用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖若望書院好唔好?係咪一條龍直升小一?好唔好得過York ...
樓主: Shirley1314mom
go

聖若望書院好唔好?係咪一條龍直升小一?好唔好得過York? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+codeblue+於+15-4-14+12:32+編

原帖由 codeblue 於 15-04-14 發表
十分同意,如果需要老師勸退,可能真係唔係只是頑皮!很多小朋友都比較好動活躍坐唔定,但如果會在肢體上傷害其他小朋友而經教導後都沒有改善,老師才會作出這個決定!作為老師的係有責任教導學生,相信唔會因為單單是小朋友頑皮而勸退!

引用:+本帖最後由+gg33+於+15-4-13+21:08+編輯+\

原帖由 gg33 於 15-04-05 發表

過來人分享: 語境係好,小朋友學英文好快,細b返學冇幾耐就識得 ...
請問你小朋友係大b定細b ?

同埋想知什麼是"破格"?

不過發生過什麼事都好,最重要唔好影響到小朋友心靈,找到適合自己小朋友發展的學校是最重要!加油!

引用:+本帖最後由+codeblue+於+15-4-14+12:32+編

原帖由 codeblue 於 15-04-14 發表
所謂前車可鑑,有不少家長分享了不同的個案不同的經歷,就是希望其他人謹慎重考慮子女是否適合該校,以免悲劇再發生。亦有家長因小朋友仲未退學暫不揭露詳情,但唔等如無發生! 針唔咭到肉唔知痛,可能受傷害的不是你的子女。每人有選擇的權利,我都祝你在該校有愉快經歷,不希望見到有家長在這裡訴苦,如果學校可改善過份苛刻的方針,就更加能夠堪稱有教無類

引用:Quote:原帖由+codeblue+於+15-04-14+發表本

原帖由 gg33 於 15-04-14 發表
所謂前車可鑑,有不少家長分享了不同的個案不同的經歷,就是希望其他人謹慎重考慮子女是否適合該校,以免悲 ...
想知發生什麼事?要這麼嚴厲對待一個咁細的小孩!

回覆:mamababa1122 的帖子

你好像知道內情? 我都想知道,點解一個咁有經驗的老師,教左咁多年幼稚園只懂用惡同罰來處理頑皮學生? 她懂唔懂用其他方法教好小朋友? 點解好地地一個兩歲BB一直唔打人唔咬人,返左兩學兩星期,會比佢教到反效果出哂黎,之後將責任推比家長,歸咎於小朋友本身! 老師叫我搵專業治療,其實不用治療,因為退學一個月就已完全停止壞行為,原來最work的治療就係退學! 小朋友日日對住惡老師,日日被罰,心靈都已受傷害,需要四個月時間來忘記陰影!  我唔否認老師對乖學生有愛心有耐性,但對住唔及學校standard的學生絕對唔算有教無類。而學校本身set的standard是偏高的! 唔知有冇人分享比你知,坐唔定或稍為手多多,冇打人的學生都收過warning唔比升k1 ,亦有家長分享學校經常向家長投訴無謂的事情,你不知道,並不代表冇咁的事發生! 只是你的小朋友乖令你冇不愉快經歷!

回覆:gg33 的帖子

有家長分享她們的小朋友在班上被一位同學仔打和咬不只一次,令到小朋友一見到該同學仔就驚!而你的小朋友因什麼原因被勸退我不知道,只是覺得若只以個別"破格"case來概括一間學校一個老師,似乎有點不太公平

Sjc 打手何其多!

引用:有家長分享她們的小朋友在班上被一位同學仔

原帖由 mamababa1122 於 15-04-14 發表
有家長分享她們的小朋友在班上被一位同學仔打和咬不只一次,令到小朋友一見到該同學仔就驚!而你的小朋友因 ...
完全同意,我仔現讀k3,啲老師都好好喎!

引用:Sjc+打手何其多!

原帖由 73662710 於 15-04-16 發表
Sjc 打手何其多!
你係咪用家?你憑乜嘢話人係打手?我係真用家,講嘅全部係事實。我兩個仔都係聖若望讀,所見嘅老師都好好。

回覆 c9ha 的帖子

我係今年k1用家,我知有小朋友升唔到k1,我接放學見過個小朋友幾次真係好曳同會傷害到其他小朋友所以學校冇收佢,我自己個仔都座唔定重唔識講野學校都收佢k1,又唔覺老師冇愛心喎

maviswoo 發表於 15-5-29 14:19
回覆 c9ha 的帖子

我係今年k1用家,我知有小朋友升唔到k1,我接放學見過個小朋友幾次真係好曳同會傷害到其他 ...
放学短短幾分鐘就可以看得岀一個二丶三歳的小朋友有傷人之心!利害利害!

引用:Quote:maviswoo+發表於+15-5-29+14:19+回覆

原帖由 73662710 於 15-05-30 發表
放学短短幾分鐘就可以看得岀一個二丶三歳的小朋友有傷人之心!利害利害!
...
你厲害d,憑網上一個未經求證既發言,就可以看出一間有50年歷史既學校唔好,仲可以看出所有讚SjC既人係打手,你比所有人都更加厲害,佩服佩服!

happypapa@2012 發表於 15-5-31 15:23
你厲害d,憑網上一個未經求證既發言,就可以看出一間有50年歷史既學校唔好,仲可以看出所有讚SjC既人係打手 ...
多谢晒!都唔係我聰明,只不过有朋友在sjc工作过za!

引用:Quote:happypapa@2012+發表於+15-5-31+15:2

原帖由 73662710 於 15-05-31 發表
多谢晒!都唔係我聰明,只不过有朋友在sjc工作过za!
我唔知你個“在sjc工作過”既朋友係幾時入去做,幾時離開學校,係換校長前,定係換校長後,

但係我可以以sjc用家既身份話比你知,sjc換左校長之後,係不停地進步緊,雖然係仍然有進步既空間,但係起碼我認識既家長都對d學校同老師讚多過彈,

唔該你唔好對我地呢班家長,仲有係裡面讀緊既小朋友咁唔公平,只係聽一個離開左既職員講幾句,就話人係打手,又話間學校d老師唔好,

唔該係打開你雙眼,望清楚其他帖既留言,除左我之外,仲有好多家長係支持sjc,我絕對唔信全部人都係打手,起碼我唔係!

唔該你唔好再係度抵毀我地呢班支持sjc既家長,亦唔好再用言語黎抹煞左間學校同老師一直以黎所付出既努力。

happypapa@2012 發表於 15-5-31 22:25
我唔知你個“在sjc工作過”既朋友係幾時入去做,幾時離開學校,係換校長前,定係換校長後,

但係我可以以s ...
身有c乎?我講左一句自己比较主觀的意见:打手多
並没有其他comments.

有人就無限上线上綱!

回覆:聖若望書院好唔好?係咪一條龍直升小一?好唔好得過York?

我都想知

回覆 73662710 的帖子

因為個3分鐘入面佢想係滑梯上面騎上我仔上面推佢落地面,咁我諗唔洗3分鐘30秒都知啦,同埋我係全職媽媽我日日接日日都睇到唔只2,3分鐘,全校咁多小朋友唔係有d特別我點會留意到佢吖重要唔係同我仔一班

回覆 happypapa@2012 的帖子

引用:Quote:原帖由+73662710+於+15-05-31+發表多

原帖由 happypapa@2012 於 15-05-31 發表

但係我可以以s ...
我都係SJC PN既用家,阿囝都讀左9個月,若你問我對SJC評價,我覺得很不錯。

5月天才表演,我打定輸數阿囝會無反應,因為佢係好怕羞………點知當日全程做足哂,我真的不知老師點可以教到佢跳得咁好。

另外,台下既校長亦一跳,SJC有7班PN,校長係全部都識得跳 (我睇左6班佢有跳,我阿囝果班我無睇到佢,因為我只掛住睇阿囝表演)。我相信校長係有參與佢地平時既練習,否則都不會識跳。

我屋企有女公仔(類似logo),阿囝幫佢改左名,係改左班主任名,net老師名,阿囝話佢好鐘意佢地,我相信老師們真係愛錫小朋友。

學術方面,英文進步了不小,會用全英語同爸爸對答。而上次家長日,net都話阿囝都係用全英語同佢對話……

P.S: ek平台真係想有用家真心分享。

回覆:聖若望書院好唔好?係咪一條龍直升小一?好唔好得過York?

SJC我覺得好好,好唔好得過york我就唔知啦。起碼仔仔讀左個pn,學到好多野,喜歡返學,英文對答唔錯。k1會原校升讀!

‹ 上一主題|下一主題