]

Re: 有冇媽媽放bb係沙田新翠托嬰所架?

winwin815

你唔駛客氣,我都係過來人,有經驗咪同人分享下囉。

呢陣育嬰園門下都掛了「欣蕾計劃」幼兒在家照顧服務及陪月服務的橫額,你都可以打去鄰舍輔導會問下,知多d。

mamam, 我有係我住個頭見到banner呀, 不過我依家接受左托嬰所, 反而唔鐘意單對單
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

我囡囡2個月大就返育嬰園,當時好多人叫我最好就搵單對單湊,如果唔得,退而求其次就最好等BB 6個大,起碼身體強壯D先返。這是有佢的道理,但要考慮BB大左會認人,同埋mamam所講其實6個月前BB係有抗體,所以未必太擔心(不過未必個個一樣,事關我囡3個月大已病,猶幸是輕微)。

我囡返了育嬰園後約1個月,見到有欣蕾計劃的單張,我都有問過此計劃。其實呢個就好似一個agent咁,幫你搵保母,我見過3-4個有興趣的申請人,不過都唔合心意。加上返慣育嬰園,生活比較有規律,照顧手法較切合現代,所以最終都係繼續返嬰園。

jsbaggio

好搞笑,舊年園內搞了個「協調學前服務」簡介,鄰舍輔導會有幹事講解,順便講埋當時會內最新服務,個陣講左另外一d野,個個家長hup家訓,跟住講呢個欣蕾計劃,個個家長都醒哂,所以我對呢個計劃有d印象。

各位媽媽,我的nickname是"maman", 讀”罵芒”法文來架,解”媽媽”,唔好串錯呀!

mamam, 幾時有呢個talk,我唔知嘅。我囡係上年12月先入學,唔知係咪miss咗!

jsbaggio

呢個talk去年暑假搞的,但對你冇影響,錯過左都冇問題,因為:

1.個talk主要提及「協調學前服務」通過左之後,原來社署個隻學費減免會唔取消,取而代之就係教統局的「幼稚園學費減免計劃」,但係如果一直領取社署個隻計劃的,可以一直領取。
2.由於社署個計劃的減免係多好多,所以好多家長未申請的,就要趕及去年九月前成功申請,即係坐「尾班車」。
3.同埋個talk主要講及新法例容許育嬰園收至三歲,但係要有好多條件,早前園內出了通告,話趕不及來年開二歲班,因為好多家長的期望開二歲班囉。

所以呢,你個b去年12月才入讀,所以呢個talk錯過了也無關係。

生活比較有規律,照顧手法較切合現代

==> 完全贊同
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

我都係囝囝返左育嬰園冇耐, 見到有欣蕾計劃的單張都有的興趣, 因為當初我自己都覺得好辛苦, 每曰放工要趕住接囝囝, 之後返到屋企同佢沖涼, 洗衫, 夊要做屋企家務, 同老公商量後都係決定留番係育嬰園比較好, 因囝囝已適應 & 覺得呢到的姑娘 & 主任都好有愛心, 並可學到好多我自己冇時間或冇教的嘢, 見到佢宜家咁活潑, 開心 & 囝囝的進展覺得當初決定係對的, 所以辛苦啲都值得

daidai , 100% agree with you.  雖然辛苦d,不過慢慢會習慣,囡囡係育嬰園時我就最放心。

jsbaggio & daidai,

你地有冇想過點過呢個暑假呀?今年個暑期長左d喎,我個仔冇得返學,我仲慘過佢呀!

我都想去下今年個畢業典禮,因為我個仔明年這個時候就會畢業了  我想看看是怎麼樣的,不過未必請到假

嘩....育嬰園都有畢業禮架
歡迎參觀『文。穎之家』

maman,

我未plan,只知要請假照顧囡囡,到時實攰死

乜我地都可以去畢業典禮?唔係只for畢業同學及家長?

jsbaggio

我記得舊年有填回條問我去唔去,今年都一樣卦?!而且去年在元朗定Tuen Mun大會堂做,連埋其他育嬰園同幼兒園一齊搞的,個場咁大,應該有位。

但我記得剛填回條(5月?),個度寫明因場地有限,所以不設位予非畢業生/家長。上年我未返唔知道可以,我仲以為不嬲都唔得添!

舊年暑假交比嫲嫲照顧, 今年都會一様, 或者自己放1-2日同囝囝去玩, 係呢, 你地有冇幫bb打水荳針, 我唔知好唔好帶bb去打? 另外沙田边到有夜診呀, 上星期囝囝發燒, 燒到打晒冷"陣" 驚到我即帶佢去仁安睇急症, 須然貴啲, 但真係好快, 由登記到見醫生再等攞藥都係半個鐘就走得, 之前曾去威院睇急症, 當時約有十多人等, 都要等2個鐘先見醫生              

一時時啦,4月時我囡夜晚發燒(約9-11時),我都即刻帶她去仁安,不過咁喏個輪好多人病,我地都等左好耐,過左成個鐘先走得。

不過我個人覺得仁安d醫生唔好,試過有晚囡囡病,醫生只是問我囡囡的情況,但完全唔看我囡一眼,亦無同佢檢查,係醫生房3分鐘內就叫我走。到第2朝我到係去返自己睇開嘅兒科醫生。  

daidai, 做得夜診既醫生, 多數係d靚仔醫生, 冇經驗架喎, 我就試過去睇夜診醫生, 當時我以為自己皮膚敏感(因為我搬完屋好多時都會), 放工去睇夜診, 醫生仔問我個身有冇, 我仲串個醫生, 著住套裝, 點知喎, 佢見我咁, 又真係信我係敏感, 點知....第二日d點點發到上面, 原來係出疹呀
歡迎參觀『文。穎之家』

jsbaggio

噢, 或者我記錯啦!

daidai,

我有幫囝囝打水痘針呀,不過打完都有燒,我話比姑娘聽佢打佐針,所以都可以比佢返學。

如果bb發燒發到打冷陣,先用d熱d的水同佢沖涼,不用塗番梘,咁做好過半夜去看急症,因為急症都係同佢沖涼(呢個係我做護士的姑娘教的),沖完涼bb會舒服d。

記住bb嘔了藥出來後千萬不要補藥,如果仲燒,唯有同佢沖熱水涼。

屋企常備bbPandol, 口服及塞肛的,又係我家姐教的,塞肛藥係怕佢會嘔sai d藥水出來而用的。

今年過年後育嬰園爆發燒,半夜我個仔中招發燒,在Panadol與Panadol中間,唔可以再餵藥,我都係同佢沖涼頂住先,到第二日早上先立刻同佢看私家兒科。

daidai 寫道:
舊年暑假交比嫲嫲照顧, 今年都會一様, 或者自己放1-2日同囝囝去玩, 係呢, 你地有冇幫bb打水荳針, 我唔知好唔好帶bb去打? 另外沙田边到有夜診呀, 上星期囝囝發燒, 燒到打晒冷"陣" 驚到我即帶佢去仁安睇急症, 須然貴啲, 但真係好快, 由登記到見醫生再等攞藥都係半個鐘就走得, 之前曾去威院睇急症, 當時約有十多人等, 都要等2個鐘先見醫生              

thanks for all advice

你既意思係咪如半夜發燒, 就比bb食Pandol, 睇吓退唔退燒, 到早上如有燒先睇醫生?  

[quote]
maman 寫道:
屋企常備bbPandol, 口服及塞肛的,又係我家姐教的,塞肛藥係怕佢會嘔sai d藥水出來而用的。

今年過年後育嬰園爆發燒,半夜我個仔中招發燒,在Panadol與Panadol中間,唔可以再餵藥,我都係同佢沖涼頂住先,到第二日早上先立刻同佢看私家兒科。

‹ 上一主題|下一主題