用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 講到根德園係洪水猛獸?
樓主: Michealanlelo
go

講到根德園係洪水猛獸? [複製鏈接]

Re: 講到根德園係洪水猛獸?

On the interview, my daughter only sing a song to the teacher in the "part 1" interview, and morning, bye is soft sound ! :cry:  any KV 's mama had the same when you baby interview last year?

我作些少分享如下:
開學時老師講明要下學期先寫字,雖然比其他學校話k2先寫字係早左少少,但我亦聽聞出面一d學校k1一開學就要寫字bor,例如其中一間係將軍澳某大幼稚園.
而功課量,我去年問d k3家長,都話唔多,中英數加埋唔駛一個鐘;我老公侄仔讀保良局田xx 幼稚園功課量仲多,見佢中文寫字要密密麻麻寫滿一版,都埋話唔陰公!

我去年呢個時候都和老公矛盾掙扎於選擇幼稚園,煩惱緊傳統定活動教學,宜家事實證明根德一d都唔死板
唔好理佢白貓定黑貓,捉到老鼠就係好貓---根德令到小朋友守規矩得來唔呆板,做到令佢主動學習,我好心滿意足!

alisoncheung 寫道:
但k1家長又話佢d囝囡讀得好開心, 究竟有幾開心呀!

所以想請名位過來人指教指教.

我囝囝就好開心啦,因為佢在家中會經常提及老師對佢點點點,經常唱歌,日日主動同我讀學校的中文字咭,每朝一同佢講夠鐘返學就彈起身,問佢要唔要返之前搞playgroup 0個間機構,佢就話要返根德...我諗佢好enjoy返學law!

Elsamouse,

Thank you for your sharing.

quote-----
根德令到小朋友守規矩得來唔呆板,做到令佢主動學習,我好心滿意足!
unquote---

請問您囝囝係入讀根得之前是否係比較靜及專注的小朋友? 因我囝囝是那種好動, 好奇, 多問題及硬頸的. 我知根得有一套培養小朋友的責任感, 如您的comment如能教育小朋友守矩得來唔呆板咁就真係very very & very good呢 (不過吾知我囝囝受吾受教呢)????  

alisoncheung 寫道:
請問各位已經有囝囡讀緊跟德的家長們, 人人話跟德功課多, 究竟有幾多?又話多測驗考試究竟又有幾多及幾頻密?

........而家考慮如果根德收佢,唔知功課係唔係傳言咁多呢?有人話一日七樣家課,仲有測驗同考試,嘩!嚇死人咩!  但k1家長又話佢d囝囡讀得好開心, 究竟有幾開心呀!

所以想請名位過來人指教指教.

alisoncheung :

[功課多, 究竟有幾多?]---我囝囝(K2)可以在一小時內完成每天的功課。
[一日七樣家課]---暫時試過一次,不過是over the weekend,即有星期五,六,日,俾你慢慢做都得。
[仲有測驗同考試]---有測驗和默書,不過測o左你都唔知。我從來都冇同個仔溫書o架。

owenmami

FungMm
我囝囝都係超級好動的,試過係梳化跌落地下跌鬆左隻牙 其實去年我都好想揀另一間施行project approach而又較近屋企的幼稚園俾佢,但卒之冇揀到,老公講得arm,活動教學係活動d,但我地唔可以再放任佢;始終老師係小朋友心目中有一定地位,我地寧願揀一間教到佢規矩的學校,而家長再課餘提供活動俾佢,達到平衡

(守矩得來唔呆板咁就真係very very & very good呢)
我自己就覺得係law,一個肯坐定的小朋友同一隻luk繩馬騮比,專注力應會係前者較好 :wink:

我在12/11/2005同時考了兩間學校,早上SC,下午KV,我個女的表現仲一間比一間好,雖然我不知道哪一間會收我個女,但到目前為止,我自己個心就比較傾向KV。

雖然我個女只有兩歲半,但已經識很多英文單字和句子,而事實我們全家都是用中文溝通的,我估她應可適應到KV。我覺得不妨一試,況且香港大部份的學校都是傳統類別為多,我希望咁會把女兒的根基打得好一點。

小朋友會有壓力唔開心?當壓力成為了一個習慣之後,便沒有什麼所謂壓力可言。況且,小朋友的適應能力一般都比我們想像之中強的。讀書怕有壓力?將來長大之後出來社會工作的壓力和生活的壓力,不是更大嗎?

Elsamouse
哈哈...我個仔都係又多咀又八掛又無時停又要老師注意佢既細路仔,佢上年返nursury,老師都話佢講唔停,又成日要老師陪住佢,我仲問過老師既意見,Argus適唔適合讀根德tim...老師都叫我唔好揀呢間架,話怕Argus既性格唔適合喎....不過我最後都堅持要揀,唸住等根德d老師幫我教好佢...hehe...亞仔而家不知返學返得幾開心..
話根德老師唔細心,我又唔覺喎,無可否認,佢地一定唔會好似以前返nursury既老師咁,比你日日打住電話去問下仔仔既學校情況,但這是理所當然喎,佢地一級有成5佰幾人,點可以每個老師都日日接聽你地家長既電話?但咁唔代表佢地唔細心,好似我個仔,成日都唔肯自己行,要我地抱,我打去同老師傾,叫老師幫我教下佢,哈哈...而家佢肯自己行啦,我仲幫佢寫番手冊話比老師聽佢有進步,自己會行,老師仲送左個大貼紙獎勵佢tim...
而家亞仔成日都收到小禮物架,佢讀得真係好開心....
各位未來家長,唔使擔心喎,根德真係好好架...
argusmum

Re: 講到根德園係洪水猛獸H

Hi Elsamouse,

Thank you so much. Now I have much confidence to let my son to Kentville to enjoy his school life (of course, it needs accepted by Kentville at first) la...  

吾知點解我真係好希望Kentville收囝囝, 因我越來越喜歡此校呀....  

argusmum
大家咁話,我好開心冇揀錯學校

FungMm
俾d信心啦,去年我都好徬徨無措架,好擔心揀錯學校,第一步就衰左.今年我好願意分享自己的心情,希望俾多d意見大家參考.

Elsamouse,

係呀其實我都好有信心kentville係好的kinder.  但呢2星期真係過得好慢呀!!!

上次in完崇真等result都係2星期, 但好像等了不久便有通知(其實都等咗10個工作天架). 點解呢? 我真係好像有D緊張咁   

請問您上年係咪都等足2星期呢? 上年係咪都好緊張result呢?  

FungMm
唸起上年,真係等足兩個星期架,我仲記得踏入2個星期後,即該打電話去學校問出左信未tim....
唸起都慘,日日返屋企打開信箱check信...個心真係跳左出黎架...收到信果日,見個信封厚厚地,(佢地會比埋校車資料你睇)都知收架啦...
最攪笑係宣道寄出結果果日係星期六,我同我老公都要返工,我緊張到叫老公一放工即飛番屋企收信,初時老公見個信封好簿,仲以為唔得,哈哈.原來收左呀...(當時一心唸住宣道收就讀宣道,放棄根德架,但最後都係鍾意根德多d).
我好明白你地等信既日子真係好辛苦...
祝大家好運.等你地好消息
Argusmum
FungMm 寫道:
Elsamouse,

係呀其實我都好有信心kentville係好的kinder.  但呢2星期真係過得好慢呀!!!

上次in完崇真等result都係2星期, 但好像等了不久便有通知(其實都等咗10個工作天架). 點解呢? 我真係好像有D緊張咁   

請問您上年係咪都等足2星期呢? 上年係咪都好緊張result呢?  

崇真都有收遠孜呀,我都幾鐘意佢兩文三語,有外籍老師,有電腦室,同埋有圖書館,同埋...不過卒之都

係呀,舊年都好緊張,食唔落,睡不安架,都好似over2 星期先有result,唔係好記得.

Elsamouse
兩文三語其實係咩???我又好out  tim.....
Argusmum
Elsamouse 寫道:
崇真都有收遠孜呀,我都幾鐘意佢兩文三語,有外籍老師,有電腦室,同埋有圖書館,同埋...不過卒之都

係呀,舊年都好緊張,食唔落,睡不安架,都好似over2 星期先有result,唔係好記得.

各位家長好!!
我個 囡囡都係今年考根德. 要2個星期先有結果,都好心急.
因為都好想呀囡入根德, 希望有機會在根德跟大家見面

p.s. 太太都係要根德為首選, 因為她覺得小朋友要有良好的基礎, 要開心將來有的是時間 !!!!

argusmum
兩文 - 中文,英文(書寫)
三語 - 廣東話, 普通話, 英文(聽,講)

Elsamouse
Oh....I c...
Argusmum
Elsamouse 寫道:
argusmum
兩文 - 中文,英文(書寫)
三語 - 廣東話, 普通話, 英文(聽,講)

ArgusMum,

完全中晒呀! 我現在心情真係....    

quote ----
日日返屋企打開信箱check信...個心真係跳左出黎架...收到信果日,見個信封厚厚地,(佢地會比埋校車資料你睇)都知收架啦...
unquote ----

我想我會叫工人接囝囝放學先check一次, 到放工再check.  哈哈 希望同您一樣係"厚厚地呢"   

另今年宣道的interview咪遲咗? 因我收到表格及註明交表日期為28/11即收到kentville的result之後!  希望不需去宣道交表呢    

FungMm & ArgusMum,

I feel exactly the same... keep checking mailbox, but I have to go for trip for 5 days from Saturday... so worried...

me too.. 希望同您一樣係"厚厚地呢......

Good luck to you to FungMm

FungMm 寫道:
ArgusMum,

完全中晒呀! 我現在心情真係....    

quote ----
日日返屋企打開信箱check信...個心真係跳左出黎架...收到信果日,見個信封厚厚地,(佢地會比埋校車資料你睇)都知收架啦...
unquote ----

Dear Brown,

Do you have sample of "request seats letter" can you PM to me?  I just afaird if my son cannot get into this school in the 1st round, I may need it.

Your help will be highly appreciated.

By the way, all Kentville existing parents : "CAN YOU TELL ME HOW MANY HOMWORK PER DAY FOR THE KIDS?"

Trevor Mama
‹ 上一主題|下一主題