用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 明校如女拔,多數收什麼幼稚園學生?
樓主: htbb
go

明校如女拔,多數收什麼幼稚園學生? [複製鏈接]

引用:Quote:herman0114+發表於+13-10-3+12:48+7

原帖由 小曳人 於 13-10-03 發表
正如上面update,我估都應該有10%

FYI,其實KM今年都有8-9%  (3 out of 3x)
Km k3 得3x 個學生??

小曳人  女生  發表於 13-10-4 06:12

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+13-10-03+發表正如

原帖由 samchan2179 於 13-10-03 發表
Km k3 得3x 個學生??
女生。

回復 btrue 的帖子

Very true! Couldn't be bothered.. P1 process is too tiring, I wouldn't want my kid (or myself) to go through it if I can avoid it...

btrue    發表於 13-10-3 20:59

引用:回復+lovelinda+的帖子 係呀!如果你有留

原帖由 denise_baby 於 13-10-03 發表
回復 lovelinda 的帖子

係呀!如果你有留意 St Paul 的女孩子的樣子和外形都很相似。我女兒今年進了 St Pa ...
那請問spk的男仔畢業後派什麼小學(遠離左主題,唔好意思),謝謝!

回復 Angie_Law 的帖子

I see, thanks.  I was curious to find out since you seem to be quite critical of SPK and wanted to see if your opinion is based on personal experience.  I personally don't put much weight on hearsay since there are many things that non-parents would not experience.

Angie_Law  哈哈哈,令你誤會唔好意思! 我現在正努力為小朋友揾K1,你都係? 可以pm我交流下喎。  發表於 13-10-4 01:55
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

回覆:HKTHK 的帖子

HKTHK, 你都好心水清bor!哈哈!我係上年in k1 嘅媽媽,對唔同嘅學校做research時都發覺呢位angie小姐對spk嘅post特別有興趣ga嘞!可能佢同佢果位有小朋友讀spk嘅朋友真係好friend,所以好儘力咁同佢朋友申冤啦!不過太儘力就反而領人懷疑動機,適得其反嘞!不過你嘅問題表示你無睇過佢之前一啲post,佢講係某某名校出生,夠晒分都唔駛點愁囉!其實佢同denise baby 講教材好與壞睇自己嘅要求,跟住又講如果睇咗其他非學券嘅,肯定會對spk嘅有唔同感覺,呢句話都幾矛盾。原本都唔諗住加把嘴,反正同我無關係,不過見你咁醒,佢又咁刻意,真係忍唔住講。:;pppp:

Angie_Law  其實我都有comment過其他稚氣稚園,有讚有彈,只係可能你們只留意有關sp的。  發表於 13-10-4 01:49
Angie_Law  我上年帶家姐囡囡去過sp 面試,因為係唯一一間有K1面試經驗,因此多口對sp俾意見  發表於 13-10-4 01:42
Angie_Law  我係識幾個朋友嘅囡囡讀sp, 自己都識一Dsp嘅人。其實我並唔係話sp唔好,只係唔覺得咁“神“啫  發表於 13-10-4 01:36

回覆:Twoteeth 的帖子

我想講:我都係心水清既媽咪!

humansky 發表於 13-10-3 20:23
那請問spk的男仔畢業後派什麼小學(遠離左主題,唔好意思),謝謝!
我無太留意。你的是男孩?通常同學是男孩都因爲他們有姐姐在同一個幼稚園,要不然我都勸你不要考慮spk。

btrue 發表於 13-10-3 18:06
I don't think anybody really knows the true percentage of SPK/SPN students who get a DGJS offer, I m ...
而且,每年都不一樣,沒法算的。

回覆:tanglulu 的帖子

我都知。我想講嘅係一啲有建設性嘅批評係好事。但如果係為自己個人某一啲嘅原因,蓄意去寫一啲嘢。不但係對學校唔公平,最重要令一啲想係EK 攞到中肯意見,以準備選擇學校嘅家長,錯誤接受訊息。

回覆:Twoteeth 的帖子

回復 Twoteeth 的帖子

不過又唔洗太過為學校擔心
spk呢d龍校, 報考人數唔會因為 呢到有幾多negative but unsubstantiated comment而減少.
收offer的家長都會問身邊信得過既人, 唔會rely on網上forum.
United we stand, divided we fall.

引用:回復+picture+的帖子 對啊,幼稚園還是應

原帖由 denise_baby 於 13-10-03 發表
回復 picture 的帖子

對啊,幼稚園還是應該開開心心的。不知道近來幾年,St Paul幼稚園面試還時不時3分鐘 ...
去年都是大概5分鐘的會面又是一班大概十個小朋友 一起進入一個課室。

課室裏應該有三、四位老師。

好像說話要說自己的名字可惜我女兒做不到, 有在最後差不多完結時哭 所以無緣入聖保祿。

失落了一條龍的好學校唯有自己在 家中努力 教他禮貌德育等等。

picture 發表於 13-10-4 11:10
去年都是大概5分鐘的會面又是一班大概十個小朋友 一起進入一個課室。

課室裏應該有三、四位老師。
哈哈!可能還是跟以前差不多(3-5分鐘 group interview)。雖然有三到四位老師,就是要問完十個小朋友每人的名字,3-5分鐘時間都很緊張。可能真的是看樣子、靠感覺了,可能是靠運氣還真。我的小女兒是小B,不像大女兒是個大B,她比較淡定。
這真的是一所好學校,作風很樸實。

其實 SP 的家長已經好厚度, 只係你不停比 negative comments 間學校自己都唔知而人地又冇出聲

Angie_Law  事實我聽番黎的真係咁comment嘛,呢度太多die hard fans啦,其實我上EK主要係想攞料,唔係報料...所以唔再講啦.  發表於 13-10-4 12:05

引用:回復+Angie_Law+的帖子 其實+SP+的家長已

原帖由 yanip001 於 13-10-04 發表

其實 SP 的家長已經好厚度, 只係你不停比 negative comments 間學校自己都唔知而人 ...
佢原文寫咩?   佢 del 晒

Sumyeema1 發表於 13-10-4 14:48
佢原文寫咩?   佢 del 晒

無意加入混戰, 但呢位媽媽話佢係聽返黎既, 始終加左D人地既personal feeling, 未必咁客觀

引用:Quote:Sumyeema1+發表於+13-10-4+14:48+佢

原帖由 323 於 13-10-04 發表
無意加入混戰, 但呢位媽媽話佢係聽返黎既, 始終加左D人地既personal feeling, 未必咁客觀
...
其實 每個家長對幼稚園都總有一D要求 和一些不可穿越的底線。

或許這位jm聽了一些很可靠的消息關於一些事是真的穿越了他 的底線所以他不喜歡這所學校或者說這所學校有很強的保留。

有家長分享過為什麼不喜歡s p k 絕對不能接受 即時情但對於我來說無乜所謂 正所謂家家有求

大家無謂動怒。

引用:Quote:Sumyeema1+發表於+13-10-4+14:48+佢

原帖由 323 於 13-10-04 發表
...
thanks 呀!  你都有留意佢

‹ 上一主題|下一主題