用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教學用電子書真的好嗎?
樓主: pancake5354
go

教學用電子書真的好嗎?   [複製鏈接]

回覆樓主:

百厭或者真係曳的學生,好多學校都有,亦可能同而家家長的教養有關。一般在堂上搗蛋、嘈吓果d,少少百厭,只要不係欺凌,就算啦!根本度度都有。

最近聽朋友講佢小朋友學校情况,係直私,成個監獄風雲兒童版咁,有時亦睇你好唔好彩惹到bully。

回覆樓主

睇咗咁耐,

基本上除左ipad的確係SFA嘅問題,楼主嘅其他勞騷,例如教得唔好、notes唔好、同學仔曳等等,根本就間間學校都有。

我甚至夠膽話,係呢幾方面,好多其他學校只會比SFA更差。

我同意楼上所講,問題似係出在錯配。唔想谷或小朋友係心散型,一早唔應該入SFA。

mimi222shi 發表於 18-5-21 09:16
全港小學生,有幾多個會話中文淺??

...
答唔到你,但first hand info n qoute from sfa 用家:最怕中文料
見到本長河就想嘔(只是比喻)

pancake5354 發表於 18-5-21 10:03
我都聽聞過,SFA 100名以内的學生,基本上都可以派去 Band 1 校。 可是我考慮有兩點,它的校網内的學校並 ...
有冇考慮過轉屋企個網?

回覆樓主

沒有懷疑電子教學的成效,它肯定增加老師與學生之間的互動,亦讓老師即時了解學生的學習進度(通過監察上下線時間和線上習作),小孩當然覺得電子書比傳統書本生動,更有吸引力,至於近視問題,長時間近距離觀察東西肯定影響視力,不管是電子書或傳統課本。我擔心是小孩的自控能力,即使是成人,沉溺於網絡世界不乏人在,幸好大部分成年人還知道輕重,責任壓倒一切,小孩子卻不同,有多少能自覺自拔?家長輕則言語規勸,重則暴力處理,我們聽過不少家長煩惱小朋友終日打機上網。另外必須注意電子教學的水過鴨背式學習方式,泛而不精,沒有細心思考細節乃是網上瀏覽的普遍現象。

MrBeast 發表於 18-5-21 12:13
答唔到你,但first hand info n qoute from sfa 用家:最怕中文料
...

我都覺得得中文深。

我都係用長河,但我小朋友從來冇話過厭憎本長河。

可能考試一向出得比長河更深,所以長河算唔難頂了。

好明顯深定唔深係因人而異。

定係SFA小一就走去做小二嘅長河?

shadeslayer 發表於 18-5-21 10:19

你不是進取形父母,讀 SFA 己經是錯配。你無做過研究才 ...
在ek做d硏究,唔係個個有陳sir 質素,大部分只能瞎子摸象,正如網友話齋,唔親眼看到的都唔好信

pancake5354 發表於 18-5-21 11:38
我没講過唔夠多,我只是講一樣有好多百厭星而已。
我只講小朋友過往的經歷而已。
但有冇lum過,轉左仲多呢?

MrBeast 發表於 18-5-21 12:13
...
仲有視藝
視藝比重分同常識科學一樣
SFA唔少男仔視藝得C,甚至D

siden 發表於 18-5-21 12:18
我都覺得得中文深。

我都係用長河,但我小朋友從來冇話過厭憎本長河。
呢句係阿媽講的 :

MrBeast 發表於 18-5-21 12:20
在ek做d硏究,唔係個個有陳sir 質素,大部分只能瞎子摸象,正如網友話齋,唔親眼看到的都唔好信  ...

要對目標學校做點研究,掌握大路資料,不難。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

siden 發表於 18-5-21 12:11
睇咗咁耐,

基本上除左ipad的確係SFA嘅問題,楼主嘅其他勞騷,例如教得唔好、notes唔好、同學仔曳等等,根 ...

even iPad 問題,也只是家校步伐不一的問題。

我不是說SFA完美,只是說楼主的理據較薄弱。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

noverzero 發表於 18-5-21 12:26
仲有視藝
視藝比重分同常識科學一樣
SFA唔少男仔視藝得C,甚至D
SFA比分好嚴!視藝科經常C
有學音樂的,也未必一定A

SFA表面上讀書人多,但唔覺有書呆子,多數比較活潑,上堂都有“輕鬆位”。

‹ 上一主題|下一主題