用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 舉報熱線
樓主: Happymama2016
go

舉報熱線   [複製鏈接]

引用:要做係事前做,事後引發出黎既問題可能會令

原帖由 leiseefung 於 16-02-15 發表
要做係事前做,事後引發出黎既問題可能會令教署進退兩難。其實咁多年來教處真係入呢D案件有幾何? 你就知真 ...
其實真係有,我亦見有人8月都要走。不過一向無數據亦無話你知佢有幾多人手查幾多case.

雖然理唔到教育局嗰邊點抽查法,但你如果遇到虛報既case,或者你舉報時提供既資料,都可以幫到佢地既。

我覺得教育局响虛報呢方面既做法有d似ICAC。佢會叫你舉報再由佢地查。有時舉報既人未必有直接利益,只係睇唔過眼。

herman0114 發表於 16-2-15 18:21
虛報地址可囚十四年

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140608/18749729
但咁耐都未見有人咁而入獄,唔洗多唔洗耐,整一兩單判坐一個月監,包保報假地址會少9成
問題係冇人因而坐監,我們响EK點講咪一樣大把人咁做

回覆:舉報熱線

如果真係咁心儀某啲其他區嘅學校,又要絞盡腦汁講大話,又驚俾人查,又或者要搬來搬去......不如努力將小朋友學業成績搞好,堂堂正正申請插班好過啦!

小曳人    發表於 16-2-17 10:50

我反而又好奇,如果個地址係借既,咁點約visit? 佢又冇聯絡電話,點約?係咪好似法院咁比張傳票?搬左屋已經收唔到傳票啦,大把大暑假搬屋喎。咁如果家訪見到小朋友照片咁就過到關?定都要宣誓個小朋友曾經住過果度每年不少過幾多日?咁係幾多日呢?如果恒常居所冇清楚說明,憑咩檢控呢?

引用:我反而又好奇,如果個地址係借既,咁點約vi

原帖由 teambuilder 於 16-02-17 發表
我反而又好奇,如果個地址係借既,咁點約visit? 佢又冇聯絡電話,點約?係咪好似法院咁比張傳票?搬左屋已 ...
聽過晨咁早特激踩上門家訪,如果冇人開門就狂打電話比父母要求開門(相信2014個單新聞就是不敢接電話,所以取消資格)如果屋內冇小朋友,又冇有力原因解釋,咁就
另外其實1月入紙大抽獎內的簽名部分已經有聲名小朋友的住址實在,即小朋友要由1月開始住,否則虛報即有權取消資格

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實唔駛假設咁多嘢,要argue會點,edb唔係法庭,佢地只會要你交文件,唔會有太多對話機會,佢地只要對你提供嘅資料唔滿意,覺得小朋友唔响該地點常住,就可取消你所獲派嘅學校。

咁多人用假地址嘅原因,就係最壞都係無咗個位 (放心,一定會俾過個位你),暫時未有人要上法庭!如果真係有人擺明唔啱規舉都仲都要"爭取",我都想睇下有乜下場....但似乎暫時未有人會花呢d精神去同edb鬥.... 唔好難為個細路啦!

其實,做得呢d嘢嘅人都應該有私校响手,如果唔係,就乖乖"搬屋"啦!理論上,依家搬返去同網就得~

(嗱~ 身有c嘅,唔好話唔提你呀,edb會抽查多d中途搬入名校網又抽中嘅人,如果你唔係"搬"嘅話,建議你keep住個私校位耐少少,edb嘅手續可以搞到八月,聽過有case 搞到9月先close file添!但如果搞到開學就... 無計喇!)
恐龍家

回覆:teambuilder 的帖子

點會無電話?自行張表要填contact的。

其實係咪自住好易知,要查好易查得出,要做到無破綻,要丟空間屋,佈置似様,得閒出入吓,成本其實分分鐘貴過真係搬去,只係抽查人手不足,d人心存僥倖,以為好易瞞得過。

所以真係睇舉報你既人同你仇口有幾大,我知有人係被同學家長舉報,見你無轉過校車又抽到好嘢。

話甲一中,好,真金不怕洪爐火,同學家長咪打去EDB了解下係咪真係咁好彩囉。

引用:+本帖最後由+sbux+於+16-2-17+12:08+編輯+\

原帖由 sbux 於 16-02-17 發表

所以真係睇舉報你既人同你仇口有幾大,我知有人係被同學家長舉 ...
我知有case係借父母地址抽中九龍一條龍女校,在facebook開心share, 被同學舉了,八月嘔番個位出來。

引用:Quote:原帖由+sbux+於+16-02-17+發表本帖最

原帖由 siden 於 16-02-17 發表
我知有case係借父母地址抽中九龍一條龍女校,在facebook開心share, 被同學舉了,八月嘔番個位出來。

...
我已冇post任何嘢上FB,因為share開心事物唔知其他人點諗,飲飲食食、行街shopping、旅行嘅sharing又冇乜意思,而且冇乜私隱。宜家只係用FB同朋友保持聯絡嘅工具。

引用:+本帖最後由+小曳人+於+16-2-17+11:18+編輯

原帖由 小曳人 於 16-02-17 發表

其實唔駛假設咁多嘢,要argue會點,edb唔係法庭,佢地只會要 ...
無錯,我理解係用家自己要證明居住係申報地址,EDB只要有足夠疑點,就可行使權力去取消申請者某D資格,唔係要查根究底知你既真正地址,似乎,太多家長唔明白乜都要用自己個人認為去據理力爭,令現金香港風氣變成乜都為拗而拗

正如申請政府某D福利,係要申請者提供證明,唔係要政府出盡人力物力去找出你真正既人工,僱主,學歷,等等~~~

舉報嘅時候要個小朋友嘅名
但係佢要埋寫法 而我淨係知讀音
係咪查唔到㗎?
你哋點舉報?

回覆 Charlotte_mom 的帖子

但係派咗先舉報佢還有用嗎?

引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子 但係派咗先舉

原帖由 mayyylai 於 16-02-18 發表

知有人咁做萬一係自己朋友都好難舉喎

引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子 但係派咗先舉

原帖由 mayyylai 於 16-02-18 發表

有用。上面都有講,派左好野後俾人查。

回覆 ffaye 的帖子

咁若果查出真係假地址,家長觸犯法例會比人告(我明呢樣),但係咁小朋友嘅學位會點處理呢? 唔通唔比佢讀咩?

引用:回覆+ffaye+的帖子 咁若果查出真係假地址

原帖由 mayyylai 於 16-02-19 發表
回覆 ffaye 的帖子

咁若果查出真係假地址,家長觸犯法例會比人告(我明呢樣),但係咁小朋友嘅學位會點處 ...
放心,一定有書讀。總有學校係未收夠生,教育局會响你個網度抽番一間俾你。

回覆:ffaye 的帖子

如果要舉報最好盡快了,因派位後就算舉報成功,學位只係益叩門生,同埋抽獎前那位小朋友可以返自己區繼續抽獎,如抽獎後就只有寶校有餘位了。其實借朋友的地址、借爺爺婆婆的一上門家訪乜都穿,再問埋小朋友就無所遁形了。建議應該為心儀學校真。搬

回覆:Happymama2016 的帖子

這些讓多些人知道是好的

回覆:舉報熱線

今日有朋友被人check

‹ 上一主題|下一主題