用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請推介中文圖書
樓主: cherrieshum
go

請推介中文圖書 [複製鏈接]

引用:Quote:cherrieshum+發表於+14-2-17+17:52+

原帖由 virgokaren 於 14-02-17 發表
明白,即是睡前小故事作用不大?
我仔小一前我會續個字讀,但到依家小一個仔開始要求要口語化,可能是增加趣味性,不過遇上詞語或四字成語,我依然照書讀,還會刻意問他明不明,唔明就解釋。從小伴讀真的好有用,配合其他策略,成功令到我仔很喜歡看書。

引用:Quote:原帖由+Ling0426+於+14-02-10+發表謝

原帖由 cherrieshum 於 14-02-10 發表
我們也是雙職父母, 家中也有兩小孩, 小女K1時我們也沒有伴讀, 只買圖書讓她看, 發現她沒甚興趣。後來朋友小 ...
和k1伴讀時,細b會搗蛋嗎?還是兩個一齊聽?

回覆:Apple_Orange_T 的帖子

我有同樣問題,一個P2,一個K1,英文書好像很難兼顧兩者程度。中文書更要一個口語,一個可照讀。請教大家有何建議?

引用:Quote:原帖由+virgokaren+於+14-02-17+發表

原帖由 hadwinboy 於 14-02-22 發表
我仔小一前我會續個字讀,但到依家小一個仔開始要求要口語化,可能是增加趣味性,不過遇上詞語或四字成語, ...
仲有乜野其他策略?

回覆:請推介中文圖書

我小朋友K2,英文書她可以自己睇,但中文書她麻麻地,我想多D陪佢睇中文書,我試過照書讀比佢聽,但佢成日問點解,因為書面語同廣東話唔同,我覺得咁令閱讀興趣大减。中文繪本D字句又比較多同深。
請問你地係點讀中文書?

引用:我小朋友K2,英文書她可以自己睇,但中文書

原帖由 edutm 於 14-02-23 發表
我小朋友K2,英文書她可以自己睇,但中文書她麻麻地,我想多D陪佢睇中文書,我試過照書讀比佢聽,但佢成日 ...
所以我用普通話朗讀,增加語感。我覺得用廣東話將故事講出來,成效很少。

引用:Quote:原帖由+cherrieshum+於+14-02-10+發

原帖由 Apple_Orange_T 於 14-02-22 發表
和k1伴讀時,細b會搗蛋嗎?還是兩個一齊聽?
我阿仔今年也是K1,我讀書給家姐聽,他專門來搗蛋,搞破壞。後來我也讀書給他聽,起初一段時間,他一點興趣也沒有,立即走人,但我仍堅持,現在對閱讀很有興趣,坐車、吃飯前也要讀書,不過圖書經常是要重複的!

有無成語故事介绍呀?

我們在家沒有講普通話,完全沒有為阿女操練KPCC,但由於我是以普通話朗讀書本給阿女聽,結果阿女在昨天的高級試,竟考獲卓越成績!我非常高興!

calbee6 發表於 14-2-24 23:48
有無成語故事介绍呀?
我在家嘗試講成語故事,也播放成語故事給啊女聽,但是阿女不是太明白,可能當中牽涉歷史、名人、文學,我想小二才可開始。
在淘寶有很多成語故事CD,我覺得很好,然後再讀書,效果會較佳!

引用:Quote:calbee6+發表於+14-2-24+23:48+有無

原帖由 cherrieshum 於 14-02-27 發表
我在家嘗試講成語故事,也播放成語故事給啊女聽,但是阿女不是太明白,可能當中牽涉歷史、名人、文學,我想 ...
成語故事好!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

cherrieshum 發表於 14-2-10 23:25
書本雖然細小, 但生字很多
阿仔k3,好中意中文版,自己看,有時要我讀,他知道有英文版後,借回來,要我讀給他聽,希望可提高對英文興趣

回覆 cherrieshum 的帖子

點樣導佢睇字架??
我囡同佢伴讀, 佢只睇圖畫, 從來唔睇字, 所以唔係好識字 (中文識5,6個字, 英文只係識學校課本果d eg., cat ,dog 果d, 但如果係第2度, 只係睇番果個字, 佢會唔識。)
新人進場

回覆 kennyrita 的帖子

我囡4歲2個月
新人進場

分享以下的台灣網站的書, 有好多好好的書好適合小朋友閱讀, 有啲香港有得買, 但更多唔知有無. 七月書展可以逛吓台灣展覽館找好書.

http://www.books.com.tw/web/books_topm_14/?loc=002_014

http://www.kingstone.com.tw/book/book_class.asp?class_id=NO

http://www.gkids.com.tw/website/index.html

中文書 - 童書/青少年文學

1) 兒童文學
2) 兒童故事/小說
3) 史地/傳記
4) 科普/百科
5) 知識學習漫畫 (我就係買這系列的書俾阿囡睇, 我係商務, 天地及誠品買的)
   a) 歷史學習漫畫
   b) 科普學習漫畫
   c) 數學學習漫畫
   d) 語文學習漫畫
   e) 其他學習漫畫

台灣小兵出版社一系列圖書真不俗,另外開始伴讀老鼠日記,我想讓女兒先看中文後看英文,但原來中英文都很深!

引用:回覆+cherrieshum+的帖子 點樣導佢睇字架?

原帖由 kennyrita 於 14-03-18 發表
回覆 cherrieshum 的帖子

點樣導佢睇字架??
要朗讀出來,讀給小朋友聽,不能將故事講出來,要以書面語讀出來。經過時間浸淫,阿女竟稱我做陛下,又會用嘮叨、折騰、法子等詞語,又會問我淘氣與搗蛋有何分別

引用:台灣小兵出版社一系列圖書真不俗,另外開始

引用:阿女K3,已經看完安徒生童話、格林童話、伊

原帖由 cherrieshum 於 14-02-06 發表
阿女K3,已經看完安徒生童話、格林童話、伊索寓言、西遊記、其他品德書籍等很多遍了。請問有沒有中文圖書推 ...

cherrieshum 發表於 14-6-5 07:24
台灣小兵出版社一系列圖書真不俗,另外開始伴讀老鼠日記,我想讓女兒先看中文後看英文,但原來中英文都很深 ...

台灣我鍾意 "小天下" 及"三采" 呢 2 個出版社的書. 而 "小天下" 好多童書及青少年書係台灣攞好多獎, 我有係上網買來俾阿囡睇, 阿囡超鍾意 睇
‹ 上一主題|下一主題