用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 嘉諾撒聖心要學童唱「中國是媽媽」
樓主: lauwingtai
go

嘉諾撒聖心要學童唱「中國是媽媽」 [複製鏈接]

回覆:Mat_Dad 的帖子

變茶壺!得咗!

同意:  X 2
(生果報食髓知味,加鹽加醋,又想借機挑起反國教之風,家長要擦亮眼睛,不要被利用!
作為中國人,孩子當然要認識自己國家,優點缺點都要知,所以更要認識歷史!而不是以義和團式的方法去反!)

伸報本人正是嘉諾撒聖心學校的一個家長, 我絕對信任學校,支持學校,多謝學校。

正正是我唔搞政治, 但政治來我搞我

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-03-11+發表中國

原帖由 cindy124 於 15-03-11 發表
你停留係咩年代呀?
乜宜家可以愛國唔要黨咩,?

Josephsit 發表於 15-3-12 11:21
你愛香港,係唔係等於你要支持梁振英、曾蔭權?

引用:Quote:HMmummy+發表於+15-3-11+13:25+揀啲

原帖由 hkpapa852 於 15-03-11 發表
返半日學仲要成日唱呢D歌, 唔知遲D會唔會教埋毛語錄?
大把冇能力揀學校冇宗教的家庭被迫送子女入讀有宗教學校,小朋友念經讀耶蘇是我主念足6年,被洗腦的風險太好多啦

Yanamami  禁神愛世人但党只愛自己   發表於 15-3-12 13:51

其實d官員可唔可以做個榜樣,將d仔女留返0係國內境內讀書,全部得返中國藉,等國民對國家有信心,言教不如身教,唱首歌真係唔會愛國囉,仲好易有反感添,愛係雙方用心去愛,正體字好明顯表達到出黎,老老實實,我愛國架,對中國有四千年文化,四大發明,眾多英勇歷史人物感到自豪架,學校而家仲教唔教呢d架?

而國家現在經濟好唔好唔係愛國既原因囉,唔好下下宣揚國家經濟有幾繁榮,搞到國民好似老豆老母有錢先會講聲愛既二世祖咁得唔得?

alyk    發表於 15-3-12 12:33
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

LSKLTK 發表於 15-3-12 02:00
我好愛國,不過唔係今日嘅中國。國家觀念,唔係睇幾幅圖片,唱幾句冇咩實質意義嘅歌詞,唔該介紹吓點解咁多 ...
請問你愛幾時嘅中國, 民國袁世凱, 定係清朝? 我由細到大都好憎共產黨, 細個時我婆婆一有時間就同我講共黨D衰嘢, 點樣搞文革, 打內戰將D老人家放喺自己軍隊前面......。到大個見到蘇聯解體之後打內戰, 明白到以中國一個咁多民族嘅國家, 唔專權根本控制唔到咁多民族, 到時打內戰時受苦係邊個?當然, 另外亦明白喺呢個政權控制下一定唔好受, 慶幸嘅係呢個政權改善緊開放緊, 以前令D反對佢嘅人"消失", 而家只係搵公安同佢"傾計", 有D嘢要一步步嚟。我唔期望一眼訓醒中國會變成另一個挪威瑞士(個人認為幾好嘅國家), 但希望我仔女大個時可以見到。
其實邊個國家冇問題.......只係見到一D毒報將一D國內問題無限放大, 而家中國根本就係幾十年前嘅香港, 未有免費教育嘅時候, 香港係咪個個有書讀?講貪污嘅, 葛柏呂樂唔知貪咗幾多億啦, 講假嘢, 我地香港人弱咩, 未有袋裝米嘅時候, D雜貨舖喺D米入面溝沙, 我亞媽話假可樂都有過啦,。我細個時住差館隔離, 晚晚俾D犯人D慘叫聲嘈醒, 港英時代喎?! 睇吓人地日本仔, 國家點侵略人都唔會唔認自己係日本人, 禽獸都識去搵番自己出生嘅地方, 係人嘅唔係連已國家都唔識認啩。細路仔咁易洗腦, 咁易認亞媽? 我個日日同佢講幾廿次早D做功課, 早D訓都洗唔到, 當然, 如何有D人個小朋友頭腦簡單, 咁又真係唔好讀啦, 唔係大個填表母親一欄填咗中國就唔好啦!

FattyDaddy  蘇聯解體打過內戰咩?  發表於 15-3-12 20:48

引用:Quote:原帖由+cindy124+於+15-03-11+發表你

原帖由 Josephsit 於 15-03-12 發表
你要佢就要愛佢㗎啦!

點解唔唱我愛我呀媽呢?!

唱呢D中國是我媽真係幾倒胃

算把啦,如果唱下歌就洗到腦,大6人咪個個好愛國?

以前資訊落后尚洗不了大6人愛國,今天只會更困難
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

引用:點解唔唱我愛我呀媽呢?!++唱呢D中國是我媽

原帖由 silvia_ng 於 15-03-12 發表
點解唔唱我愛我呀媽呢?!  

唱呢D中國是我媽真係幾倒胃

引用:Quote:Josephsit+發表於+15-3-12+11:21+乜

原帖由 kongman 於 15-03-12 發表
你愛香港,係唔係等於你要支持梁振英、曾蔭權?
我愛國,愛中華民國,母親大人,
共產黨只是狐狸精,快啲剷除,咁樣愛國法,順耳好多。60多年來新中國在香港的認受性極低,中國政府有需要提昇形象,

Josephsit 發表於 15-3-12 15:16
我愛國,愛中華民國,母親大人,
共產黨只是狐狸精,快啲剷除,咁樣愛國法,順耳好多。60多年來新中國在香 ...
其實有好多人都係愛國唔愛黨,所以無必意將愛國同親共劃上等號。

鍾意中國嘅傳統文化,鍾意寫正體字,鍾意食中國菜,但唔鍾意共產黨(甚至支持國民黨),絕對係愛國嘅表現。依家好多人鍾意將愛國泛政治化,實在無必要。

回覆:嘉諾撒聖心要學童唱「中國是媽媽」

呢單野,看來仲有得睇喎
http://m.mingpao.com/ins/%E8%81%96%E5%BF%83%E5%AE%B6%E9%95%B7%E7%9F%AD%E8%A8%8A%E6%89%B9%E7%88%86%E6%96%99%E8%80%85%EF%BC%9A%E5%B0%8F%E5%BF%83%E5%A5%B3%E5%85%92%E8%A2%AB%E6%9D%AF%E8%91%9B/web_tc/article/20150312/s00001/1426155433407

大家不用生氣了,一起唱

[最美的女人是媽媽]

歌 詞

金燦燦的太陽,紅艷艷的霞

最美的女人是媽媽

媽媽的乳汁似蜜,媽媽的笑靨如花

每一聲呼喚都是詩,每一縷皺紋都是畫

媽媽啊~

有媽的地方就有愛,有媽的地方就是家

長不大的兒女,永不老的她

最美的女人是媽媽

端起靚湯想的是媽,放下被包夢的是媽

有媽媽天不會塌下,有媽媽心不再害怕

媽媽啊~

人世間最是媽媽好,最美的女人是媽媽

媽媽的恩情比天大,媽媽的恩情比海深

最美的女人是媽媽,最美的女人是媽媽

引用:呢單野,看來仲有得睇喎 http://m.mingpao.c

原帖由 lightingchung 於 15-03-12 發表
呢單野,看來仲有得睇喎
http://m.mingpao.com/ins/%E8%81%96%E5%BF%83%E5%AE%B6%E9%95%B7%E7%9F%AD%E8%A8%8 ...
呢啲家長真係呢。。。小朋友都唔放過,不知所謂!

引用:唔通唱撐起雨傘咩,+定係我愛城邦呀?+唔鍾意

原帖由 Tomato1416 於 15-03-11 發表
唔通唱撐起雨傘咩, 定係我愛城邦呀? 唔鍾意咪退學囉, 大把人等住入
説得好

引用:果首歌歌詞又真是hard+sell+咗D +

原帖由 bubuG 於 15-03-11 發表
果首歌歌詞又真是hard sell 咗D
完全同意!擬人法真係誇大咗D。媽媽在大多數人心中一定大個國家。如果唱我是中國人就好好多

其實有疑問點解唔直接向學校詢問及提出意見先, 反而向外救助, 佢地真的會對學校如何教學清清楚楚?大做文章佢地就叻
如果驚抽後算帳的話, 你實在諗多了!!!

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 政治及時事話題,請貼於時政擂台, 現將主題關上, 多謝留意
‹ 上一主題|下一主題