用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘宣道幼稚園interview一問
樓主: bean7714
go

九龍塘宣道幼稚園interview一問   [複製鏈接]

msLamip 發表於 17-11-9 19:45
不過大b同細b可以相相差成年咁濟,如果接受細b能力較弱照收,入學後,教學內容又要吾要遷就細b,教淺d!咁大b ...

漠非想幼稚園階段,要小朋友已有小三水平?!

islychiang 發表於 17-11-9 21:39
我今日見完想投訴個老師,佢見既時候眼中只有兩個小朋友(我個枱4個)無論我個舉手,答問題佢都望唔到,我 ...

我都係,我一度以為老師條頸有事,我小朋友想同老師講野,又比老師叫唔好講,完全唔respect人

一向也覺得宣幼麻麻地,教得好淺又要比學費,小學又收名幼多…

如果舉手也無反應,即係唔想學生出聲講嘢,只準老師教,你地學生乖乖地坐定定的傳統模式?

回覆樓主

我又遇到個好老師,我4個入面最細,老師特登比最易和最後先答問題,所以小朋友表現不錯。
其實大約幾多人申請?老師話收130人。

babymu 發表於 17-11-9 22:54
我又遇到個好老師,我4個入面最細,老師特登比最易和最後先答問題,所以小朋友表現不錯。
其實大約幾多人申 ...

咁呢間學校唔知係咪鍾意細b啦!我小朋友係大b,同枱有兩個唔係好識講野嘅細b,老師好似好想show到自己真係好有愛心咁,全程比好多時間去照顧同引導嗰兩個細b,無乜點理我小朋友,我小朋友做左好多task,個老師都無望到!!!!好唔尊重囉我覺得!!完全唔明點解會用咁嘅方式去interview!!!

hppa    發表於 17-11-10 14:50

MissMissMiss 發表於 17-11-9 23:03
咁呢間學校唔知係咪鍾意細b啦!我小朋友係大b,同枱有兩個唔係好識講野嘅細b,老師好似好想show到自己真係好 ...

唔出奇,同台我相信有個超大B, 當然做到哂所有task, 我唔見得老師對住佢特別happy

babymu 發表於 17-11-9 22:54
其實大約幾多人申 ...

我小朋友係組入面最細(11月B)~

我遇果個老師對住幾個小朋友都幾平均~
Matching 果part我小朋友唔識(預左唔識我自己見都忍不住擰頭無奈咁笑)
老師在其他小朋友matching期間指導我個女~拍導完即刻睇番其他幾個
不過果幾個大我小朋友一大截~估計係大B~所以已經做完
然後最後先睇下我小朋友做唔做到

不過無你咁好彩比最易的問題問我女~佢真係問得好RANDOM~

babymu 發表於 17-11-9 23:05
唔出奇,同台我相信有個超大B, 當然做到哂所有task, 我唔見得老師對住佢特別happy
...

其實老師唔需要對住大b或者超大b特別happy,無人話大b係需要必收,但唔該比返適當嘅尊重小朋友囉。最基本個老師問完問題,連等小朋友答嘅時間都無,就擰左個頭去第二度。我小朋友就對住空氣答問題,答完又無人聽到。我小朋友得幾歲人仔都覺得無奈呀!老師問完邊個小朋友想玩就舉手,我小朋友舉左手,但老師完全無擰過黎望下,我小朋友就舉住隻手擰過黎望住我,比左一個唔知點算好嘅表情我!!!我真係10級無奈!!!!

MissMissMiss 發表於 17-11-9 23:13
其實老師唔需要對住大b或者超大b特別happy,無人話大b係需要必收,但唔該比返適當嘅尊重小朋友囉。最基本個 ...

我都好明白,其實大多老師會有first impression 喜歡邊個多D, 但好少做到咁明顯。 玩依個遊戲係咁殘酷架啦,媽媽睇開D, 繼續仲有interview

MissMissMiss 發表於 17-11-9 23:13
其實老師唔需要對住大b或者超大b特別happy,無人話大b係需要必收,但唔該比返適當嘅尊重小朋友囉。最基本個 ...
係唔係組組interview內容都唔同?我果組無舉手環節,如果有我小朋友肯定fail多一範

babymu 發表於 17-11-9 23:18
我都好明白,其實大多老師會有first impression 喜歡邊個多D, 但好少做到咁明顯。 玩依個遊戲係咁殘酷架啦 ...

唔關first impression事,係成個interview模式嘅問題,一個老師handle唔到4個同時做指令嘅小朋友,個問題就係咁簡單。
btw我都唔覺得個老師係特別鍾意嗰兩個細b,純粹係佢用左好多時間好似好想指導嗰兩個小朋友講出正確答案咁,變相完全忽略左我同另一個小朋友。

MissMissMiss 發表於 17-11-9 23:38

唔關first impression事,係成個interview模式嘅問題 ...

模式我唔覺得有問題,今日in我小朋友嗰位老師對4位小朋友好平均,每位小朋友都有望同俾時間佢答。

Darklady 發表於 17-11-9 23:33
係唔係組組interview內容都唔同?我果組無舉手環節,如果有我小朋友肯定fail多一範
...

是否老師要求舉手?

bean7714 發表於 17-11-9 23:47
模式我唔覺得有問題,今日in我小朋友嗰位老師對4位小朋友好平均,每位小朋友都有望同俾時間佢答。
...

我個組都好平均,有大b有細b, 老師每個task,都會逐個問,冇要求舉手答問題

KumamonJ 發表於 17-11-9 23:50
是否老師要求舉手?

老師有問我嗰組小朋友今朝食咗早餐未?有無飲奶?有嘅就舉手,我嗰組無人舉手,而我小朋友又真係咁岩今朝無食嘢又無飲奶(唔知佢做咩今朝話唔想飲)。

juneforgbb 發表於 17-11-10 00:24
我個組都好平均,有大b有細b, 老師每個task,都會逐個問,冇要求舉手答問題
...

坦白講,問題又多,時間又短,做每個task 反應慢點就已經next,無論大定細都幾難跟

1 d 學校就唔鍾意家長提水,有d 學校就鍾意

今次做task 時我忍住口,唔知啱定唔啱,不過我見老師引導緊佢又費時插口

但睇書就提了,問個仔睇下本書見到咩,答我唔知…跟住 kam 埋本書,我叫再打開,然後對答形式問佢內容…

而家諗番都唔知啱唔啱…我見隔離個個完全忍口唔出聲,但静晒無聲

回覆 shootingstars 的帖子

其實睇書環節係睇生活習慣,家長平時同小朋友係屋企有睇書,小朋友一定識翻頁,對書中圖畫有反應,家長同小朋友有冇互動…有問有答。平時有這習慣應該就pass👍

Hkrazorback 發表於 17-11-10 01:26
回覆 shootingstars 的帖子

其實睇書環節係睇生活習慣,家長平時同小朋友係屋企有睇書,小朋友一定識翻頁 ...

我仔猛睇隔離小朋友本書,自己個本反而無興趣(emoji)(emoji)

KumamonJ 發表於 17-11-9 23:50
是否老師要求舉手?

印象中有幾個問題老師都有要求小朋友舉手

回覆 silub 的帖子

我哋組老師,唔用舉手,用鬥快指出眼耳口鼻搶答
‹ 上一主題|下一主題