用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人小朋友09/2005入三聖救世軍呀?
樓主: mcdullyiu
go

有無人小朋友09/2005入三聖救世軍呀? [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 有無人小朋友09/2005入三聖救世軍呀?

你地d小朋友介左片未呀?
會唔會等幼兒園同她們介呀?

mcdullyiu,

我已經請了大假陪囡囡上學,我都很緊張呀!

囡囡已戒了日片,夜晚未戒.園長話佢哋可以一個月內幫小朋友戒埋夜片.你囡囡戒咗未?未戒都唔出奇,彤彤才剛2歲.我囡囡現在都26.5個月.

醒目開學勳章

Almaz 寫道:
mcdullyiu,

我已經請了大假陪囡囡上學,我都很緊張呀!

囡囡已戒了日片,夜晚未戒.園長話佢哋可以一個月內幫小朋友戒埋夜片.你囡囡戒咗未?未戒都唔出奇,彤彤才剛2歲.我囡囡現在都26.5個月.

彤彤未介片呀,她仲未識表達呀!唔知係咪因為她未夠2歲!
咁你買左「被鋪」未呀?學校包唔包的?
點解你會7月比囡囡入學呀?點解唔9月呀?﹙我就因為要生bb﹚

mcdullyiu,

其實你在這段時間可以試下幫彤彤戒片.我囡囡都是2歲開始戒的.一個星期已經可以戒掉.

我買了被舖.學校可以替你買,不過可能沒有彤彤喜歡的卡通公仔.如自己買的話,可以選擇心愛的公仔.

園長說9月上學的話,學費資助計法不同,租金不能扣減.9月前未轉制,仍可以扣租金.而且我不想囡囡日日長時間對著工人,既然有位,我便想馬上插班.但園長昨天致電給我,問過社署,我家庭入息超過限額,不能得到任何津貼.很失望.

你是否全職媽媽?你住那兒?

醒目開學勳章

Almaz 寫道:
mcdullyiu,

其實你在這段時間可以試下幫彤彤戒片.我囡囡都是2歲開始戒的.一個星期已經可以戒掉.

我買了被舖.學校可以替你買,不過可能沒有彤彤喜歡的卡通公仔.如自己買的話,可以選擇心愛的公仔.

園長說9月上學的話,學費資助計法不同,租金不能扣減.9月前未轉制,仍可以扣租金.而且我不想囡囡日日長時間對著工人,既然有位,我便想馬上插班.但園長昨天致電給我,問過社署,我家庭入息超過限額,不能得到任何津貼.很失望.

你是否全職媽媽?你住那兒?

我都想同彤彤介片,但現在條腰骨好痛,好難先可抹到地,所以都唔知點同她介!

園長仲未約我傾呀,所以我都唔知d被舖係咩size呀,又未知適應期點樣返學,希望她快d約我啦!

我是半全職媽媽,要返兼職!

mcdullyiu,

如果你現在腰骨太痛的話,不要勉強了.我當時大肚腰骨都很痛,所以十分明白你現在的感受.

如果你要上班時,誰人湊彤彤?

本來園長都未約我,有一天她說將"入學須知"寄給我,誰知我兩天都沒有收到,我一時心急,早上上班前去找園長,所以她順便給我講解上學事宜.都談了個半小時.你現在收了"入學須知"嗎?上面有寫被舖尺碼的.

上學頭3天返9:30-11:30.如小朋友開始適應,第4天可以在學校吃午飯.再過幾天,小朋友可以在學校午睡.要看個別小朋友的反應.據知除了彤彤和我的囡囡,還有一個女孩插班.不知還有沒有其他?

醒目開學勳章

Almaz 寫道:
mcdullyiu,

如果你現在腰骨太痛的話,不要勉強了.我當時大肚腰骨都很痛,所以十分明白你現在的感受.

如果你要上班時,誰人湊彤彤?

本來園長都未約我,有一天她說將"入學須知"寄給我,誰知我兩天都沒有收到,我一時心急,早上上班前去找園長,所以她順便給我講解上學事宜.都談了個半小時.你現在收了"入學須知"嗎?上面有寫被舖尺碼的.

上學頭3天返9:30-11:30.如小朋友開始適應,第4天可以在學校吃午飯.再過幾天,小朋友可以在學校午睡.要看個別小朋友的反應.據知除了彤彤和我的囡囡,還有一個女孩插班.不知還有沒有其他?

咁家長要陪幾多天呀?我還未收到入學須知呀!
我返工時由公公湊彤彤呀!

mcdullyiu,

家長起碼要陪一個星期,第二個星期如果開始午睡,園長建議家長在差不多小朋友起床時到學校等接,待小朋友一起床即時可以見到你而不會驚慌,建立信心.即睡醒便放學.習慣幾天後,便可以4:30才接放學.不過要看個別小朋友的適應能力,園長都不敢說要家長陪著多少天.

醒目開學勳章

我13or14號就要入院了,唔知10天彤彤可唔可以適應到!其實返學時間係應幾點-幾點呀?係咪返8點幾?放4:30?

mcdullyiu,

適應之後,正常上學時間是8:00.早點時間是8:35開始.如果不吃早點,可以返9:30.因為正式上課是9:30開始.我打算叫工人8:00帶囡囡出門口.

你的預產期不是27號嗎?怎麼月中要入院?

醒目開學勳章

Almaz 寫道:
mcdullyiu,

適應之後,正常上學時間是8:00.早點時間是8:35開始.如果不吃早點,可以返9:30.因為正式上課是9:30開始.我打算叫工人8:00帶囡囡出門口.

你的預產期不是27號嗎?怎麼月中要入院?

因為我會開刀,所以應係38週時要入院!

mcdullyiu,

你在那間醫院開刀?你自己選擇開刀嗎?彤彤是開刀生的嗎?

我剛收到學校的電郵,說頭2天一定要家長陪同.第3-5天要視乎小朋友而定.頭3天9:30-11:30.4-5天則12:30放學.你收到信嗎?

醒目開學勳章

Almaz 寫道:
mcdullyiu,

你在那間醫院開刀?你自己選擇開刀嗎?彤彤是開刀生的嗎?

我剛收到學校的電郵,說頭2天一定要家長陪同.第3-5天要視乎小朋友而定.頭3天9:30-11:30.4-5天則12:30放學.你收到信嗎?

我會在屯門醫院生,因為彤彤都係開刀,所以我有得選開刀law!
我都剛剛收到電郵,仲有就係收到電話,園長叫我星期四去見她,到時看看仲有咩問題!
好緊張呀,仲有十多天就開學了!

醒目開學勳章

Almaz,
都唔記得問,你囡囡叫咩名呀?

仲有你車被鋪那到要幾耐先車好呀?
我怕我23號先去車,唔知趕唔趕得切呀!
車完又要再洗!

mcdullyiu,

我囡囡的名字叫余芯希,跟你肚裡的bb一樣,有個"希"字的.

我上星期六去車被鋪,說星期三可以取(即昨天).不過我未取,因為昨天下大雨.如果你23號去車,應該來得切的.7月開學頭一週都不用在學校午睡,所以沒有問題啦!

醒目開學勳章

Almaz 寫道:
mcdullyiu,

我上星期六去車被鋪,說星期三可以取(即昨天).不過我未取,因為昨天下大雨.如果你23號去車,應該來得切的.7月開學頭一週都不用在學校午睡,所以沒有問題啦!

大家都係希希!

咁就好了,咁係咪車一套就可以了?我想選POOH POOH呀,你車那間多唔多款呀?彤彤好鐘意POOH POOH的!另你車左幾錢呀?

mcdullyiu 寫道:
[quote]
Almaz 寫道:
mcdullyiu,

大家都係希希!

咁就好了,咁係咪車一套就可以了?我想選POOH POOH呀,你車那間多唔多款呀?彤彤好鐘意POOH POOH的!另你車左幾錢呀?[/quote]
學校好似有得賣架,我個女果套都係幫學校賣架.

醒目開學勳章

Michellemama 寫道:
[quote]
mcdullyiu 寫道:
[quote]
Almaz 寫道:
mcdullyiu,

大家都係希希!

咁就好了,咁係咪車一套就可以了?我想選POOH POOH呀,你車那間多唔多款呀?彤彤好鐘意POOH POOH的!另你車左幾錢呀?[/quote]
學校好似有得賣架,我個女果套都係幫學校賣架. [/quote]

咁學校係咩公仔呀?會唔會有得選呀?

mcdullyiu,

咁巧合?我囡囡那套都係pooh pooh呀!粉紅色底.我剛才放工取了.園長說一套就夠.逢星期五拿回家洗.那問舖頭都幾多款,有pooh pooh(粉藍底), melody, hello kitty等.$120一套.學校代買就$130一套.沒有公仔選擇,亦有可能是淨色.

Hello all mums,

我個仔仔都係9月入學呀, 我個女讀緊低班, 以前D被鋪都係同學校買, 有好多款公仔選擇, 不過唔知今年係咪一樣~~  
‹ 上一主題|下一主題