用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有點後悔揀左北角衛理小學
樓主: Hellokitty730
go

有點後悔揀左北角衛理小學   [複製鏈接]

衛理好還是循道好?

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 19-1-28 10:28
學校happy,  小朋友又有不錯既學術成績, 你估有多少真係和學校有關既原因呢?

...
我試下估點解北衛點解學校happy,而早幾年B1派位唔錯,但這2年回歸3x%。
1.) 學校happy 唔等於 家長會放手,好多家長只想仔女初小冇咁大壓力,到高小要面對呈分選校,好多家長就算學校唔加操自已都會加料。

2.) 高B1派位率,當樓主子女是高小,當搜尋升中資料時應正直升中人數呈向下趨勢,東區校網普遍被認為B1位過剩,如果乙部排位好,B2學生尤其是女仔上移機會相當大。但近2年升中人數回升,B2要博到B1機會會細佐,咁學校升中率回跌是正常。

部份家長—可能見學校"往續"有5x%入B1學校,就以為全部都是B1生,跟著選校就進取,博到"就成王";博唔到就"敗寇"。

其實如果東區小學,又冇直屬中學,又唔谷,3x-4x%升B1我覺得OK。

Elenalan 發表於 19-1-28 15:01
express用字深,elect淺白但著重公式化的grammar,切合中文小學廣教英

如果比較埋oxford living English? 三者比較如何?

bobbob 發表於 19-1-28 10:52
題外話,longman elect同express有好大分別?邊本深啲?

express用字深,elect淺白但著重公式化的grammar,切合中文小學廣教英

bobbob    發表於 19-1-28 16:28

bobbob 發表於 19-1-28 10:52
題外話,longman elect同express有好大分別?邊本深啲?

我都有興趣知

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 19-1-28 10:50
不少所謂happy school, 其實只係校內教學較輕鬆, 不過現實係佢地對考核有要求

舉個可能性:

醒目開學勳章

legolas625 發表於 19-1-27 19:31
回覆 bobbob 的帖子

如何誤導? 好想知
都係個家長感受,未必完全係事實。。。總之就話學校唔肯講學生banding同名次,家長以為啲grade唔差搏到盡填表,老師又不置可否,最終派得唔理想,扣門時無support,結果食白果

lcyesther 發表於 19-1-28 10:34
Happy school的優勢應該是keep 住學習興趣,學習深刻,主動探索,學得更多。加上大量閲讀,學術水平可以好 ...
不少所謂happy school, 其實只係校內教學較輕鬆, 不過現實係佢地對考核有要求

舉個可能性:

如果學校英文科小一上學期只教Longman Elect 1A, 但考核時郤要求學生能達Long Express 1B既水平, 你估之間既差異, 係咪學生有興趣去閱讀/學習就可以應付到呢?

Happy School, 除非可完全於棄派位表現, 否則, 極其量只能Happy 到小三或小四, 否則一到呈分仲係咁, 通常唔會有好結果

apple1990    發表於 19-1-29 08:55
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Hellokitty730 發表於 19-1-27 10:53
其實幾年前, 我個小朋友入呢間小學只係因為好簡單嘅兩個原因。第一係覺得佢係happy school。第二個原因就 ...
呢篇野是尋日上午出既, 唔知有會家長在入表前因而轉軚  

舊年呢個時候呢, 我都仲係一心一意一一一北衛嫁
但之後爬左文, 又google 又官網後我就轉軚了
如果睇番舊post 會見好多家長對北衛既comment 都係positive
但呢近期已見到好似樓主你呢種內容既post
我明白一個銀有兩面
但北衛comment 一向是happy得來又派得好
咁係咪咁完美?大家都想知真實
就如你所講升中派位資料不全,不過剛剛果年就算不全都可以推算出派b1只有3x%
大插水! 是咩原因, 我諗睇番近期d既post 會知道一點

我好怕一d學校一面倒話正, 反而令人懷疑係咪真實囉

hkpapa852 發表於 19-1-28 10:28
學校happy,  小朋友又有不錯既學術成績, 你估有多少真係和學校有關既原因呢?

...

Happy school的優勢應該是keep 住學習興趣,學習深刻,主動探索,學得更多。加上大量閲讀,學術水平可以好高。
難道港同、救恩的成績係因為家長在背後谷?

lcyesther 發表於 19-1-27 11:20
要happy但又要有學術成績真係好難

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

我女 同您都係同一校網既happy school

揀既原因都係happy school 同 派位不錯吧 ~慶幸到宜家都keep 到

未知升中果年點

但衛理不是一直有50% 升band 1 率嗎???

醒目開學勳章

mcl203 發表於 19-1-28 00:27
我地當年小學係只要想去就可以去,對培訓小朋友係好既~~~
是啊,朗誦最好,唔理能力,只計地區,阿仔當年有機會同唔少名直私國際學校比拼,起碼可以同人講有同D勁人同場校量意過。

mama_papa 發表於 19-1-28 00:24
回覆 mcl203 的帖子

其實視乎覺得子女是"為校增光->幫學校比賽"定"幫子女增值->學校比機會去比賽"。:happy ...

我地當年小學係只要想去就可以去,對培訓小朋友係好既~~~

醒目開學勳章

回覆 mcl203 的帖子

其實視乎覺得子女是"為校增光->幫學校比賽"定"幫子女增值->學校比機會去比賽"。我那個只要有機會比他,要我地借錢都ok

mama_papa 發表於 19-1-27 23:06
不知衛理情況,有些學校用精英制,一出就要冠軍,就算亞軍都當輸,唔夠班就唔比出賽,有D甚至連報名都唔幫 ...

對,兩樣野~~~

醒目開學勳章

Forgetmenot999 發表於 19-1-27 22:54
我知道某兩間朗誦經常攞冠軍嘅學校,老師花很多時間同佢地練習。

不知衛理情況,有些學校用精英制,一出就要冠軍,就算亞軍都當輸,唔夠班就唔比出賽,有D甚至連報名都唔幫忙,這些學校普遍會用資源去幫揀出來的學生。

有些學校志在比學生參與,願舉手都可以報,這些學校唔好期望會分到姿足夠資源落每個學生處。

mcl203 發表於 19-1-27 11:57
衛理似乎一向無60%升B1中學喎~~~

至於津校支援學生去參加朗誦節,當年某津校校長曾提過,佢鼓勵全部學 ...

我知道某兩間朗誦經常攞冠軍嘅學校,老師花很多時間同佢地練習。

醒目開學勳章

我覺得中學要妳第一日交表是想lock了你張表,學校連妳是自一定自二都唔知,唔通自二第一日交表就有誠意過自一最尾那日交表?

回覆 bobbob 的帖子

如何誤導? 好想知
‹ 上一主題|下一主題