用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 赤提半船 vs 港同
樓主: miss_siu88
go

赤提半船 vs 港同   [複製鏈接]

回覆樓主:

我小朋友「不能」考入SPC,和我小朋友「不想」考入SPCC,是不同的。

很多人故意把這兩個字混淆。

jiljill 發表於 24-3-22 10:37
我小朋友「不能」考入SPC,和我小朋友「不想」考入SPCC,是不同的。

很多人故意把這兩個字混淆。
睇你點擺喇,我可以係「不想」,既然不想,何來有「不能」呢?

回覆 jiljill 的帖子

1. 我亦欣賞港同嘅進步,佢地一定有一套有效嘅方法論。
2. SSC亦都係有120年歷史,其實近呢兩三年佢地無論dse or IB嘅成绩都稳定不俗 (dse 1B or above水平, IB在world #22-#57之間);以佢地嘅升中生源嚟講,整体水平完全比不上你非常欣賞嘅兩神4女直及皇仁spc.... 但依然有咁嘅成绩交出嚟,我反而欣賞SSC可能俾到学生嘅增值能力。

3. 與SSC成绩水平类同嘅傳统名校,例如:SJC, 港華,培正,SPSS等等呢啲點解唔多見你彈出嚟批判嘅?只係focus呢一兩間,係你有仇口?覺得人地学费贵,cp值不高?定係你有工作任务要刻意抹黑?

RainyRice 發表於 24-3-22 09:05
想請問各位用家或認識用家的人,在隔離見到有人話現在的band1AB中學,好多時啲學生測驗考試時會經常唔合格 ...

唔係,因為好多學生校內試未盡全力,佢哋底子好,所以DSE前幾個月先盡力都未遲

RainyRice    發表於 24-3-22 12:12

RainyRice 發表於 24-3-22 09:26
贊成很多客觀資料上網有很多,SSC的問題都已經研究過。或者你/用家可否分享更多港同書院的資訊?有朋友小 ...

每天都催谷小朋友去補習連樂器? 我果個係每一日都自己搞掂、補習自己同老師約、補咩自己同老師deal,樂器借咗返屋企封塵,我只係負責交費….

RainyRice    發表於 24-3-22 12:11

jiljill 發表於 24-3-22 10:28
有部分家長似乎好反對用成績去分優劣。我明白每個人都有自己嘅睇法,但係學生讀書唔係求分數係求乜嘢?學校 ...

“學校唔係用分數去區分優劣咁應該用咩準則”明白你的看法了。雖然我不贊同,但可以說「和而不同」。有不同看法的人,不同類型的學校對學生和社會都好。

PTL_L 發表於 24-3-22 10:38
睇你點擺喇,我可以係「不想」,既然不想,何來有「不能」呢?

不能,女孩子~

PTL_L    發表於 24-3-22 12:41

回覆樓主:

這位人士又話以成績為準則,但又唔承認資深會員的數據表,龍門任佢搬。

「和而不同」,佢應無法理解,因為宇宙得佢自己一個。

derbyeugene    發表於 24-3-22 12:44
RainyRice    發表於 24-3-22 12:39

mcl233 發表於 24-3-22 10:23
有時可能係用家概括式說法,或者有冇說出既背景因素~

宜家有一樣東西叫做PG,除非學校調整返為真PG,若 ...

謝謝你的解釋,都見到大家講PG,未認識這個term,等我研究吓

我女都曾經有這兩間Offer,雖然最後兩間都冇讀,但曾經揀了港同。對新派直至本來沒有什麼信心,甚至小學都冇考過,但今次港同需要家長交文章同埋interview,唔想個女因為我懶失去咗應有嘅機會,所以我都好努力去準備,越研究就越鍾意港同,首先當然成績真係好好再加上佢哋數據相當透明,一上校網就可以睇到幾年數字,教學方針亦寫得相當明確。比較過多間學校,我覺得港同係其中一間成本效益高的學校,我講的成本唔係指金錢,小朋友讀書付出時間精力都係一種成本,這種成本比付出金錢更昂貴,港同初中相對輕鬆,高中當然都要谷,唔谷咁好成績我都唔會信。但我女已經賺咗初中的輕鬆快樂的時光。當然赤提都好輕鬆,但我那時上校網看不到成績數據。女應該有一半機會會考DSE,我又比較喜歡IAL,所以覺得港同比較適合。如果想考DSE,我諗應該揀港同吧。再加上位置也是港同比較好,雖然我已經住得好近巴士站,但嗰程巴士都幾難捱。

赤提因為地理位置本來不打算報,後來亦是收Offer後才開始研究,讀IB出國留學是赤提好,外國大學placement 靚,而且不用經歷DSE,不過我見好多是美國大學,但我嘅目標大學唔係美國。如果去英國讀大學我覺得可能港同會仲靚少少,我記得見過幾年有牛劍。

但每一個家庭考量需要都不盡相同,最緊要都係按自己需要選校

RainyRice    發表於 24-3-24 23:03
TAIOU4    發表於 24-3-23 14:09

derbyeugene 發表於 24-3-22 10:55

1. 我亦欣賞港同嘅進步,佢地一定有一套有效嘅方法論。

好明顯我同你重視嘅嘢唔同

虛無飄渺嘅嘢我唔識

成績成績成績

重要嘅嘢講三次

RainyRice 發表於 24-3-22 09:05
想請問各位用家或認識用家的人,在隔離見到有人話現在的band1AB中學,好多時啲學生測驗考試時會經常唔合格 ...

我認識的朋友用家說:沒有

回覆樓主:

赤裸攞咁講

讀到書嘅小朋友,自然會揀讀書叻嘅學校。

讀唔到書嘅小朋友,自然有各種說法,去合理化讀其他冇咁叻嘅學校。

睇得出。
既然你了解其他人追求嘅野同你唔同,就唔好硬塞你嘅"KPI, KPI, KPI" 俾人地接受啦!我追求你口中所謂虚無飄渺嘅野亦都冇要你接受!所以你嘅指標唔係唯一!我亦都冇迫你回答問題吖,係咪?你一味追擊其他家長都唔知为乜?動机係乜?証明你係EK第一啱?懂神之神?

RainyRice    發表於 24-3-22 13:41

所有小朋友都讀得叻,就冇你呢種自命清高,不理人感受嘅人啦!Old school,我同你一样,心態好面皮厚,唔怕你懟,嚟啦!

derbyeugene 發表於 24-3-22 13:22

所有小朋友都讀得叻,就冇你呢種自命清高,不理人感受嘅人啦!Old school,我同你一 ...

唔係好明白點解你咁激動

我講嘅都係客觀事實,亦係大部分家長同小朋友嘅想法。口裏說不,身體最誠實,你睇下每年報名嘅人數就一清二楚。

jiljill 發表於 24-3-22 10:20
根據「大考」排名:

SSC:75-95

客觀嘅事實係SSC DSE成績比唔上你口中所講嘅幾間學校; 而IB成績,亦都比唔上其他直資學校。

雖然好多家長都唔緊張學費,但係揀學校同買嘢一樣,要睇下性價比,係咪?

TAIOU4    發表於 24-3-23 14:10

我冇激動吧,就係純粹睇唔過眼你用主觀態度批判人地价值觀!世界本無對错,認知越高,越唔會强人所難。

RainyRice    發表於 24-3-22 13:42

derbyeugene 發表於 24-3-22 13:29

我冇激動吧,就係純粹睇唔過眼你用主觀態度批判人地价值觀!世界本無對错,認知越高 ...

我從來都冇批評你,唔好對號入座。

回覆樓主:

不過如果你要我估,我估你小朋友唔係好讀到書。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊