用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學校揀學生的標準.
樓主: achieverone
go

學校揀學生的標準. [複製鏈接]

yanlaw0824 發表於 14-11-28 01:54
好老實講,如果你係雙非家長嘅話請你帶你小朋友回你們生活地方讀書,唔好要影響香港小朋友辛苦香港小朋友, ...
同情hk mammi...加油。

引用:你們的小朋友有沒有被明慧老師歧視過? +

原帖由 achieverone 於 14-11-27 發表
你們的小朋友有沒有被明慧老師歧視過?
樓主可能是第一個小朋友,這遊戲是没有遊戲規則的,做得最好未必收,做得唔好反而又收。而且你waiting,未必唔得嘅,2月放位後,可能有好消息,祝好運。

吾想講d難聽說話,不過而家港媽真係辛苦。

大家港媽加油!!

回覆:achieverone 的帖子

唔好咁快失望,好多waiting到下年6,7月先call,加油

我囝暫時收到幾間都係waiting...吾通我又話d學校歧視? 我完全冇唸過tim

回覆:h2dog1 的帖子

Don't worry, I may give up our place AM local stream. We are considering with other schools.

引用:Quote:原帖由+scydc+於+14-11-28+發表完全

原帖由 gina_JR 於 14-11-28 發表
冇錯....甚至本來冇諗過要報成打學校interview

我媽仲問我洗唔洗咁誇要報咁多間學校
我屋企成堆親戚都係咁講,有幾間學校我已經由阿仔三個月大開始排開始報,你知唔知宜家呢幾間學校仲未排到我個仔,我都唔知我可以點做,眼見身邊好多細仔都有學位,係自己個仔未有,我都從來冇怪個學校歧視小朋友,只係怪自己做得唔夠,恨自己唔識教,導致個仔唔識講野,面試表現失準!!

回覆 yanlaw0824 的帖子

大家不要灰心! 明天會更好的!

我會放番個OFFER,祝願所有BB都快D有OFFER,各MA MA唔駛忐忑啦!

小朋友剛開始踏上成長之路,大家要加油呀!

lcyfrankie 發表於 14-11-28 09:02
Don't worry, I may give up our place AM local stream. We are considering with other schools.
你放棄邊間呀?

回覆:明慧歧視小朋友.

各位家長, 對不起! 我真係有其他原因說不出口, 不需要説那麼難聽的話! 如果你們真知道我原因, 你們就不會這樣説我. 我只係想這裡鬆下氣, 可以嗎?

回覆 h2dog1 的帖子

明慧(AM),同埋另外2間 (1間有學卷, 1間無)。
相信黎緊會有其他MA MA放番D OFFER出黎...

RML 發表於 14-11-28 10:03
回覆 h2dog1 的帖子

明慧(AM),同埋另外2間 (1間有學卷, 1間無)。
明慧你係北角嗎?

回覆:sheepyland 的帖子

非常認同!

回覆:Amberbrandon 的帖子

分析得好!

引用:各位家長,+對不起!+我真係有其他原因說不出

原帖由 achieverone 於 14-11-28 發表
各位家長, 對不起! 我真係有其他原因說不出口, 不需要説那麼難聽的話! 如果你們真知道我原因, 你們就不會這 ...
咁我想請問你係香港媽媽定雙非家長?
仲有,請你記住學校唔收你小朋友都唔好亂咁唱衰學校歧視小朋友!!宜家學校都話係waiting咋,係你自己覺得冇希望咋,我仔in 迦南個結果係"未獲取錄",咁我點牙,係米要去告間學校歧視我仔牙,係米要去淋紅油牙,再講多樣你知,我識得有個小朋友,去學校面試所以老師指令都識,仲識背唐詩,仲記得細個一歲時媽媽帶佢去邊旅行,係一個好醒目嘅小朋友,去面試時都未夠兩歲,結果又係一間學校都唔收牙 ,咁又點牙,我見到你呢個post,我真係好嬲,我唔明你有咩說不出嘅原因,你真係咁委屈嘅肯煲講個原因出黎

回覆 achieverone 的帖子

大家壓力大,吾係惡意的,也不要太介意。

引用:Quote:原帖由+achieverone+於+14-11-28+發

原帖由 yanlaw0824 於 14-11-28 發表
咁我想請問你係香港媽媽定雙非家長?
仲有,請你記住學校唔收你小朋友都唔好亂咁唱衰學校歧視小朋友!!宜家學 ...
不可以説, 因為可能有學校的人在看.

樓主未必是指因非港人而受歧視。可能是孩子一些外在因素...

CMMM 發表於 14-11-28 10:22
樓主未必是指因非港人而受歧視。可能是孩子一些外在因素...
樓主咁講應該係呢。唔好介意,如果係真,間學樣唔會係好學校

引用:回覆+yanlaw0824+的帖子 大家不要灰心!+明

原帖由 RML 於 14-11-28 發表
回覆 yanlaw0824 的帖子

大家不要灰心! 明天會更好的!
我本來都只係灰心,但睇完佢呢個post,我真係好嬲

‹ 上一主題|下一主題