用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有個心結…求開解/求點醒 (有關RO/Banding) ...
樓主: cyym
go

有個心結…求開解/求點醒 (有關RO/Banding)   [複製鏈接]

mondd 發表於 22-1-8 10:50
每間學校ABC分數唔同,攞A有d 要85分,有d要88分,有d甚至要90分,就算同一學校,差幾分,校內名次已經可以 ...
學業不是求分數,原來係真架

2010YL 發表於 22-1-7 14:00
回覆 smartcash 的帖子

因為呈二之前有成個暑假,成班家長都谷爆啲小朋友啦,呈二我都升左3分總分,但名次 ...

會呀!,當年小五暑假我同個女一起努力,谷補習同做補充,呈二比呈一由級40升到級20, 先勉強由B2拉返上1C~2A邊緣人咋。

cyym 發表於 22-1-8 11:18
學業不是求分數,原來係真架
係求級數 😄

Summer622 發表於 22-1-7 15:01
您好, 我囡現小五, 今年6月初呈一,
請問大家, 可否分享吓, 可以點樣善用暑假, 準備11月初的呈二. (真心求 ...
Summer, 之前PM過,我覺得上面有D建議幾好。。。。

回覆 Summer622 的帖子

只係個人建議……
首先要有一個好時間表,晚上係家長教書,有1hr以上就最好,上/下午就係小朋友溫習/備課/做練習時間,當然有休息時間啦,要係暑假完之前教完呈二課程,不過我唔會教晒,只會教表面/約7成內容,留番一部份在學校吸收,因驚教晒小朋友會上堂遊雲

cyym 發表於 22-1-8 11:16
的確係......題外話....你小朋友間學校超級厲害

學校勁佢唔勁呢

cyym 發表於 22-1-7 11:37
自行階段,已經按小朋友的Banding / 興趣,學校的理念選了合適的學校,以為選好了,個心情就會無咁忐忑不 ...

學校有6x % 派band one 中學,應該小學屬band one 小學,平均分85-90 應該佔了幾十人,推算90plus 都只能入頭二十。所以你小朋友成績唔差,只係太多勁人

JojoDad 發表於 22-1-8 12:34
Summer, 之前PM過,我覺得上面有D建議幾好。。。。

回覆 Summer622 的帖子
謝謝您,暑假努力d。希望我識得教明阿囡。

想請教一下,按呢個遊戲玩法,如果小朋友唔係學術特別好,考慮讀咩小學時,係咪要考慮埋小朋友晌學校的名次排位,即係寧願揀一線尾二線頭,好過一線?

一般小學但考級30內,係咪有機會好過在一線小學考級60?咁兩者點實際比較到邊個banding高d?

謝謝(emoji)(emoji)

cutiefanfan 發表於 22-1-9 01:10
想請教一下,按呢個遊戲玩法,如果小朋友唔係學術特別好,考慮讀咩小學時,係咪要考慮埋小朋友晌學校的名次 ...

假設全級120人(30人×4班)
一般小學有1/3屬B1 級30係頭25%
一線小學唔多過半B1 級50係頭50%

回覆 Charlotte_mom 的帖子

Totally agreed 簡直血肉模糊。

csyy 發表於 22-1-8 13:47
學校有6x % 派band one 中學,應該小學屬band one 小學,平均分85-90 應該佔了幾十人,推算90plus 都只能 ...

多謝你呀! 而家小朋友學好叻,55分鐘做8-9頁卷都可以好高分,記性好、做卷快,又小心

醒目開學勳章 王國長老

kenwong888 發表於 22-1-9 12:20
回覆 Charlotte_mom 的帖子

Totally agreed 簡直血肉模糊。

我識唔少家長,事實上,為咗呈分去補視藝、補音樂。尤其無學樂器嘅為咗惡補學理知識如臨大敵,幾百蚊一堂1:1咁學樂理,視藝一早問定高年班點考,搵人操定,「戰具」都買得高階d
此消彼長,有準備嘅人越高分,同無準備嘅分別就越大

我小朋友幾年前已經出去學畫畫, 奈何真係無天份, 今次呈分竟然C, 佢跌左既科目大多數係因為大意左

我地學校唔講級名次, 唔講平均分, 只會話係band幾, 如果B1-B2之間, 就會估高D話係band 1, 唔會話你係邊緣人。

今次都只係講小朋友大約名次, 例如頭10, 10-20, 20-30....就算係級頭10既位置都好重要, 如果唔係級1-5, 去考神校都覺得好搏

傻蛋蛋 發表於 22-1-10 14:06
我小朋友幾年前已經出去學畫畫, 奈何真係無天份, 今次呈分竟然C, 佢跌左既科目大多數係因為大意左

...

我地學校只提供 Banding 咋,你學校有個 range 比你都唔錯啦!

喺咁制度下,點解學校無名次,而要家長靠估?

我小朋友讀緊嘅學校,頭六十名有名次,學生和家長都可有足夠資料作出決定。。

只三成band 1 的熱門開心小學,咁成積接近band 1尾至band 2 頭啦!老實睇上面原來咁多一缐小學係爭80至100分,大人細路都辛苦
真係全力制造社會的優秀員工

我女升中果屆小學全級93人, 阿女果時平均分8x分左右(平均分B 80-89.9分, 全級總名次分5個grade, 佢C grade 考全級39-57名(冇實質名次), 老師話都係Band 1  

Charlotte_mom 發表於 22-1-10 13:55
我識唔少家長,事實上,為咗呈分去補視藝、補音樂。尤其無學樂器嘅為咗惡補學理知識如臨大敵,幾百蚊一堂1 ...

所以如果視藝容許帶回家做,就出現不公平情況

我小朋友小學時,所有視藝都係學校做,家長要學期尾派返來才知道做過D咩,無機會請槍

我女呈分試中文61分, 英文82分, 數95分,常94分 ,音樂C, 視藝A 老師話Band 1C

個仔二線小學,全級150人,呈分考中文86分,英文71分,數96分,常93分,視藝B,音樂A,全級考72名,老師話Band 2
‹ 上一主題|下一主題