用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 k1 repeat?
樓主: martharita
go

k1 repeat? [複製鏈接]

引用:So+this+top+5+school,+I+think+it+is+caus

原帖由 yogurtwan 於 16-03-11 發表
So this top 5 school, I think it is causeway bay LxxLxx right, just pretend to be fair and give smal ...
It's your decision to repeat or not, but principal encourages small Bs to repeat, cos she sees too many difficult cases. But if parents insist to not repeat, it's up to you. After all, it's your own child and other people are giving humble advices.

引用:Quote:LLKK+發表於+16-3-10+23:36+我仔是原

原帖由 MrBeast 於 16-03-11 發表
一心理e生也曾經同我說過類似說話:要re當然是細個仲矇盛盛時repeat。另外若當父母在k2/3時發現跟不上時, ...
係呀。我仔的朋友仔們,上了K2後有4個即時搵路走(都是讀港島名幼)。主因時媽媽要小孩追上進度,令二人關係變差。所以學校老師見到的,是小朋友跟得上,但見唔到背後賠上了母子母女關係。而這些小朋友都知自己要轉校或repeat 而唔肯囉。

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+16-03-11+發表一

原帖由 LLKK 於 16-03-11 發表
係呀。我仔的朋友仔們,上了K2後有4個即時搵路走(都是讀港島名幼)。主因時媽媽要小孩追上進度,令二人關係 ...
係呀!我之前都1516是否repeat K1,因發覺小朋友都跟到,但依家進入K1下學期,要寫嘅字開始複雜小小,小朋友開始扭計不肯做寫字功課,日日都扭,好鬼煩

引用:Quote:原帖由+LLKK+於+16-03-11+發表係呀。

原帖由 ddtt347 於 16-03-11 發表
係呀!我之前都1516是否repeat K1,因發覺小朋友都跟到,但依家進入K1下學期,要寫嘅字開始複雜小小,小朋 ...
咁細千其吾好逼,否則以後都吾鐘意做功課就煩了。

引用:Quote:原帖由+LLKK+於+16-03-11+發表係呀。

原帖由 ddtt347 於 16-03-11 發表
係呀!我之前都1516是否repeat K1,因發覺小朋友都跟到,但依家進入K1下學期,要寫嘅字開始複雜小小,小朋 ...
係呀,想像一下上到K2可以要造句,真係你同佢一齊攬住死。既然有路走,無謂令大家關係變差。

‹ 上一主題|下一主題