用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正 - 大家in成點? 點先大機會?
樓主: 寫我心中話
go

培正 - 大家in成點? 點先大機會? [複製鏈接]

回覆 寫我心中話 的帖子

小朋友有沒有報KV?

簽名被屏蔽

回覆 寫我心中話 的帖子

Why did you not apply KV?
Pui Ching admission is a lucky draw, please take it easy.

回覆:培正 - 大家in成點

我有朋友曾在培幼教,不過已離職,佢話每年有幾千in,係小學和幼稚園校長及幼稚園主任一起選的,因為滿分者有很多,佢地都會好快咁睇,有人介紹的,或者隨意都會停下望下張form,然後傾下,所以有好多滿分的都只是望過下,所以我朋友都話如果冇介紹,入到真係好睇運氣
因此,我都冇再多想,因為入到真係好似中左六合彩般!
而張問卷,佢話好少會睇,除非係幾個之中要收一個時,就會睇下張問卷
所以,樓主不要太上心,當它是六合彩吧!而且培幼真係好淺,如果要考神校,要家長自己好跟先得,當然佢地係100%上小學,

睇樓主既post 已經成為最近既習慣,日日新鮮

引用:我有朋友曾在培幼教,不過已離職,佢話每年

原帖由 kit0826 於 13-12-12 發表
我有朋友曾在培幼教,不過已離職,佢話每年有幾千in,係小學和幼稚園校長及幼稚園主任一起選的,因為滿分者 ...
好多滿分,但又唔睇問卷,咁睇咩揀?睇background? 睇相?

簽名被屏蔽

引用:好擔心。 +

原帖由 寫我心中話 於 13-12-12 發表
好擔心。
有咩好擔心!你要学懂放下;否則孩子成長漫漫長路你点過

回覆:藍藍媽 的帖子

係呢,我都有啲疑惑

引用:好擔心。 +

好擔心。
我老公係舊生,我女係九月細B,而加返N仲有時會喊,interview時全程無喊我已經好開心,由報名一刻完全無期望過會有offer,呢個係一個遊戲何必太認真,漫漫長路!

簽名被屏蔽

回覆 kit0826 的帖子

培幼好淺嘎??
咁同民幼相比,邊個深D?

引用:我係咪過份緊張? 但真係好怕將來入唔到BA

我係咪過份緊張?

但真係好怕將來入唔到BAND1
唉!樓主你算把啦!請你繼續諗。。。

我係咪過份緊張?

睇黎樓主還是那麼執迷不悟,Band1又如何?佢唔係讀書的、入到Band1小學都上唔到Band1中學,我阿妹Band2尾中學,現在也一級榮譽生學士,今年讀碩士。

我係咪過份緊張?

培小唔包直升培中,你知架呵?

wubobo28 發表於 13-12-12 22:43
睇黎樓主還是那麼執迷不悟,Band1又如何?佢唔係讀書的、入到Band1小學都上唔到Band1中學,我阿妹Band2尾中 ...

band 1 出黎唔一定好, 但正路唔會太衰, band 2 出黎唔一定壞, 好似你阿妹就係一個好例子, 但好的相對少. 我讀書時果間band 1 F7 8-9成入大學, 但band 2 你話會有幾多入到? 你明分別嗎? 有D野叫做耳濡目染, 自己去#50 睇睇就明.
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2725743&page=3

引用:Quote:原帖由+寫我心中話+於+13-12-12+發表

原帖由 藍藍媽 於 13-12-12 發表
培小唔包直升培中,你知架呵?
培小考試考得唔好要留班,我老公當年有個同學仔留足3年。我老公著長褲(中學),佢同學仲著緊短褲(小學),最後頂唔順自動退學。

簽名被屏蔽

寫我心中話 發表於 13-12-13 00:15
極同意explorerhk
你對你個仔咁有信心,佢係細B又乜都識你唔駛擔心啦,今年唔得下年做超大B囉!要擔心都係我地呢d個小朋友無超人咁叻,下年又無得再黎培正收你囝囝記住黎報喜,不過仲有兩個月!我相信你囝囝入唔到band 1既話,你會年年幫佢考插班,始終一日會考到~~

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題