用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想多瞭解英華女校與德望中學
樓主: ggfather222
go

想多瞭解英華女校與德望中學 [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:回覆+Rattie+的帖子 昨天阿囡話,遲些通識

原帖由 ydoris 於 15-05-22 發表
回覆 Rattie 的帖子

昨天阿囡話,遲些通識科會變選修科..係未真架?吾知佢係邊度聽返來..不過呢幾日忙於做咩 ...
ies? 呀女中五?

回覆 CrabPincers 的帖子

中4..佢話有個通識PROJECT做幾年WOR~係我張床度畫腦圗畫左成晚,我都無得訓.昨天又要寫參加個咩活動,又要俾同學評論,又要印出來,又要幫人印...個PRINTER又吾生性...明天去SSP買過部LASER 先得..細囡今年升中,老師話中學成日要PRESENT,不停咁做POWER POINT, TEAM WORK...家中有2個讀書真係幾慘...慘到7月7日...

醒目開學勳章

引用:Quote:like_travel+發表於+15-5-20+13:27+

原帖由 hkpapa852 於 15-05-20 發表
你咁quote法好易俾人插..... 小心

至於校長個句"軒小上黎既要加倍努力啦, 我諗你要做下功課", 實質係咩意 ...
軒上出名英文程度淺,希望我甘講不會比軒上某位die hard fd插,如果做井底蛙,以為在學校英文拿100分就好勁,無自我增值,去到其他top band1中學就好閉,我聽得最多既,軒上上到中學,衰的多是英文和普通話兩科

不岩聽不好插

醒目開學勳章

引用:回覆+CrabPincers+的帖子 中4..佢話有個通

中4..佢話有個通識PROJECT做幾年WOR~係我張床度畫腦圗畫左成晚,我都無得訓.昨天 ...
如果通識,學校sba是做ies,即是每個學生做專題,要訪問人,做問卷,再做report,但我女是中五做,我知你女係不係做緊呢個

講printer,我本來諗住上到中學,佢地會prirnt得colour野多,買左部colour laser,點知呀女讀到依家,話colour對佢黎講無乜用,最緊要係可以印雙面,最後我都是換左機,依家呢部可以air print, 將4張紙縮埋在一張a4, 我女好滿意,又不太貴,你去看下,canon

係呀,有類似既..不過佢中三都做左個仲走左去HKU訪問D大學生,影相做PRESENT..佢成日話做咩做咩..全部係3個英文字既縮寫..我都吾知係咩??
至於PRINRTER真係要請教...吾趕交既我會係公司印...趕既係屋企印...雙面貴嗎??吾知細囡升中後又用得多吾多..我明天去睇下先,吾該晒...

引用:回覆+Rattie+的帖子 昨天阿囡話,遲些通識

回覆 Rattie 的帖子

昨天阿囡話,遲些通識科會變選修科..係未真架?吾知佢係邊度聽返來..不過呢幾日忙於做咩 ...
舊年年尾有新聞話 葉劉倡通識變選修科,教界唔使審梗聯署反對。
吳得掂就話未有討論,正進行檢討新高中學制,包括通識云云。。。

醒目開學勳章

引用:回覆+CrabPincers+的帖子 係呀,有類似既..

係呀,有類似既..不過佢中三都做左個仲走左去HKU訪問D大學生,影相做PRESENT..佢成 ...
我都是在公司印但依家越大,佢越不到last minutes先做,有時做得夜,朝早起身,一路去刷牙一路開機print功課,所以都是要靠自己

我買時研究過hp同canon, 兩部都是39** 但hp要換多一個drump, 同canon係新model, 可以4 in one影印,佢又做緊特價,比多200元多一支toner所以最後買canon

你問你女colour重要定雙面重要先啦,我女就話雙面重要

colour laser可以印雙面的好貴,所以最後我買黑色

明白..3千幾太貴啦...單面得啦...佢好多同學無PRINRTER,有D連電腦都無架..吾洗咁破費啦..反而妳話個D DRUM,碳粉真係好貴..因為我公司有好多PRINRTER...用FUJI XEROX多...我會介意印得快吾快同印相...睇怕有排格價啦..又要搵位放...吾得掂幾時夠鐘返屋企?係未選突手時一齊架??

CrabPincers 發表於 15-5-22 10:15
軒上出名英文程度淺,希望我甘講不會比軒上某位die hard fd插,如果做井底蛙,以為在學校英文拿100分就好勁 ...
軒下入到去都衰英文啦,希望個位軒官皇仁die hard fans勿插

王家爸爸  die hard fans   發表於 15-5-22 17:55

回覆 johnnywalker 的帖子

原来係堅?? 真有其事???一则舊料........

江忞懿從3歲起習泳,到11歲時加入出名出產傑出泳手的德望學校小學泳隊游泳,後來因游泳成績優異,被德望學校宿敵挖角,轉校至拔萃女書院。加入泳隊,跟隨來自北京的教練受訓[2]。2008年,江為了備戰東亞運動會而提升訓練量;結果,她於東亞運女子4×200米自由泳接力及女子4×100米混合泳接力分別奪得銀牌及銅牌。及後,她由拔萃女書院轉校至美國國際學校,熟悉美國教育制度。
2010年,江代表中國香港參加2010年亞洲運動會,出戰50米蛙泳、100米蛙泳、200米蛙泳、200米個人混合泳四項比賽[1]

引用:回覆+johnnywalker+的帖子 原来係堅??+真

原帖由 Lucifer3960 於 15-05-22 發表
回覆 johnnywalker 的帖子

原来係堅?? 真有其事???一则舊料........
咩d直資真係會主動爭d運動叻的學生,我以為d人吹下,咩真有其事,宜家先明白點解學游水d班咁爆

醒目開學勳章

Lucifer3960 發表於 15-5-22 17:46
咩d直資真係會主動爭d運動叻的學生,我以為d人吹下,咩真有其事,宜家先明白點解學游水d班咁爆

...
直資真係會主動爭d運動叻的學生,朋友既侄女係小學學界跑出好成績, 女拔向她招手。
朋友的仔仔間小學, 學兄取了個壁球學界冠軍, 男拔即向他招手。

回覆:想多瞭解英華女校與德望中學

I'm am old girl of YWGS. There should be exam for potential Form 1 girls (but that should have been over). I have a good friend in GH. Both schools are good in my eyes.

‹ 上一主題|下一主題