用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男拔vs聖保羅書院
樓主: Rpp
go

男拔vs聖保羅書院   [複製鏈接]

有部分人因為愛好體藝或其它原因~「重」在參與。現實中的確也有部分人因為實力俾學校「重」點栽培。後者能為學校爭取到獎項和榮譽。因為有些賽事每間學校只有三五個參賽名額,學校理所當然只會派最top幾個參與。至於哪一樣最重要?只係大家理解角度不一樣而已

Mirror123 發表於 22-3-28 16:41
想請問其實點先知自己適唔適合IB或DSE?如果是中四才揀,之前都係傳統模式測考,感覺好似好難知道適唔適合 ...

我都想知道呀,我孤陋寡聞以為中文差可以選擇IB冇問題啦。原來唔係回事。

b3410 發表於 22-3-28 16:50
唔好意思離題,希望樓主多多包涵。
如果你講緊SPCC中四分班,唔使擔心。SPCC初中三年,老師會觀察,期末評 ...

謝謝回答。這樣很好,老師俾評語好過家長和小朋友自己都唔識揀。最怕揀錯返唔到轉頭。我都真係以為成績好先有優先權,甚至有啲人話成績好就梗係揀DSE,聽你咁講了解更多,謝謝

b3410    發表於 22-3-28 17:01

b3410 發表於 22-3-28 16:50
唔好意思離題,希望樓主多多包涵。
如果你講緊SPCC中四分班,唔使擔心。SPCC初中三年,老師會觀察,期末評 ...

咁有無同學揀咗IB中途覺得DSE最適合呢?

334455 發表於 22-3-28 16:51
有部分人因為愛好體藝或其它原因~「重」在參與。現實中的確也有部分人因為實力俾學校「重」點栽培。後者能 ...

就係咁囉,我係話DBSPD唔係所有學生都係咁被培訓為體藝精英, 上到去DBS出去攞獎嘅,好多都係外來嘅。我估係呢句焫著佢?我有幾何同人嘈喎,但佢咬住唔放,我都冇辦法㗎

334455 發表於 22-3-28 16:51
有部分人因為愛好體藝或其它原因~「重」在參與。現實中的確也有部分人因為實力俾學校「重」點栽培。後者能 ...

咁係理解上嘅唔同,事實係DB仔本身不少都係有玩體藝,唔可以因為佢哋唔係正選,就否定呢班學生嘅努力,付出和存在~~~

Rpp 發表於 22-3-28 17:00
咁有無同學揀咗IB中途覺得DSE最適合呢?
個別同學的原因真係好難估,不過我覺得如果只係讀咗幾個月,就覺得唔適合,可能一係之前未認真了解,有一些美麗的誤會,第二可能如果第二間學校轉入,可能適應學校本身都需要dd時間,有同學選擇repeat F4, 適應IB。也可能同學發現自己唔係自己所想象的適應力超強,轉變階段發現DSE更加得心應手,不如早d轉身。
不過絕大部分同學都冇問題嘅

喇叭茶 發表於 22-3-28 17:04
就係咁囉,我係話DBSPD唔係所有學生都係咁被培訓為體藝精英, 上到去DBS出去攞獎嘅,好多都係外來嘅。我估 ...

自己睇返#48~~~

b3410 發表於 22-3-28 17:09
個別同學的原因真係好難估,不過我覺得如果只係讀咗幾個月,就覺得唔適合,可能一係之前未認真了解,有一些 ...

嗯嗯,有道理,多謝分享!

mcl203 發表於 22-3-28 17:09
自己睇返#48~~~

#48, 我講得啱喎⋯⋯
不過唔緊要啦,我哋各自表述咗,好清楚㗎喇,大家自有判斷,pass 啦.
吹吓水啫,冇必要太認真

喇叭茶 發表於 22-3-28 17:28
#48, 我講得啱喎⋯⋯
不過唔緊要啦,我哋各自表述咗,好清楚㗎喇,大家自有判斷,pass 啦.
吹吓 ...

一隊足球隊要幾多人,一次D1需要幾多人參賽,一個泳賽,一個足/排/手,一個合唱團3組,一個混合唱團3組,仲有仲有樂器….,有幾岩?全部都要係港隊/港青,唔係嘅就最多只可以係啦啦隊?~~~

mcl203 發表於 22-3-28 17:41
一隊足球隊要幾多人,一次D1需要幾多人參賽,一個泳賽,一個足/排/手,一個合唱團3組,一個混合唱團3組, ...

係,你啱晒

PAXU 發表於 22-3-28 12:20
之前EK D人話DBS仔 自信,SPC仔 纯品內敛,我都認同。不過有時過份自信就變自負,除非真係最top 好醒嗰批, ...

70 後畢業生近來苦口婆心叫唔好揀,話老師唔教書,唔好害個仔

有聽過3個例子(舊同事/同學家長/醫生,他們唔係同屆畢業生)⋯都想知點解,希望有現任的S5/S6/畢業生/家長可以解答。

甚麽體藝唔出衆,只會做啦啦隊,亦同學校無関連,慶幸當年自己位年輕人學校,係鼓勵學生多參與ECA,多少項目肯參與學校都支持,唔好一味係讀書。年輕人中一曾經俾位師姊評,乜你咁麻麻㗎,年輕人回師姊,係呀,我用成績入㗎嘛。成長路中,年輕人話同學間係互相尊重,絶少會用自己長處去貶低他人嘅不足,慶幸同學間係存在欣賞別人,各人總有強弱。只可以有強強嘅組合,可能只活存於某些家長眼中~~~

喇叭茶 發表於 22-3-28 17:04
就係咁囉,我係話DBSPD唔係所有學生都係咁被培訓為體藝精英, 上到去DBS出去攞獎嘅,好多都係外來嘅。我估 ...

DBS 本身分咗 音樂 體藝及學術班別 去發揮所長 有專業教練指導 每年尋找外援入校 加強實力爭取奬項 有部份家長叻一早操某項技能拿奬 爭取賞識好多人根本不了解學校要求

mcl203 發表於 22-3-28 18:20
甚麽體藝唔出衆,只會做啦啦隊,亦同學校無関連,慶幸當年自己位年輕人學校,係鼓勵學生多參與ECA,多少項 ...

如果自己真係曾經睇過學生們嘅練習認真度,3X多度汗流額背,不論你係港青或愛好者,都要有一定程度嘅付出,更加唔會引用後備或啦啦隊去形容佢哋嘅認真和努力。DBSPD學生體育強唔強,認真與否,就無謂評論了,起碼那些年,男仔我就見過佢哋DBS,LS,YWC,好幾次,中學可否正選出賽,從來都係睇天份,努力和付出吧~~~

回覆樓主:

刪除

DBS的家長付出嘅努力係無限嘅,識有家長,比如:小朋友補習一對一專科補,然後家長再一對一補,體藝都係家長和小朋友一起請教練教嘅,我自己真係做唔到。問點解?因為要知道理解小朋友學習緊乜嘢容易一齊去溫書。都係第一次聽。

Rpp 發表於 22-3-28 19:02
DBS的家長付出嘅努力係無限嘅,識有家長,比如:小朋友補習一對一專科補,然後家長再一對一補,體藝都係家 ...

我都做唔到 所以無選擇去DBS 一切都看緣份

回覆 mcl203 的帖子

就算心底裏覺得SPC可能會比較適合, 都好難放棄DBS..
‹ 上一主題|下一主題