用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 歷史悠久名校真能更擴濶視野嗎?
樓主: Anniemun
go

歷史悠久名校真能更擴濶視野嗎? [複製鏈接]

VKwan 發表於 13-8-17 18:05
excuse me,喇沙是神級中學嗎?我又唔係好覺,其實裡面都幾平民化,另外,不是所有人都成績優秀,只是同學 ...

我估一般人都爭崩頭入(都未必入到),人人一講就識(無論住邊區)既就算“神校”?

carmenlee2202  兩間瑪記大部份位都留給小學部,油尖旺個間得8個位,除非年年考第一,否則都唔敢博。其他女校大部份在香港區,所以我至會跨區返黃大仙。
喺囉~~~Kln區好少選擇。

Yanamami 發表於 13-10-26 07:54
carmenlee2202  兩間瑪記大部份位都留給小學部,油尖旺個間得8個位,除非年年考第一,否則都唔敢博。其他女 ...

上智呢。

人地叫做“地區”band1囉~
發表於 6 分鐘前
----------------------------
上智都係打崩頭入,又係人人一講就知,都算是符合神校的條件之一。最多加多兩隻字,地區神校!

Jackieson  唔出奇, 我朋友連LW, TH, TST 都未聽過  發表於 13-10-28 11:17
Yanamami  都唔喺人人都知架。真喺有人未聽過呢間。  發表於 13-10-26 21:33
Yanamami  人地叫做“地區”band1囉~  發表於 13-10-26 20:55
:verycold: :verycold: :verycold:

每人對神級的定義和價值觀都不一樣,曾經聽過一個友人 (出身富貴望族人家之後) 說他心目中只有 3 間超級名校 (SPCC, DGS, DBS),其他的都看不上眼,可能對某種尊貴階層的人來說,官津名校係無乜吸引力,講得白 D,唔夠根正苗紅貴族化。

覺得歷史悠久名校真的能擴濶視野,師兄弟間建立的人脈 network 在將來漫長人生路上肯定可發揮作用,而且部份傳統名校的辦學團體在外國均有悠長辦學歷史,以美國為例,喇沙/St. Joe的喇沙會及華仁的耶穌會均辦有多所中學和大學。而且海外舊生會的支援網絡充足,這些升學配套非一般地區名校可以作比較。

入神校諗住ALUMNI會有幫助實在是一廂情願, 我識有個朋友個女由小學開始讀SPCC, 佢話完全冇任何喺呢方面既好處得過。另一個在DBS讀的, 佢話上等人的同學有佢地自己圈子, 家長群更加唔洗講。講到尾, 社會是現實的

引用:入神校諗住ALUMNI會有幫助實在是一廂情願,+

原帖由 NeoMom 於 13-10-30 發表
入神校諗住ALUMNI會有幫助實在是一廂情願, 我識有個朋友個女由小學開始讀SPCC, 佢話完全冇任何喺呢方面既好 ...
家長要有自己主見,又边個話,又边個講,又朋友個朋友個女,自己去簡介會比较實在D!

‹ 上一主題|下一主題