用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 遺失小六呈分試卷需全級重考
樓主: shevachevy
go

遺失小六呈分試卷需全級重考   [複製鏈接]

回覆樓主

我認為個老師係超錯!

呈分試卷係唔應該帶離學校去進行評分,無論校方有否默許這行為,作為一個負責任老師,都唔應該咁做。咁做除咗會有遺失的機會(依家事實上亦發生咗),另外如果俾家長知道,亦會引發家長疑慮:個老師會唔會對某啲試卷答案作出修改呢?雖則話要改動嘅喺學校都可以做,但學校有咁多教職員喺度,你最多可能只能夠作些微改動,而你依家帶咗出去,要作大改特改慢慢改點改都得啦。

回覆樓主

呈分試卷係小朋友賴以升中嘅重要文件,呈分成績係小朋友同家長6年、可能係9年嘅心血結晶,你依家話唔見咗(仲要兩日後才去報案),跟住搞到有關嘅小朋友要重考,之前考得差嘅可能會多謝你,但考得好嘅依家就要擔心,唔知可唔可以再次考得好啦。你話依家點呢?

chun媽 發表於 19-3-29 20:49
好認同你的看法,從來無聽過老師回家改呈分試卷是違規或違法。以前A -level或會考年代,全部卷都係老師回 ...
我就覺得如果之前無規定呈分卷唔可以拎返屋企改,今次出咗問題,又唔可以捉住老師唔放過。不過學校可能要考慮將來改善制度,考試之後俾時間老師,可以在學校完成改卷。例如考試之後放一日半日。老師唔使返屋企做工作,學生多一日玩,學校完善機制。三贏!

王家爸爸 發表於 19-3-29 14:55
如果你做過老師,你就知道唔攞試卷返屋企改,基本上係無可能準時改完。不過個老師咁大頭蝦,真係少見啲。 ...

以後, 老師要好似解款員咁, 戴上手銬 扣住個喼。 咁就包保萬無一失啦!

2von    發表於 19-3-31 19:08
王家爸爸    發表於 19-3-31 11:42

依媽 發表於 19-3-29 18:00
咁請問有無人知,如果係校內嘅考試或測驗卷唔見,又係咪會重考呢?
事關好似未聽過有新聞,或者討論區嘅爸爸媽 ...
非呈分卷只影響校內成績,只要學校唔派返啲卷,校內考試卷、測驗卷唔見咗根本無人會知道。

jumphigh 發表於 19-3-29 12:29
正是, 所以我奇怪上面唔少網友都指責老師點解帶卷離校, 但係老師要帶工作返屋企做, 呢個其實係歷久以來 ...

如果人人都咁醒,世界就少好多麻煩。講真,未做過真係未必知道有幾忙。

jumphigh 發表於 19-3-29 12:35

咁呢個只係你嘅假設, 你諗多咗啦。
又唔怪得網友既假設,其實可能連個報紙佬都唔清唔楚,其他人真係未必會知道學校工作有幾辛苦。

jumphigh 發表於 19-3-29 12:26
因為據我所知中小學老師好多時都要带功課或者試卷返屋企改,因為根本喺學校係唔夠時間改
...

帶回家改好普遍,是個老師自己問題!

D學生好慘,考完又考

rulerL 發表於 19-3-30 03:17
我認為個老師係超錯!

呈分試卷係唔應該帶離學校去進行評分,無論校方有否默許這行為,作為一個負責任老師 ...

以前冇網上評卷時,even改公開試,會考同AL的卷,老師都可以帶回家改。
小學呈分試一般都可帶回家改,否則改不切!

hkpapa852 發表於 19-3-29 12:00
咪係, 點解考試卷可以俾老師自己帶走?

從來都可以帶回家改的。

conniewktang 發表於 19-3-31 13:39
帶回家改好普遍,是個老師自己問題!

是⋯⋯問題根本是否帶回家改與否,當唔見及遺失,責任後果便要個人承擔!

打份工,有頭髪邊個想做咖哩?!

可以的話,兩手空空回家,得閒煲鋯钄傳、同自己小朋友玩下好過!

回覆樓主:

我見過巴士上改卷,真係好佩服老師任何地方都可以改卷。
就算是幼稚園老師,都要拿野回家做,小學老師更加忙,更加會拿回家做。
url=http://www.TickerFactory.com/]

tammyhw 發表於 19-3-31 14:09
我見過巴士上改卷,真係好佩服老師任何地方都可以改卷。
就算是幼稚園老師,都要拿野回家做,小學老師更加 ...

改功課就可以接受,但係公共地方改卷我就不能接受,更加不會用「佩服」去形容。同學仔花時間心機溫測考,每一分都要好努力爭取,老師居然係巴士上改卷?改錯野計錯分機會大左,老師自己的專注力也會有影響,一不留神由合格變不合格,所以老師係公共地方改卷真係唔應該。

回覆樓主:

1)d卷有學校名,絕對有機會尋回
2)又會咁橋,淨係唔見呈分卷?老師個手袋有無唔見?
3)重考的話,估計95%學生成績會整體上升,這樣做就對其他學校不公。
4)懷疑學校想提高學生成績(可能今次考試成績整體好差),直頭全部重考。

其實我唔熟悉呈分機制,我一直只思考重考的好處在哪?

如有得罪,當發up風!

bbroy 發表於 19-3-31 15:12

校內呈分試的成績,只是決定校內排名,對全港banding排名是沒有影響的,所以不存在"對其他學校不公平"的情況。

王家爸爸    發表於 19-4-1 09:11

bbroy 發表於 19-3-31 15:12

3、4在這呈分機制冇得益

se6b03 發表於 19-3-31 14:46
改功課就可以接受,但係公共地方改卷我就不能接受,更加不會用「佩服」去形容。同學仔花時間心機溫測考, ...

自己有覆核、有派卷給同學對

不要為拗而拗啦。。。

當然在巴士改卷個人也覺得不太合適。

學界比賽也見過帶隊老師帶卷去改,當然自己坐埋一邊,比賽等候的時間改,星期日帶全日空檔也多,我又幾「佩服」老師善用時間。

家長和老師也不是對立的,大家包容,易地而處,相信整體學界氣氛也會和諧些。

任何行業也樹大枯枝,又不可將個別枯枝當了全部綠葉當枯葉。。。
‹ 上一主題|下一主題