用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自從6月6日開始,我就冇開心過
樓主: chingleo
go

自從6月6日開始,我就冇開心過 [複製鏈接]

引用:Quote:Winson_baby+發表於+15-6-30+07:39+

原帖由 cmcchow 於 15-06-30 發表
我都係咁做, 乙一揀心儀嗰間, 大抽獎睇運, 俾我揀多次都咁做
我自己揀左間次選在乙一,因為直資全waiting,好驚

其實如果小朋友英文ok,不如試吓考清水灣的《香港復臨學校》啦,係私立學校,我知道佢哋仲收緊學生。
我小朋友的case是:佢一直讀緊國際幼稚園,但幼稚園不是一條龍,所以自K2以來一直不論國際定本地一直揾小學升。但係國際學校我哋根本沒有任何優先權,沒有買債卷、沒有外國Passport、不是回流、沒有兄弟姊妹。間間in完都waiting....好啦,仲要喺細b,去私立in,眼見外型根本都矮人成個頭,又係waiting⋯到抽獎啦,誇區去咗黃大仙,足足send咗成二十幾封叩門信。好彩,最後都叩到兩間,但坦白講,陪仔仔interview呢三個禮拜以來,我根本冇信心佢跟得上小一d中文。根本冇一晚瞓得好,但竟然有一日我晨早喺網上面到呢間學校的post,又剛剛那天竟然係開放日。校園超大超靚歐陸風格(以前校舍是西貢三育中學)、英文教學、普教中,小班教學,多外籍老師同埋學生,老公超鍾意,第二日即刻去報名,一個星期後interview,三日後收到信收咗,趕得切今年開學。
如果大家同我情況差不多不如去試吓啦(當然interview其實都幾嚴格,同埋要交學費)。
老公叫我即刻Post,鼓勵吓大家!

回覆:自從6月6日開始,我就冇開心過

有時小朋友在一間普通的學校考得好一點,對他自信心有幫助

樓主,我同你情況差不多,沒有直資,私小。
6/6派左去黃大仙,晚晚訓唔著!
希望2/7之後我和你也有好消息

唔好再比咁大壓力自己,加油!

入吾到心儀小一已要跳樓,咁讀小一考吾到第一可能全家都要跳條路重有咁長,吾知佢要跳幾多次,放鬆d吧香港人

最慘我朋友派嗰間係8成以上印巴藉,又叩吾到門

lauralau88 發表於 15-7-1 11:37
有時小朋友在一間普通的學校考得好一點,對他自信心有幫助
咪係lor . 間間學校,讀得好,都可以升 band 1 中學。

引用:最慘我朋友派嗰間係8成以上印巴藉,又叩吾

原帖由 babykeikeikei 於 15-07-01 發表
咁又真係慘D

引用:最慘我朋友派嗰間係8成以上印巴藉,又叩吾

原帖由 babykeikeikei 於 15-07-01 發表
英文會話會比其他小學生好

引用:Quote:原帖由+babykeikeikei+於+15-07-01+

原帖由 singwin 於 15-07-01 發表
印巴好像不是説英文

singwin 發表於 15-7-1 20:36
本地印巴講廣東話好正宗, 好似喬寶寶咁

引用:Quote:singwin+發表於+15-7-1+20:36+英文會

原帖由 cmcchow 於 15-07-01 發表
本地印巴講廣東話好正宗, 好似喬寶寶咁
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2393315&extra=&page=3
#46開始是家長分享.

Band1小學band3成績,好值得參考 http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2582853

引用:+本帖最後由+vaboyz+於+15-7-1+09:56+編輯+

原帖由 vaboyz 於 15-07-01 發表

其實如果小朋友英文ok,不如試吓考清水灣的《香港復臨學校》啦 ...
當日也被此校環境及課程吸引,的確一流。但親身接觸過副校及老師,麻麻,講一套做一套,想教`好學生`多於想`教好`學生。

回覆 chanti 的帖子

而且我估呢間學校唔平

言多必失 發表於 15-6-29 18:31
我都係。
當初太進取。
結果派左一間唔鐘意既學校。
同你一樣,有時我特登叫工人姐湊放學,費事見到d家長要傾計

引用:回覆+chanti+的帖子 而且我估呢間學校唔平

原帖由 mayyylai 於 15-07-01 發表

而且我估呢間學校唔平
我記得係7千幾—個月,比得起成萬其實think, anfield,ICA甚至KIS更好,起碼係正統英國課程又吾難入,比吾起咁多揀ymca (五千幾)神召會馬理信(三千幾,超少班教學)甚至西貢崇真(免費,小一有外籍及國語老師做班主任)也可。

我去過間學校2次,又覺得佢每位老師每個staff好nice好helpful呀!不過算啦,呢個每月以嚟,叩過咁多間,間間都係我哋求人,乜嘢奇怪眼光、奇怪安排未見識過呀!
當然,仍有d學校好好客戶服務的。

引用:回覆+chanti+的帖子 我去過間學校2次,又

原帖由 vaboyz 於 15-07-01 發表

我去過間學校2次,又覺得佢每位老師每個staff好nice好helpful呀!不過算啦,呢個每月 ...
間 間學校都有黑暗既—面,係咁吾好彩比我見識到…

‹ 上一主題|下一主題