用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 荃灣區自行收生情況(請報料)
樓主: 23father
go

荃灣區自行收生情況(請報料) [複製鏈接]

Re: 荃灣區自行收生情況(請報料)

summer_66 寫道:
唔好意思, 我想左你地少少時間, 幫個朋友問, 佢個仔下年要報p1, 佢話好唔明, 佢如果唔係報有宗教小學, 其他如荃官等係唔係都要有20分先可以揀.

thanksss

其實在荃灣除了浸聯外,其他學校15分多數都可以有得博一博,不過成功機會就好視乎該校的受歡迎程度。舉例今年海壩街官小和荃灣官小分別收了300和200份小一申請表,假設這兩間學校的必收生收足,可以抽的學額就會得番最基本的32個,因為沒有宗教分的關係,有20分的小朋友只會是該兩校畢業生的子女,有這個資格的人每年都不會很多,若不足32個15分便有機會抽了。

不過成功的機會你都估到唔會好高,例如我估今年海壩街官小會是160個15分抽10個位(<10%)而荃灣官小就80個抽10個位(<15%),總好過無啦!

jcctiu
我所知我女同學仔兩個15分都入唔到官小, 除左官小, 基本上大部份只得15分的, 今年都入唔到自選!
兩年前我的姨甥及姪仔都分別拿15都可入自選小學, 同時亦知有好多都入. 所以今年我本以為可手到拿來, 點知....大失所望!
呀, 若好多人扭呔去基慧(馬灣), 噤我博下下輪去浸聯好唔好呢?
一家三口大魔頭小霸王勞帝獸

kiumom 寫道:
jcctiu
我所知我女同學仔兩個15分都入唔到官小, 除左官小, 基本上大部份只得15分的, 今年都入唔到自選!
兩年前我的姨甥及姪仔都分別拿15都可入自選小學, 同時亦知有好多都入. 所以今年我本以為可手到拿來, 點知....大失所望!
呀, 若好多人扭呔去基慧(馬灣), 噤我博下下輪去浸聯好唔好呢?

如果你不是對浸聯情有獨中,我勸你都是揀番基慧。通常d家長1st round揀一間學校2nd round仍然會揀這間學校做佢的第一志願,因此浸聯有356人報1st round 86個入咗,2nd round大約仍會有250人揀佢做第一志願,入到的機會只得三成,相反基慧有13X人報1st round 87個入咗,好想入基慧的其實大部份已經入了,2nd round大約只剩得50-70人會首選揀佢,第一志願睇怕都幾難入唔到。

我覺得轉軑的人唔會太多,就以我仔仔的幼稚園為例有四成家長揀浸聯,有十幾個已經入咗,但剩下來的二十幾個2nd round都一定會再揀浸聯。他們得15分,其實已經好清楚1st round是沒有機會的,但好多都在交表的第一日九點前去到學校報名,為的是希望叩門的時候可以增加一點點誠意,既然1st round明知無希望都去,你估2nd round有三成機會佢地會唔會去呢?

好同意 jcctiu 所講,第二輪總有人轉軚,但好肯定揀浸聯既人仍會多過馬灣基慧,所以又要睇下你真正喜歡邊一間,同埋邊間適合你女女多D.

仲想講多一個 point, 就係荃灣葵青區較其他(某些)區特別,因為呢幾區既人誇晒區都唔係問題,交通都好方便.
呢度包括幾個網:
62 - 荃灣(上年仲多一個,係63網)
66 - 青衣
64 - 葵涌
65 - 葵涌 + 荔景
以浸聯為例, 1st round 唔只62網既人會報,亦吸引64, 65, 66網既人去報.
當然呢個 case 都 apply 係油尖旺呢D好hit既網啦!

請問各位家長有無人認識綠楊伍季明小學(下午校),校風如何,老師教學方法,學生功課,升中派位等等,好想知多點.
P.S. 我是新搬來荃灣的(近地鐵站),想小朋友就近入學 ,唔使坐校巴.

jcctiu
哇你有噤多資料!?
其實我最鍾意梗係浸聯啦, 但由於基慧偏遠d, 一早知唔會多人選. 所以我保險d先選佢, 點知都衰左!
我又諗下round都係靠運, 點解唔博? 第一round15分唔夠人爭冇得講, 第二round衰左都甘心d! 其實若第二round再選基慧, 都有機唔入. 只不過叩門時有誠意分!
一家三口大魔頭小霸王勞帝獸

hi

各位媽咪又係我, 我將上次你地幫我的問題, 回覆比我個朋友, 佢又想問下, 原來佢老公係中學時期已經 "浸洗"不過出左黎做野就無返過教會 (成十幾年), 而佢老公係同事口中得知"浸聯"係好, 如果想博下"浸聯"個仔要不要"浸洗".

點解唔叫"你朋友"上來講吓,直接些.   

小朋友太細,基督教(浸信會)唔會帮佢哋洗.如看洗禮與否,都是看大人.
[img align=left]http://www.my-smileys.de/smileys2/4_17_10.gif[/img][/img][/quote]

hi 15分

多謝你回覆, 我朋友係做懲教處 (係離島), 佢不單只唔可以上網, 連電話都唔可以開, 我覆佢都係留 message, 我知佢好緊張個仔, 但因工作關係唔可以咁貼身, 所以我幫下佢, 我都有極力推介佢上 bk 一齊傾下, 希望可以幫到佢.

佢都好辛苦.:cry:

希望佢個仔找到間好學校啦.     
[img align=left]http://www.my-smileys.de/smileys2/4_17_10.gif[/img][/img][/quote]

唔好諗得唔得啦!
就由現在開始,叫佢同個仔一齊番教會啦!

妳好, 我姨姨朋友的女女讀緊, 但他們分精英班, 諾果小朋友不精英老師不會點採的, 而不好採地那女女不精英故讀得不開心, 又同媽媽講好想轉校. 這是個人意見敬請見諒.
叩門要等第三輪. 諾果是天主教友機會大, 小朋友成績好好體他們面試的那一刻.

諾果寶血會伍季明有沒有人可提供一吓意見. 多謝.

我仔仔校K3入到的同學仔今年個個第一次都不理想.
石鐘山 2個 各15分 1個20分
世得 1個有哥哥 20分
仁立 1個媽媽校有20分
大角咀海帆道 1個 15分 1個姐姐20分
荃官 1個媽媽校有20分
瑰貴崗 1個 15分

MIMI&LONG 寫道:
我想知有冇人選天佑呀 ? 同埋呢間學校比唔比叩門呢 ? 小朋友成績好係咪機會大啲呢 ?

在荃灣區的天主教學校中,伍季明和天佑是典型的傳統教學,學校比較著重小朋友的紀律和學術成績,因此他們的學生成績一向都不俗,適合一些文靜、守規矩的小朋友入讀。不過若果小朋友是比較好動活躍,我唸石鐘山就會適合一些。

koobon 寫道:
大角咀海帆道 1個 15分 1個姐姐20分

係唔係真呀!我有位同事是大天下午校的畢業生,她的大女20分都入唔到。 :cry:

jcctiu,
多謝, 妳好, 我們一班媽媽在下星期天一齊開會, 部份出席的個個都說入到就是第一輪的彩數, 而油天我處都有多人一個都不成功, 聽講連有姐哥都無位, 實在太恐布.
而石鐘山是雙活動教學(不是太董是怎樣)我表妹說不是太好,故我沒有想過, 我們k3媽媽於上年去了參觀過, 一班就選哂果到, 而今年我地去大天,所以又一班走哂去報, 所以我都苯了. 唉! 而今年我地k3選石鐘山好多都入到味數好人數因為得部份媽媽到齊開會.
妳的k3有無出d小學參觀或自己d媽媽組隊呀!

Mrssslui 我都又想過讀慕道班加主日學是天主教,媽媽2年小朋友6年中間2年媽媽與小朋友一起洗禮, 看看妳怎看, 因為不好彩要第3輪就有d用, 同校長講吓我在讀緊中都可接受, 這是我姨姨教我的.

koobon 寫道:
jcctiu,
多謝, 妳好, 我們一班媽媽在下星期天一齊開會, 部份出席的個個都說入到就是第一輪的彩數, 而油天我處都有多人一個都不成功, 聽講連有姐哥都無位, 實在太恐布.
而石鐘山是雙活動教學(不是太董是怎樣)我表妹說不是太好,故我沒有想過, 我們k3媽媽於上年去了參觀過, 一班就選哂果到, 而今年我地去大天,所以又一班走哂去報, 所以我都苯了. 唉! 而今年我地k3選石鐘山好多都入到味數好人數因為得部份媽媽到齊開會.
妳的k3有無出d小學參觀或自己d媽媽組隊呀!

8月尾跟過荃灣家長教師會聯會參觀過荃灣西五間小學,6月就跟亞仔的學校參觀過浸聯和兩間基慧,我覺得好的學校開放給家長參觀是會吸引到不少家長去報讀。好多同學家長參觀過浸聯之後都對此校鄒之若鶩,今年我們學校就有超過四成的人報了浸聯。

我們學校的學生今年的派位成績可以講是幾理想,最少有12人入到浸聯,其中8個是以20分抽中的,佔了浸聯抽籤位總數的1/4,我認識有20分的都全部中獎,另外還有15分抽中兩間官小,20分抽中仁立、舊油天,而最幸運的一個是20分抽中喇沙。

jcctiu,

"我們學校的學生今年的派位成績可以講是幾理想,最少有12人入到浸聯,其中8個是以20分抽中的,佔了浸聯抽籤位總數的1/4,我認識有20分的都全部中獎"

可否透露你的小朋友是那間幼稚園, 是否同浸聯有關係, 我女20分入抽唔到浸聯, 以我所知佢D同學仔只有一個20分入到.
我曾經聽過1st round 的所謂同分抽籤, 小學會先篩選過先至抽籤,我當時都唔信, 因我認為現今文明社會, 仲要係教育界, 應該唔會咁黑暗。但如今我有小小懷疑…..我不是不甘心, 但可否有人解開我的疑團。

jcctiu,

我都想知你個小朋友是那間幼稚園?可唔可以講?

我細仔出年升小一,只有10分在手,都唔知點算?阿哥讀私小,我當然係抽籤左,都唔ok才入番阿哥間私小。比我一個好好彩抽仲左荃官或浸聯,可能仲幫阿哥申請插班入去!咁就慳番好多!

jcctiu, 妳有無派到那間小學, 妳是否主荃葵區, 而我大抽獎可能唔會選回"大天", 而我現在再找C校或直資是否太遲啦!

koobon,

你仔仔又係讀 St. Thomas?
其實我都唔明 St. Thomas 個校長係咁叫人揀大天係唔係靠害.讀得 St. Thomas 都係住葵青區架啦!天主教徒有20分都唔洗一定揀佢啦!其他得15分既, chance 都好低,大角咀既街坊都會揀佢架 ma.咁1st round 入唔到,你話 2nd round 誇區咪好渺茫,除非你地等  3 round,校長幫你地啦!但係佢係人都咁講,唔通個個都入咩!   
‹ 上一主題|下一主題