用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 顏寶鈴書院
樓主: Heihei20170318
go

顏寶鈴書院   [複製鏈接]

brookzl 發表於 24-2-7 15:12
NPL 已經派左成績單副本?

星期一班主任堂上俾過同學睇過

游泳池都好正架

多年嚟,學校安排考試後就會有paper checking day;出成績表前學校亦有成績draft俾同學响班上望過,confirm 無異議至先print official report card …. 同學之間有競爭亦互相幫助,老師年長嘅有經驗可以直接針對考試機制,年青嘅就有火可以同學生似朋友般溝通。
純用家分享,不喜勿插!我家年青人今年畢業啦!

heidya    發表於 24-2-10 09:41

Gremlin 發表於 24-2-7 18:33
多年嚟,學校安排考試後就會有paper checking day;出成績表前學校亦有成績draft俾同學响班上望過,confirm  ...
Supplement, 當然亦有啲老師hea 住教, 但overall 係滿意嘅!

多年嚟,學校安排考試後就會有paper checking day;出成績表前學校亦有成績draft俾同學响班上望過,confirm  ...

dovema 發表於 24-2-7 15:34
星期一班主任堂上俾過同學睇過

問左, 的確係

有draft睇,這個安排幾好啊

但既然有draft,點解又會出現單位數成績表畀家長呢?小朋友自己都唔著緊?

LeeCC 發表於 24-2-8 07:20
有draft睇,這個安排幾好啊

但既然有draft,點解又會出現單位數成績表畀家長呢?小朋友自己都唔著緊?

啲小朋友好着緊自己成績,派卷嗰日自己不停check卷有冇計錯分,仲會同同學交換對睇下有冇計錯! 其實我哋係咪講緊同一間學校!

dovema 發表於 24-2-8 07:57
啲小朋友好着緊自己成績,派卷嗰日自己不停check卷有冇計錯分,仲會同同學交換對睇下有冇計錯! 其實我哋 ...

以我睇返樓上所講,應該係同一間學校,所以咪覺得奇怪囉

可能有些同學比較carefree吧

會先比學生CHECK下呢個先係正常程序,所以你地有人話錯分我以為你地冇左呢PART。

如果有CHECK,其實唔應該有錯。會唔會有機會老師出左錯冇比學生CHECK,結果出事就叫家長先簽後睇,唔比機會家長改,或者來一招家長簽左就唔關我事。 因為先簽後睇真係好鬼,所有簽名既事正常都一定係先睇架啦。

acgy 發表於 24-2-8 09:30
會先比學生CHECK下呢個先係正常程序,所以你地有人話錯分我以為你地冇左呢PART。

如果有CHECK,其實唔應 ...

我係另一間學校,初中除了中三選科前個次有成績表draft睇,其他考試,派成績表前各科老師會畀平時分考試分學生自己睇,也宣布級和班平均分,級和班最高幾名的分數,但唔講人名,有關同學自己知道就得,學生如有問題可以提出

正常學生都緊張成績既,尤其band 1學生

LeeCC 發表於 24-2-8 08:39
以我睇返樓上所講,應該係同一間學校,所以咪覺得奇怪囉

可能有些同學比較carefree吧

好緊張ga, 就算 1 分 2 分其實好少,不過小朋友係都要同老師爭取。

如果成績表有錯,肯定會指出。

想問一下高中IB課程,大約有幾多個位,係咪用成績來收生?

mooie 發表於 24-2-14 21:06

IB講座講過最多可以收50位同學,申請要求中一至中三全科合格,英文科要六十分以上先可以申請

mooie 發表於 24-2-14 21:06
IB暫只開一班,約廿零人;主要睇成績收生。其實IB唔易讀,除咗吸收知識外,要知點樣應用及分析;仲要好睇同學仔嘅性格,學習要自主自發……

Gremlin 發表於 24-2-15 09:00
IB暫只開一班,約廿零人;主要睇成績收生。其實IB唔易讀,除咗吸收知識外,要知點樣應用及分析;仲要好睇同 ...

IB其實都冇話易定難,DSE一樣有人覺得易,有人覺得難。兩個學制,只要適合就會易,唔適合就難。香港有雙學制比學生選,靈活性比較高。

Gremlin 發表於 24-2-15 09:00
IB暫只開一班,約廿零人;主要睇成績收生。其實IB唔易讀,除咗吸收知識外,要知點樣應用及分析;仲要好睇同 ...

IB應該真係唔易讀,不過如果學校收,相信學生係有咁嘅能力,顏寶鈴嘅IB成績真係唔錯

另外想問下今年轉左保一個校長,學校有冇大改變?好多網友話學校行政好混亂,學風亦一般,想了解多啲,因為openday嗰日其實感覺唔錯

mooie 發表於 24-2-15 12:38
另外想問下今年轉左保一個校長,學校有冇大改變?好多網友話學校行政好混亂,學風亦一般,想了解多啲,因為 ...

我係用家,我覺得行政正常,冇混亂也冇特別!
轉左校長,中文科加強左好多

mooie 發表於 24-2-15 12:38
另外想問下今年轉左保一個校長,學校有冇大改變?好多網友話學校行政好混亂,學風亦一般,想了解多啲,因為 ...
年青人今年F.6, 自開學以嚟都處於備戰狀態,準備應付公開試,新校長進場有咩唔同,真係唔多清楚。至於𡦃風方面,其他form or 班別我唔太清楚,但年輕人嗰班態度正面,有需要時會主動揾老師課後或假期中回校補課…..至於行政上,唔覺有咩問題,通告都適時於e-class 簽發及回覆。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊