用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 手持宣小,派到仁立
樓主: thenewme
go

手持宣小,派到仁立   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-6-13 11:34
去睇下EDB今年中學統一派位中西區既學額。
今年係St Clare近幾年第一次要用盡直屬位。
2016/2018年度中學學位分配辦法西 (P.3)

今年直屬位有 70, 應該 B1 學生入得晒.........唔好打頭, 我懶睇 B1 率有幾多.............

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

hkpapa852 發表於 18-6-13 11:01
連official既規舉都唔去睇吓, 只係盲目信人

出咗事可以怪邊個?

要理解IP心態嘛,你話人果間1A小學得10%B1率唔緊要,但話我果間唔係90%B1率,會令人好傷心,同你C過係可以理解既,仲誇D既聯繫位傳説你都見過啦,甚麼非B1係不可能入到既~~~

hkpapa852 發表於 18-6-13 10:45
佢地無知去衝的話尚情有可原, 但可惜不少家長實際上只係知D唔知D, 但仲以為自己已經極之瞭解, 人地一去糾 ...
我睇到呀

soso3509 發表於 18-6-13 05:38
你應該唔係好熟雙仁。
雙仁各有三十人左右入林護~淨低十個八個都可以升到band 1~~
唔係廿幾個位兩間一齊 ...

正確點説,是自行聯繫加派位結果,仁立就有37位入林護。如計埋SPCC/HY等band 1a有近50人。單計一間學校來説,是不錯的成績。

值得一提,不是頭30就必入林護;有時級50入、級10反而唔入。所以升中這遊戲,不是只看成績,運氣也要不賴才得。不過band 1入到band1 a的機會算不低啊!

醒目開學勳章 王國長老

mytambb 發表於 18-6-13 11:53
正確點説,是自行聯繫加派位結果,仁立就有37位入林護。如計埋SPCC/HY等band 1a有近50人。單計一間學校來 ...
你你你..............做乜令到傳說幻滅...............
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-6-13 11:56
你你你..............做乜令到傳說幻滅...............
想请教一下:如果小学有Band1中学联系位,就例如是仁立,吕小,让级头那批学生如果可以用自行考到另一些band1学校,剩下的联系位就可以让其他学生,包括band2学生入那间Band1联系中学。如此,小学的band1%看起来就好像很高似的。是这样运作吗?

miriam 發表於 18-6-13 11:56

言重啦前輩,她/他可能也只是無心之失。大家就笑一笑就好了。其實好多時,多得前輩等主動分享分享,我地一知半解的人才有所得着。坦言我在EK也得到很多寶貴的資訊,這是版主等工作人員的功勞。

醒目開學勳章 王國長老

猴子爸 發表於 18-6-13 12:28
想请教一下:如果小学有Band1中学联系位,就例如是仁立,吕小,让级头那批学生如果可以用自行考到另一些ban ...
絕對會, 實際上我知有一間小學就係咁個 B1% 好好, 但當中唔少係 B2 學生中左聯繫位.

醒目開學勳章 王國長老

mytambb 發表於 18-6-13 12:29

言重啦前輩,她/他可能也只是無心之失。大家就笑一笑就好了 ...
係度睇帖等同考閱讀理解, 未清楚題目或唔明時真係再睇埋之後回覆先, 有時我都好想一野過千字文咁解釋, 以前唔使返工做 FTM 緊係多時間喇, 依家都唔叫做偷雞上黎, 都幾明架喇, 但好難再一野過解釋囉.

miriam 發表於 18-6-13 12:45
絕對會, 實際上我知有一間小學就係咁個 B1% 好好, 但當中唔少係 B2 學生中左聯繫位.
...
但是那间联系中学慢慢就会很不满,为什么要接band2学生,但那些top学生却去了别处。

miriam 發表於 18-6-13 12:49
係度睇帖等同考閱讀理解, 未清楚題目或唔明時真係再睇埋之後回覆先, 有時我都好想一野過千字文咁解釋, 以前 ...

對啊,新人真的增加了版主的工作。多謝您的耐性及辛勞。

醒目開學勳章 王國長老

猴子爸 發表於 18-6-13 12:51
但是那间联系中学慢慢就会很不满,为什么要接band2学生,但那些top学生却去了别处。 ...
無辦法丫, 無又真係要畀, 但又甩唔到間小學, 慢慢地學校就唔再出 DSE 成績出黎...........

醒目開學勳章 王國長老

mytambb 發表於 18-6-13 12:54
對啊,新人真的增加了版主的工作。多謝您的耐性及辛勞。
有時唔好怪我地會叫會員睇置頂文章了解個機制係點

mytambb 發表於 18-6-13 11:53
正確點説,是自行聯繫加派位結果,仁立就有37位入林護。如計埋SPCC/HY等band 1a有近50人。單計一間學校來 ...
唔....

妳好似講漏咗句: 當年小六畢業生有164人

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-6-13 14:14
唔....

妳好似講漏咗句: 當年小六畢業生有164人

多謝您的補充。

miriam 發表於 18-6-13 08:54
重要既事講三次

我講緊既係林護畀雙仁既聯繫位

首先多謝你詳細回覆~
因為我以為除左聯擊位。面試時會佢地會先收返雙仁學生(佢講座時既數據講到係真既咁)

不過我要澄清澄清。雙仁/林護唔係我杯茶~我唔係你地口中話踩到雙仁/林護就起鋼既人~
我都係睇數據~半夜訓唔著上來八下。睇漏左你兩隻字~

真係唔好意思。我無心話你~
我盡哂力還返啲字比你了~再次多謝你講解~

想请教一下:如果小学有Band1中学联系位,就例如是仁立,吕小,让级头那批学生如果可以用自行考到另一些ban ...

長知識了!

回覆樓主

仁立2016-17有6位畢業生入了聖保羅男女中學,成績很不錯啊

聯繫位係統一派位既25%,即一間開四班中一既中學就會有21個位比聯繫小學。
如果個間小學扣除左升中自行收生或出去考直資後既B1生人數,都仲有聯繫位比B2生上聯繫中學,咁有兩個可能,一係間小學B1比率好低,一係間聯繫中學好差。

Russianhacker 發表於 18-6-26 06:26
仁立2016-17有6位畢業生入了聖保羅男女中學,成績很不錯啊
點解我見學校網站寫16-17  入SPCC是三個?
‹ 上一主題|下一主題