用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幼稚園影響升小???
樓主: 真美味
go

幼稚園影響升小??? [複製鏈接]

名幼唔好話大唔大機, 經驗係遞得叩門信多數都有得IN
但叫得你面試, 就唔會理你咩幼稚園,
不同小學自會收佢自己認為適合的學生
名幼只是其一因素

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+14-07-01+發表回

原帖由 lovebb2 於 14-07-01 發表
( 識吾少醫生、律師、bankers仔女,今年考學校都仆直...)

聽你咁講,連這些專業人士子女都唔掂,似乎選全 ...

"全軍覆沒"可能係指來來去去嗰幾間極受歡迎嘅直/私校啫。相信全香港嘅醫生、律師、banker嘅囝囡大多數都會考嗰幾間學校。嗰幾間直/私學校邊道有咁多位吖....

回覆 lovebb2 的帖子

果d朋友失敗的原因,好難講,估計有些係因為只報一線,而部份學校係有幼稚園的,位吾多;有些是小朋友吾夠乖,或情緒吾夠穩定,過吾到first in,有實力都無用武之地;有些是中英數實力吾夠平均,有一樣特別弱,失分多;有些係當黑,無運。
我覺得如果吾係只攻一線,以佢地小朋友的能力,吾應該係咁樣結果的。

回覆 Soundervolt 的帖子

全中,有個話報咗10間啦,聽佢數,間間堅,仲包括有幼稚園位少的。佢小朋友其實好叻的,但有時人太多...

引用:回覆+jy0022+的帖子 都吾係,考到心儀直資

原帖由 Jane1983 於 14-07-01 發表
回覆 jy0022 的帖子

都吾係,考到心儀直資私小,咪吾使抽獎lor。
考直資私小,你估唔睇你讀咩幼稚園咩?!

Jane1983    發表於 14-7-2 00:02

回覆:jy0022 的帖子

引用:我自己叩門經歷,+我覺得睇。。。我自己讀

原帖由 123onebaby 於 14-07-01 發表
我自己叩門經歷, 我覺得睇。。。我自己讀有學卷學校, 我覺得學校已有想收的學

...
冇錯!!除左表現,讀咩幼稚園都係好重要的因素!

回覆:幼稚園影響升小???

我都要叩門,我連2線都去交表,點知2線學校反而冇得1st inerview都冇因為唔係放頭2個志願

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+14-07-01+發表回

原帖由 lovebb2 於 14-07-01 發表
( 識吾少醫生、律師、bankers仔女,今年考學校都仆直...)

聽你咁講,連這些專業人士子女都唔掂,似乎選全 ...
醫生0的仔女應該係大哂喎。。。。
想考邊間就入邊間。。。。始終係專業人士

引用:Quote:原帖由+lovebb2+於+14-07-01+發表(+

原帖由 bbqyou 於 14-07-02 發表

...
我識果位醫生,剩係想女兒入女拔。

知道有一間幼稚園,早早給家長訊息,要他們參加坊間"面試班",這所學校,在升小方面,確實有非常不錯的表現。
一間以升小為目標的KG VS 一間配合小朋友成長階段學習需要的KG ,兩者比較應該會有差別。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+lovebb2+於+14-07-01+發表(+

原帖由 bbqyou 於 14-07-02 發表

...
緊係唔係啦,我舊老闆老公係名醫,學生時代已係高材生,書香世代。生兩個,哥哥同爸爸一樣掂,人見人愛,入神級母校得左!細妹連坐都唔定,幾乎撻Q(幾乎意思係老闆收料話入waitlist每日見校長叩門力挽狂瀾,終於得左,但果幾星期兩公婆史無前例咁down。如果唔係有咁多重關係,玩完好耐)

回覆 bbqyou 的帖子

堅吾係,今年識2個,讀吾同名幼,一個全軍覆沒,要周圍叩,吾知最後去邊;一個只有一間報嚟練習的call 佢waiting...

引用:回覆+bbqyou+的帖子 堅吾係,今年識2個,

原帖由 Jane1983 於 14-07-02 發表
回覆 bbqyou 的帖子

堅吾係,今年識2個,讀吾同名幼,一個全軍覆沒,要周圍叩,吾知最後去邊;一個只有一 ...
做医生仔女或名幼學生,可能令佢申報嘅小學有更高期望,一旦表現如其他一樣,隨時叮先。

不過,我識個兩個係普通醫生,吾係話「月球人」、「星球人」的名醫。

佢地其實都以為自己profile,加上太太係ftm,實幫到小朋友,但結果就係吾一定lor。

引用:個人意見,+表現同"background"都會睇(不喜

原帖由 Charlotte_mom 於 14-06-30 發表
個人意見, 表現同"background"都會睇
(不喜勿插, 以事論事而已)
其實邊D算名幼?排名嗰d?

回覆 Argyle 的帖子

我覺得係策略出錯,其中一個因為想抽獎,更只補St Paul Coed一間直資,其餘只攻一線私校,所以只得waiting,無offer,要大抽獎....個女仔其實好醒,英文好到不得了,自己睇好厚的英文書,佢亞媽以為一定入女拔,點只2 in都無...

如果佢入到2nd in,有得同校長傾,校長識貨都吾定,可惜未去到果度...

回覆:真美味 的帖子

如果原區升讀,都要揀一間區內較出名的!
個人意見,過左大抽獎,叩門好多小學都睇邊間幼稚園,佢地有統計過往邊間幼稚園學生比較守規矩,學習能力!
呢個係我見有區內小學有時寫信給幼稚園說他們的學生响校內表現出色等等原因!
所以我覺得幼稚園去到叩門位一定有啲影響

回覆:幼稚園影響升小

咁小學插班都可能會睇來自邊間小學,如果當初派得唔好,又叩唔到門,諗住再插下學期或小二,結果都可能係咁

回覆:S-Kwok 的帖子

如果幼稚園唔重要,都唔會咁多人爭啦!

其實入到好既小學,都係希望可以入好既中學。。。。跟住入好既大學。。。

整個升學流程可說是環環緊扣。。。。

當然,好學校更重要係有好的學習氣氛。。。因為近墨者黑真係存在

‹ 上一主題|下一主題