用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人已去男拔music audition!
樓主: Bobohopc
go

有無人已去男拔music audition!   [複製鏈接]

BearMoon 發表於 19-3-2 18:20
今年st joe 好似好激烈,SPCC又有叻女。唯有膽粗粗試DBS GA. 估唔到DBS唔似SPCC咁難。個過程又輕鬆又快。
...
應該都唔會特登做戲,嘥時間應該都還有位,希望揀到適合的學生。

Lingcheung 發表於 19-1-30 12:08
心水清的, 從收生數量都估到, 3月先面試的而有offer 的機會真是微
不計DBS小學部直升的, grade 7收多3班,  ...

六月底會有一輪淨考筆試,8到10+個位,以前是幾十人考,只睇筆試成績,可以考慮,不用灰心!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

你講應該係S2之後的插班試掛?

sinalv5233 發表於 19-3-2 20:05

你講應該係S2之後的插班試掛?

唔係。因為年年最後都有人最後唔嚟!

好多人收到 reject 信冇留意最後果幾句,我都是有高人點醒。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

梗封信有冇明確指明如何申請,幾時申請?謝謝

PPYC 發表於 19-3-2 18:52
其實中學部通常收返小學部幾多成學生?中學部收幾多外校生呢?
Band 2 嘅小學部學生收唔收㗎?

小學部係直升中學,有六班,中學部有九班,收校外生就係27x3=81 around+加小學部放弃直升的位. 每年三私两直大概入4X人,再加特異功能人士,音樂,體育,大家計到有幾多位。想入讀可以每年考插班。

bearbear2003 發表於 19-3-2 21:40
小學部係直升中學,有六班,中學部有九班,收校外生就係27x3=81 around+加小學部放弃直升的位. 每年三私两 ...

僧多粥少⋯祝大家好運

回覆 bearbear2003 的帖子

如係直升,咁咪有一定數量嘅band 2生?比率有幾多?

PPYC 發表於 19-3-2 22:15
回覆 bearbear2003 的帖子

如係直升,咁咪有一定數量嘅band 2生?比率有幾多?

咁又唔知,我地沒讀小學,不過,小學昇上哪班都唔係少嘢。DBS中學一定有band 2,但又係特異人士,運動或音樂叻的。學校全力支援出外比賽,老師會同呢班學生補課。入讀後會知天外有天,高手無數。

bearbear2003 發表於 19-3-2 22:36
咁又唔知,我地沒讀小學,不過,小學昇上哪班都唔係少嘢。DBS中學一定有band 2,但又係特異人士,運動或音 ...

DBS 小學質數已經高幾班。

呢啲直升嘅小學,唔好話Band2,即使Band3都照樣可以升,DBSPD也不例外。所以DBS小朋友嘅成績,可以話叻嘅可以好叻,差嘅都可以幾差,冇其他學校咁平均。

回覆 978212 的帖子

咁DBS小學有幾多成係band 3㗎?
‹ 上一主題|下一主題