用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖羅撒小學 CHAT ROOM
樓主: AmyWonglo
go

聖羅撒小學 CHAT ROOM [複製鏈接]

Re: 聖羅撒小學 CHAT ROOM

haha~我地當然明白la...
只不過我地都對呢間學校好新鮮,所以乜都講一餐,,,hahaha
wankwok 寫道:
我妹妹的女兒正就讀聖羅撒幼稚園,極度希望她的女兒能入 讀小學部•她說幼稚園套運動服才真正不好看。校服式樣如何事少,最緊要學校教得好,套衫改成怎樣她都能接受。她是超級聖羅撒擁躉,知道我個女兒入聖羅撒,她比我高興十倍。她告訴我據聞署理校長應正式成為校長了,銳意令學校更好。
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

wankwok妹妹報錯料了. 我在聖羅撒的通告上看到署理校長會在下一年做副校長, 而校長會由鍾潔雲女士接任 (通告日期是5月3日).
不過我想那一位做校長都不是很重要, 最重要是希望學校越來越好.

haha...cooyee真醒目...
我都有睇通告呀,不過我係成日睇有關開學d通告,睇吓有乜預備囉,,,,hehehehe
係呢,我見有一條係咪校規呢,話小朋友唔可以請人飲野食野啊,但我由細都教個女要請左人食先準自己食喎...hahahahahahahahaha....
我都有一個對我嚟講的好消息呀,,,因為之前我去過油天拎表,咁去interview時發現阿女態度行為好差(佢攪到油天蔡校長問佢係乜名呀,撞鬼....),事後問番佢,原來係話鍾意去聖羅撒,佢唔想再去第二間了.....真係無諗過而家d小朋友可以細細個咁大膽啊~~~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

咁又係啊,,,最重要係校長可以做到應改則改,應保則保啊,,,,我都幾鍾意聖羅撒d妹妹好純,希望佢地可以一路都keep到個校風就最好不過呢,,,hehehe
cooyee 寫道:
wankwok妹妹報錯料了. 我在聖羅撒的通告上看到署理校長會在下一年做副校長, 而校長會由鍾潔雲女士接任 (通告日期是5月3日).
不過我想那一位做校長都不是很重要, 最重要是希望學校越來越好.

cameo,

你個女係醒目女至真. 佢唔係大謄, 只不過係佢醒目, 唔想轉校,但阻唔到大人的決定, 唯有自己想辦法.     

我都預左入唔到油天la,只不過諗住好頭好尾(我round1,round2都揀油天啊),博埋最後一關囉~
haha...佢真係衰到貼晒地o架,,,,人地一個一個排隊上課室,我問佢有無跟住行,佢好得戚咁話自己扮蟹,背隻貼牆打橫咁跳上課室......我真係
cooyee 寫道:
cameo,

你個女係醒目女至真. 佢唔係大謄, 只不過係佢醒目, 唔想轉校,但阻唔到大人的決定, 唯有自己想辦法.     

醒目開學勳章

cameo

如果妳個女考到油天,咁妳會選邊間呀?

前兩日九龍塘真光打來問我個女讀唔讀小一!我said no,真光校舍重舊過st. rose,又要比學費,no la.

九龍塘真光中學是中文中學, 校舍比較細. 如果是我都一定不會選擇.

講真丫,如果而家無神神話協恩有個位俾我個女,我真係一定會揀協恩o架,...但油天同聖羅撒比較就真係唔識揀啊~
聖羅撒升中個校網真係幾好,可以升到上聖羅撒中學亦係好好,相比舊油天,男仔就話升上華仁啫,女仔係多數入真光,我唔係話真光唔好,但兩間中學比較我當然鍾意聖羅撒中學la~
不過如果油天有位都唔讀又好似好咩咁,,,,,
我去interview個心態真係諗住好頭好尾,無諗過二百幾個小朋友可以揀到我個女囉,,,,所以我而家都希望油天個結果係我意料之內啊,,,,,咁我就可以安安樂樂咁同個女預備入聖羅撒啊~ :

而且九龍真光中學是中文中學, 窩打老道的真光中學(它是沒有小學的)先至係是英文中學, 不要攪錯呀. :

話時話我真係分唔清邊間打邊間呀,,,,我淨係知香港區有真光,九龍區又有真光咋,,,heheeh
不過事實係,聖羅撒小學升中個校網真係好好丫~

不過六年後的事到時再算啦! 反而, 我十分期待 7月2日的迎新日, 希望囡囡會真係鍾意聖羅撒啦.

你有冇睇真聖羅撒份通告呀??
我見佢學校通告係話校車費都係當日交埋,重要收支票~
但校車公司張通告又話9月份開左學先收.....
我諗我到時都要帶定本check book啊~hahahahah

Yes, I think I need to bring the cheque book.  Looking forward to see all of you this Saturday !

係喎..daisy媽咪,,,
你女女入左邊班呀?
我女1D,
心心媽個女入1B,
cooyee個女入1C,
wankwok個女入1D~

cameo,
我個女都係1b呀, 到時大家記住交換電話, 有冇野都可以照應同羅料呀 !

醒目開學勳章

有無人可以講下7月2日的聚會詳情呀?   

我係諗住到左學校就join埋一齊啊,好嗎???
因開頭係家長會咁介紹學校(我地可以一齊坐埋丫ma,hehe),跟住小朋友就入課室玩時我地反而要攪買書等等的交費啊,,,,,,,,,
我留左pm俾你地呀

咪一早講左頭頂插一大束紅花嘛 !

得嘞,,,你到時插紅花....
我地會過嚟認你.......
‹ 上一主題|下一主題