用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 剛交左留位費9月讀Year 9,心情複雜
樓主: twsf
go

剛交左留位費9月讀Year 9,心情複雜   [複製鏈接]

醒目開學勳章

DindinChoi 發表於 17-7-16 17:28
回覆 kit2004 的帖子

如阿仔自己第一次出國我建議找有UM的airline
請問你自己上網買機票定經agent?係米有學生套票買?
通常買邊種機?

回覆 kit2004 的帖子

經agent介紹的買機票公司列出自己條件
如 要有UM
夾開學日子
夾回校時間
他們會盡量安排合適的機種
我冇留意係米學生票
好多學生都會乘搭Finnair 和 LA Airline

1998Ruby1998 發表於 17-5-18 19:37
初初一定係唔捨得,忐忑不安,因為屋企突然冇左個人,尤其果個係自己仔女。煮飯份量少左、洗衫少左、仲可能 ...
我心情都好忐忑,依家準備起行,又擔心準備既野有錯漏,又擔心佢適唔適應,又擔心佢被人蝦...

有時諗諗下唔捨得佢離開自己咁遠,又會流埋眼淚添!  

tingtingb 發表於 17-8-4 18:52
我心情都好忐忑,依家準備起行,又擔心準備既野有錯漏,又擔心佢適唔適應,又擔心佢被人蝦...

有時諗諗下 ...

船頭橋頭自然直,唔使擔心。

阿仔2015年9月,14歲幾去英國上中四,暑假時見他在家不停做運動,佢話操fit 些 ,預咗過去打架。

結果2年來,平安渡過,晚晚在宿舍和鬼仔吹水,不單英語進步了,國語都學識埋,因有大陸同學。

仔在今年復活節回港時表示,不單祗英語進步了,整個人都進步了。

tingtingb 發表於 17-8-4 18:52

有時諗諗下 ...

擔心好正常,但當孩子讀完一個學期返香港,平安無事又開始學識自立都係好正常。XD

db7mu23 發表於 17-8-4 19:46
船頭橋頭自然直,唔使擔心。

阿仔2015年9月,14歲幾去英國上中四,暑假時見他在家不停做運動,佢話操fit  ...
我女是14歲幾,又係去上中四,希望她也有你仔仔有咁好的進步。

亮燈 發表於 17-8-5 17:24

擔心好正常,但當孩子讀完一個學期返香港,平安無事又開始學識 ...
謝謝你們的開解。希望阿女好快適應,我也要適應在家少了她的日子....幸好我要勤力返工,有事寄託。

tingtingb 發表於 17-8-7 11:33
謝謝你們的開解。希望阿女好快適應,我也要適應在家少了她的日子....幸好我要勤力返工,有事寄託 ...

唔使客氣,凡事向好方面諗啦!

回覆 tingtingb 的帖子

我阿媽有時候話「冇你係度不知幾好,唔洗催你食飯,朝早可以訓耐 d,唔係洗你衫,執你房,星期六日鍾意出街就出街唔洗理你補習時間,做少好多野!」
返工好啊,起碼夠忙,分散注意,又有寄託同動力(賺錢供阿女讀書)。

1998Ruby1998 發表於 17-8-7 12:05
回覆 tingtingb 的帖子

我阿媽有時候話「冇你係度不知幾好,唔洗催你食飯,朝早可以訓耐 d,唔係洗你衫, ...

全中,真係舒服好多,屋企又唔使咁迫,空間多左,鍾意去邊、食乜都得,自由自在。XD

仲有洗少個廁所,雪櫃常滿,呀仔間房已給我們佔有了。

各位師兄師姐有野請教:
學生簽證已收到,機票已訂左,是否只是等出發同agent 's briefing .
英國學校方面仲有冇其他文件寄比學生

回覆 caerion 的帖子

每間學校不同做法,而且學校應該放緊暑假,估月尾才有人上班。最好問agent 有冇簡介會。另medical report,接機時間安排做了嗎?

多謝你的回覆,因我們會一同過去,所以不用安排接機,但未收到Medical reports

回覆 caerion 的帖子

通常開學前,學校email 給你填過往打個甚麼針,有甚麼病記錄,藥物敏感等,以防有突發事。

亞女學校幾星期前已寄了joining pack 比我,有哂開學前準備,填左 medical report, 監護人資料,班別,第一日安排及校服資料之後已寄回去,前日housemistress 已email自我介紹及安排了新生入學活動。

亮燈 發表於 17-8-7 16:54
全中,真係舒服好多,屋企又唔使咁迫,空間多左,鍾意去邊、食乜都得,自由自在。XD
...

真係咁開心?  我過地兩日陪阿女出發喇!!  

想問下,學校個LIST叫我地帶LAUNDRY BAG,一個星期洗兩次,一次洗校服,一次是床單、被袋、日常的衣物,咁個LAUNDRY BAG咪要買個好大囉?

tingtingb 發表於 17-8-11 10:20
真係咁開心?  我過地兩日陪阿女出發喇!!  

想問下,學校個LIST叫我地帶LAUNDRY BAG,一個星期洗兩次,一 ...

當然要買大個既洗衣袋啦!最好再買個做後備。

亮燈 發表於 17-8-11 10:24
當然要買大個既洗衣袋啦!最好再買個做後備。
知道! 唔該晒!

入境要帶肺結核報告,請問是否每次都要帶? 因為有效期只得半年,往後又如何處理?

tingtingb 發表於 17-8-11 16:28
知道! 唔該晒!

入境要帶肺結核報告,請問是否每次都要帶? 因為有效期只得半年,往後又如何處理?

帶左先,第一次可能會睇,之後都冇睇過
‹ 上一主題|下一主題