用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有SC and Vic offer 請進
樓主: Honbbbtt
go

有SC and Vic offer 請進 [複製鏈接]

回覆:有SC and Vic offer 請進

今年收多左PN班學生,請問是否全都可直升st catherine K1?!  

引用:我大囡(現在4歲)之前都係Vic+HH+PN+學生

原帖由 yuyubb47 於 14-03-30 發表
我大囡(現在4歲)之前都係Vic HH PN 學生,學校生活的確十分開心,但K1我都好努力同佢轉其他幼稚園,我大 ...
請問如果k1咁樣轉走左 將來有弟妹想再apply vic PN 會否有影響呢?

引用:Quote:原帖由+my3eyealien+於+14-03-30+發

原帖由 Applemaamaa 於 14-03-30 發表
學校同家長溝通方面,你一定要請教就讀在 HMT的家長。至於小一 allocation, HMT 都不錯,但如果同 CWB 比較 ...
請問係指中康定下康? 因我上網好似唔見bad comments嘅? (因我有offer想了解多啲 thx)

回覆:langmama 的帖子

我之前問過Vic HH老師,HH 和CWB一定唔會收我細囡,所以我試細囡報Kornhill ,收咗。

回覆:Applemaamaa 的帖子

請你無個人 reference 就不要説除了HH和CWB其他都一般,影響其他家長!我孩子正正就不是HH和CWB的!

讀過St cath 的都知道,好多小朋友也有在外補習,最少我自己朋友的小朋友都有,否則就是家長自己谷。而且英文程度和想象差一大段距離。其中一位K1暑假時連類似egg 這些字也未能認出... 可能這是個別例子,但我覚得太多人神化了st cath,不過無疑它也是一所好好的學校!

回覆:Applemaamaa 的帖子

Target Maryknoll 同入邊間無關係,係抽入去的,入 DGJS ,無論係 Vic 定 sc, 你要 train 你小朋友做全班最叻一二個,祝你成功!

引用:Quote:原帖由+my3eyealien+於+14-03-30+發

學校同家長溝通方面,你一定要請教就讀在 HMT的家長。至於小一 allocation, HMT 都不錯,但如果同 CWB 比較 ...
My friend's girl studying in CWB , got no offers from other school. She then stick to VSA.

引用:請你無個人+reference+就不要説除了HH和CWB

原帖由 sfly97 於 14-03-30 發表
請你無個人 reference 就不要説除了HH和CWB其他都一般,影響其他家長!我孩子正正就不是HH和CWB的!

讀過S ...
係囉,其實無根無據純粹個人喜好,為咩要咁講其他campus呢?升小分佈其實都好睇地區同埋家長類型,唔係單靠個列表就說明一切。希望有其他campus offers嘅家長和小朋友可以得到相同嘅尊重,不會受影響!

引用:請你無個人+reference+就不要説除了HH和CWB

讀過S ...
讀SC的確不會識飛,佢個教學方法係有效嘅,教phonics,教部首,教小朋友探索技巧,令佢地對學習有興趣,用方法去尋求更多知識。至於英文,真的不要神化,我女班同學有小部分地道港式英文,都幾嚇人𠺢。

回覆:lui 的帖子

How many schools did they apply? I know some parents only tried SPCC and dgjs/DBS because VSA is also a very good school!

回覆:ozoz 的帖子

其實讀邊間都係,家庭教育都好重要!

回覆:sfly97 的帖子

Agree!

sfly97 發表於 14-3-30 14:56
其實讀邊間都係,家庭教育都好重要!

家庭教育真的才是最重要。幼稚園這個時期,小朋友一半的知識均來自家庭教育。個人反而重視幼稚園可唔可以培養小朋友探索興趣及語境培養,另老師是否有愛心,才是可考慮的主要元素。

講愛心,我認個幾位SC老師(上個佢地老師教果啲playgroup),好冇愛心下,成日rush個小朋友,做唔到佢要求就俾說話佢聽。用家可唔可以分享下? 我認幾個啫,不能以偏概全。另外,佢地的確多點教小朋友的理論同技巧(訓練跌時的反應,訓練背肌)

引用:講愛心,我認個幾位SC老師(上個佢地老師教

原帖由 decelerate 於 14-03-30 發表
講愛心,我認個幾位SC老師(上個佢地老師教果啲playgroup),好冇愛心下,成日rush個小朋友,做唔到佢要求就 ...
訓練跌時的反應?!?!

呢樣是本能,為何要train ? Interesting

如果只係講teachers' 愛心and patience, 從我去interview嘅時候observe, vic嘅teachers 真係 thumbs up!!! Of coz I can't say they are good or bad based on the interview, but at least that's my直覺

I think I'm the very few that would opt for Vic. Besides their inquiry-based learning, Vic's well-established network with different education-related sectors also impress me a lot. Some of you agreed that parents' guidance and influence are also very important to our children's growth. Vic has been conducting a lot of parent seminars for different themes like effective vocabulary learning skills which would surely benefit us in the way we teach our kids at home. I wonder if we can also attend talks given by Professors like the world renowned Prof. Catherine Snow in any other kindis. Having said that, both SC n Vic share a lot of good things too. I taught in a prestigious girl school and got to know some graduates of both kindergartens. They are all representable and fluent n confident English speakers. But I still prefer Vic as I'd like my little one to learn English in a contextualised way instead of following the traditional method. So I guess if u r still struggling w ur choice, do think about practical issues like the am/pm offer, traffic, travelling time, and siblings issues. After all, I think both schools would equip your little one with competent learning skills that would fit them into whatever primary schools u like.

讀過S ...
我沒有說其他 campus 差!提目是問 Vic Vs SC offer, 我只是俾個人意見,覺得 Vic CWB 及 HH 是最 Top (睇今年各 campus 申請人數已知,想知幾多可以從PG老師八到), 而覺得不能用晒所有 Vic Campus 同 SC 比較,尤其是我的朋友的囝囝正讀康怡 campus 嘅 PN, 所以知道咩事 (不是太差,但如果有得揀,吾會揀。朋友話讀劍鳴仲好).   正如,如果K1家長出題問“靈糧 Vs SC". 我同樣只會話 CWB 靈糧可同 SC 作比較,其它 campus 不可!

這是個人意見 only.

有家長話SC PG 老師冇愛心,其實 Vic 也未見得好,我在 Sat PG 常常見到老師罵小朋友哭,小朋友跌倒又吾理。囡囡升咗上兩歲班之後仲死,70% 時間是自由活動, 同一個故事可 repeat 3次。甚至找一些英文 grammar 都錯晒嘅老師做代課。如果吾係要報 PN, 一早退學。

引用:Quote:原帖由+sfly97+於+14-03-30+發表請你

我沒有說其他 campus 差!提目是問 Vic Vs SC offer, 我只是俾個人意見,覺得 Vic CWB 及 HH 是最 Top (睇 ...
補充一句:有冇愛心其實好睇老師。 返了 Vic PG 咁耐,遇過好有愛心的老師,亦有遇過極無愛心的老師 (寸小朋友哭、跌倒不理)。有一次老師講故仔,老師一打開本故事書,有一位小朋友叫咗個主角名出嚟。跟住家長說“佢屋企有,所以....”. 老師便用有小小不高興的語氣說“咁你出嚟講啦”。全場“O咀”.  所以真的是睇老師

Thx all mama for Sharing your thoughts about these schools! There were indeed lots of issues where I had overlooked! Hope everyone here can make a right decision for your child.

I strongly agree that if you are not convinced by this school now, you'll never be for the coming four years!!

‹ 上一主題|下一主題