用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 農圃道-不去音樂會放棄期考分10%
樓主: ceciwong2008
go

農圃道-不去音樂會放棄期考分10% [複製鏈接]

ceciwong2008 發表於 15-4-22 10:07
我揾唔到條link嘅??
我用手機APP 睇的

ceciwong2008 發表於 15-4-22 11:03
教育局係官,官校又係官, 所以同教育局解釋完個問題所在後, 得到的回覆是"家長可以與學校聯絡!"
...

官校辦學團體就係教育局, 除非學校明顯犯錯, 唔係既話教育局點會幫你? 正所謂"官官相護"嘛!

不過, 如果有一大堆家長一齊投訴同一個問題, 咁又可能唔同講法.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實都可睇片補返數,算是咁la

醒目開學勳章 王國長老

回覆:農圃道-不去音樂會放棄期考分10%

咁學校唔早講有片。估計係俾人Q至拿拿聲提供補救辦法啫

MrBeast  係ar,不過唔死撐肯改都算係咁law   發表於 15-4-22 17:26
little_yolky  版主你都俾人擺咗上枱  發表於 15-4-22 16:28
hkpapa852  要谷入座率嘛!  發表於 15-4-22 16:04

引用:咁學校唔早講有片。估計係俾人Q至拿拿聲提

原帖由 Charlotte_mom 於 15-04-22 發表

...
其實學校一早就唔應該出份通告咁強硬啦。

Charlotte_mom 發表於 15-4-22 15:30

...
唉.....我仲有個三歲仔,到時迫於無奈都要入返呢間,點算?希望佢哋日後會改下處事方法,或者考到私校/直資就好,唔洗煩。

回覆:ceciwong2008 的帖子

kts 未仲難

回覆:農圃道-不去音樂會放棄期考分10�

今次份通告出得太遲, 到音樂會前1日先知原來唔駛返學, 失左預算。
我覺得因為今年小一, 好多野我地預計唔到先失預算啫, 下年知道“遊戲規則 “可能會好d, 大家加油啦

kaka1128 發表於 15-4-22 23:28
今次份通告出得太遲, 到音樂會前1日先知原來唔駛返學, 失左預算。
我覺得因為今年小一, 好多野我地預計 ...
你都好樂觀, 不過事實亦是如此。

其實間間學校都有佢哋既問題, 雙方只可以配合、遷就及改善。呢個世界上並沒有完美既學校, 正如沒有完美既老公一樣。

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 15-4-23 08:31
你都好樂觀, 不過事實亦是如此。

其實間間學校都有佢哋既問題, 雙方只可以配合、遷就及改善。呢個世界上並 ...
始終學校唸野, 有時未必會唸到幾百個家長心意, 如果小事咪算lor

我都試過咁:我女小一時, daddy車返學再返工; xmas party我地仲懶勁咁應承車晒成班汽水野飲返學
點知突然發現果日返10am, 失晒預算

當時都有d架, 後尾唸下, 算了! 學校有學校考慮, 下次自己醒d lor, 一年一次

Unclejt    發表於 15-4-23 17:31

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-04-21+發

原帖由 ceciwong2008 於 15-04-21 發表
又唔關老細事,係自己跟嘅客有野攪,走唔到啫,自己跟開就無法啦
我個仔果間都要聽,不過係自己出去聽

引用:Quote:原帖由+ceciwong2008+於+15-04-21+發

原帖由 fundfund 於 15-04-23 發表
我個仔果間都要聽,不過係自己出去聽
自己出去聽真係無問題,可以星期六日放假去,但一至五真係好難,daddy好多時出trip, 跟本無可能出席學校一至五嘅活動。

上咗報,煩了!樓主仔仔真係要考得好好諗轉校!一個咁要面嘅校服,俾你玩到咁大,你真係有排煩!!!

我女幼稚園時試過。我哋係2個家長睇3個細路,幫請唔到假嘅家長帶埋。有啲嘢,你幫我,我幫吓你咁囉!

我女嗰間都有音樂欣賞,要做paper的!

當我還是中學生,也被音樂老師要求聽音樂會。聽了之後,可憑門票加分。是否真的加分,當然不知。

想提高學生的音樂感音樂修養,最簡單的方法就是要求學生多參與此類活動。關鍵是用什麼方法達到。

在家聽音樂大師的CD、到音樂會聽演奏、甚至飛去維也納聽,也可能可以達到目的。

是否要求學生聽指定的音樂會,才可達到原意?
究竟原意是什麼?

本末倒置、眼高手低、方法錯誤,通常就是失敗的原因。

路遙知馬力,日久見人心。在資訊爆炸的時代,要翻查舊有資料,並不是想像中的困難。再由舊有資料去推論引証一些事情,也許會有新得着。
我絕對有資格做怪獸家長,但我唔會亂變身成為怪獸。
我絕對無資格做虎媽,不過值得學習當中好嘅嘢。

引用:當我還是中學生,也被音樂老師要求聽音樂會

原帖由 崆峒絕學 於 15-04-25 發表
當我還是中學生,也被音樂老師要求聽音樂會。聽了之後,可憑門票加分。是否真的加分,當然不知。

想提高學 ...
其實帶小朋友去聽音樂會唔係問題,但點解一定要聽你學校「家長教師會」攪果d呢,你要做show俾人睇,咪做囉,但唔好攪到d家長咁頭痕,教育署完全唔理,官校係由佢哋管轄,但點解又唔理呢? 真係官官相護,實在令人失望!

回覆:農圃道-不去音樂會放棄期考分10%

這些都是你自己的看法,有無聽到其他家長意見?

引用:這些都是你自己的看法,有無聽到其他家長意

原帖由 午餐肉 於 15-05-19 發表
這些都是你自己的看法,有無聽到其他家長意見?
當然有好多家長好讚成學校辦呢類活動,因平時唔會帶仔女去參與這類活動,但亦有很多家長有怨言,因時間上很難協調,佢哋只係敢怒不敢言,無奈地接受;個人認為既然覺得有問題,為何𣎴向學校或教育局反映,否則學校㑹覺得做嘅野係理所當然,認為家長唔配合係家長有問題。

冇一間學校可以做到樣樣都讓所有家長滿意嘅!如果樓主諗住個細嘅考到其他私校/直資就唔使挨的話,你就太天真了!一樣有其他野可以煩!
如不是常常在weekday有活動,只是間中一次半次,家長都應盡量配合…如只是咁啱個日安排唔到咁就冇辦法,肯定要同學校講清楚,要求協助。有小朋友返得學,就要預算有突發事件/需要時要出現到…仲要有2個,時間那可以計得咁盡…爸媽都咁忙,咁平時d細路功課同默書測考都可以自己一腳踢搞掂晒?星期6日溫都溫唔晒架?!

sheffield 發表於 15-5-21 14:09
冇一間學校可以做到樣樣都讓所有家長滿意嘅!如果樓主諗住個細嘅考到其他私校/直資就唔使挨的話,你就太天 ...
都唔可以咁講的, 我家小朋友平時功課測考默都係自己一腳踢搞掂晒的。

有時真係咁啱當日請唔到假就請唔到假, 又無四大天王幫手, 又無工人姐姐, 真係好煩。所以, 樓主學校仲要係官校, 即入面一定有唔係大富大貴既家長, 好多雙職父母啦, 咁應該諗多D, 家教會亦都應該諗多D, 一早講清楚去唔到既同學可以點做。不過, 樓主既情況, 我就會預先問定學校如果去唔到會點安排, 如果話唔去一定無分, 我就會據理力爭, 但係明顯地, 今次學校係可以有另外安排的, 只係唔記得事先同家長講, 所以, 係彼此之間溝通不足而已。
‹ 上一主題|下一主題