用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立小學 仁立係我既母校. good!
樓主: jasonlai
go

仁立係我既母校. good! [複製鏈接]

Re: 仁立係我既母校. good!

713050,deonman6612,
上年新校(仁紀)林護收48個,舊校(仁立)就收46個,
嘩,今年舊校收成59個,咁有無媽咪知道新校收咗??
個,因我亞仔讀新校架   

cmct ,

sorry !! 我無搭過校車唔清楚    , 課後活動係自費既, d人就算唔參加學校果d都自己係出面學, 乜野都唔學既我都識1,2 個, 但唔多 !!!

3B媽,713050,

請問新校(仁紀)同舊校(仁立)有咩關係架?係咪係同一個地址架?

Much thanks!

annayee,
新校(仁紀) - 葵涌上角街 (係全完中學隔離)
舊校(仁立) - 葵盛(係林護隔離)

當年轉全日制,由兩位上下午校長抽籤,最終由
下午校抽到啟用新校,問題又來啦??
邊間好......兩間學校d媽咪都有話過自己個間
唔好,不過我觀察咗4年新舊校入林護都係大家一半

hello pigred,

我囡囡今年二年班, 我覺得都幾多功課架,就連佢自己都話做到隻手仔起"枕", 做做吓要fing吓隻手"頭"吓, 比佢笑死.不過我個女寫字好慢架, 做嘢鬼死咁"mei mor".
至於默書方面, 可能佢在幼稚園時已經習慣左啦, 所以左呢方面影響吾倒佢.
其實呢間學校一 向都係幾田鴨式教育, 當然有辣有吾辣啦.

pigred 寫道:
kinki-ma

您好!請問你孩子讀幾年級呀?每天是不是都很多功課做?
你的小朋友會否因很多黙書,而怕返學呢?
你覺得仁立是不是只" 菊 " 讀書, 是不是田鴨式教學?

pig red

[quote]
kinki-ma 寫道:
713050,

點解我個女每星期都要中英文默書gee?係咪班班都吾同架? 如果係每星期一次, 一年咪默多你好多次書?    有冇攪錯..........
仲有呀, 你知吾知精英班同其他班其實係咪d老師教法係有分別的, 係咪精英班教得會快d架. 同埋佢地轉左校長後, 你覺得有冇分別呀, 好左定衰左呀?
[/quote]

713050,

喂, 你d消 息咁快gee, 好勁喎, 邊度收架 ? 等我學吓嘢呀"ma". 我都係唸緊點樣check之際, 你已經上嚟報晒料      , 獎個叻叻比你.

713050,

多謝你報料呀, 睇番今年既派位比去年又多番o的。

咁呢59位派入林護同學, 又是否代表佢地全部考到頭59名前呢???

但如果以經是精英班的話, 其實是否應該不用在自行選校哪
裹先選林護呢??????

不過我又想問其實如果不選林護, 咁跟住最好既是否到善德或李兆基定蕭明呢???????

唔好意思, 太多野問, 我真係想盡早去做個準備。

Thank you!!!!!!

3B媽 寫道:
713050,deonman6612,
上年新校(仁紀)林護收48個,舊校(仁立)就收46個,
嘩,今年舊校收成59個,咁有無媽咪知道新校收咗??
個,因我亞仔讀新校架   

sorry , 到目前為止都無收到確實仁紀有幾多個, 只係收到一個唔係好可信既消息得 19 個, 我覺得無乜可能, 等我查清楚再報料 !!

kinki-ma 寫道:
713050,

喂, 你d消 息咁快gee, 好勁喎, 邊度收架 ? 等我學吓嘢呀"ma". 我都係唸緊點樣check之際, 你已經上嚟報晒料      , 獎個叻叻比你.

多謝 !!

deonman6612,

多謝你報料呀, 睇番今年既派位比去年又多番o的。----you're  welcome ,  我都覺得出奇, 因為話會越來越小, 但係換左新校長又多番 ??

是否代表佢地全部考到頭59名前呢???-------- No, 有人係考全級90幾既, 全級考十幾&三十幾都有2個入唔到(可能唔止 ), 因為只係睇你個隨機編號係幾多 , 六合彩唔係個個有得中 !!!!  

但如果以經是精英班的話, 其實是否應該不用在自行選校哪
裹先選林護呢??????--------------- 就算係精英班都有頭尾既分別, 今年得十幾個有得面試咋 !! 但係讀得精英班就個個都想入林護 , 邊有咁多位比你地呀 !!!

跟住最好既是否到善德或李兆基定蕭明呢???????---------- 如果我自己首選李兆基, 跟住善德,然後蕭明(女仔), 安柱都好勁ga !!!!

唔好意思, 太多野問, 我真係想盡早去做個準備。------ 唔緊要, 我都係收左d路透社消息, 最緊要幫到大家, 我自己都係提早收風唧 !!!

713050,

唔係亞化,仁紀得19個.......??拜託請你再去收下風
不過上年d媽咪話全級1-80名就攞去抽籤入林護,真係
有d問題,搞到d小朋友二份一機會   

713050,

真的很感謝你為我解答, 我真的忘記了隨機編號添。
如果咁講, 自選林護都未必一定有得見,到時真的要
問吓o的老師先。

真的難為班小朋友,繼續keep住聯絡吓       

各位媽咪 ,

八到啦 !! 仁紀係收左49個 , 唔係19個, 比佢嚇死 , 而最新消息仁立係加多2個後補, 即係總共60個入左林護, 今年都幾多喎 !!!     

713050,
我等咗幾日,好多謝你報料     

Thankyou. 713050     

你收風好勁呀,我想問o下如果想入仁立咁要讀邊間幼稚園容易升到仁立或者仁紀呢? 我個仔下年要讀幼稚園啦!我唔識選學校既o野!請多多指教
irene

il221 ,

讀邊間幼稚園容易升到仁立或者仁紀呢? ----------尼個問題!!!!! 我自己覺得讀邊間都無乜關係, 因為在頭 2 round , 佢都唔知你讀邊間ga 啦 ! 第 1 round 睇你有幾多分, 第 2 round 睇你好唔好彩, 只係去到最後叩門, 個幼稚園校長幫到你幾多, 我個女係讀葵涌荊冕堂, 我唔覺得個校長幫到好多喎 !! 返而同其他家長傾過, 覺得學校越來越唔掂, 我以為係我個女係咁, 點知其他同學仔都係, 返o黎乜都唔識, 功課又唔識做, 問返原來好多同學仔都一樣, 所以真係無乜comment 可以比都你 !! good luck !!!

il221,
我個仔讀仁紀既,從d媽咪口中大多數係讀
葵涌荊勉堂,大窩口救世軍, 另外如果小朋
友keep著k1-k3頭5名叩門都有機會架

唔該曬713050及3B媽
irene

Dear Parents of YL students,
Long time no see...
My daughter will be in 1A this term.  Leant that some of you are P1 parents too...will u go on this Sat (orientation day)?  Any chance to meet and say hello?
‹ 上一主題|下一主題