用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解教育局咁多年都唔檢討吓?
樓主: 神婆小茜
go

點解教育局咁多年都唔檢討吓? [複製鏈接]

Everyone thinks only his/her own interests.

There would not be a method that is fair to everyone.

除了世襲仲要有親戚制,名校如LS識人就入到!

回覆:longlokma 的帖子

咁人會流動的,好似我細時在新界讀,大個搬了出九龍甚至港島,就算本身學校唔差,都未必想小朋友返去讀架。其實唔係公唔公平,而係有無必要,我自己覺得子女讀返父母學校,會更了解教學理念有d牽強

回覆:點解教育局咁多年都唔檢討吓?

我還是喜歡以前小六學能測驗的派位制度,對學校和學生的配對較好。

引用:Everyone+thinks+only+his/her+own+interes

whitepurin 發表於 13-6-6 12:27
我都覺得世襲份最唔make sense  擺明係高官想自己仔女世襲名校
都唔可以話唔make sense, 原意係家長响該校畢業, 對學校0既教學理念會較了解及認同, 對學校施政會較方便。至於宗教分, 當然也是因為方便同宗教的弟兄姊妹入讀。所以加分。

至於點解只有大仔女有分加, 弟妹無分加, 係因為已有兄姊校友分或世襲分, 所以如考同校, 就必收, 如兄姐已畢業, 都有20分。

利申: 囡囡考私校, 無關乎分數。

longlokma 發表於 13-6-6 16:43
世襲分,除了你的舊校已拆,其實个个都有,何來不公?

父母讀私校的小朋友

入所謂名校個小朋友就會叻 d,讀其他學校就學唔到知識??永遠都差過人??我地係驚佢窮呀,定覺得無面,成世都抬唔起頭?(但有無面呢家嘢小朋友係唔知嘅,所以覺得無面好可能係父母...)

大部份父母都會話我都係想俾最好嘅自己仔女啫,但何謂最好?呢度嚟講邊間先係最好?所以先有咁多 a vs b vs c,入咗「最好」之後可能又要谷呢樣谷果樣,因為呢d都係父母覺得「最好」的!唔識的話又唔夠人鍊,所以做成軍備競賽,聽講依家K1就要識A-Z a-z 1-10... 小一讀小二課本,家長就覺得咁先叫有料到,又要「神」級學校,又要「貴族」學校,只希望小朋友唔好攪到神咗...

我就認為對小朋友嚟講,其實最好嘅係父母俾佢地嘅愛!其中包括對佢地嘅支持、信任和鼓勵!讀邊間學校都只係其次...

我絕對尊重各位父母為子女的付出,我當年亦有為小朋友準備叩門,交叩門信一樣搞到身水身汗,但只是想在此分享一下想法,其實做咗我們身為父母可以做的事,就唔好再將其他一些我們不能控制的事當成我們自身,甚至成為小朋友的壓力!我亦深信只要我們真的能以身作則,循循善誘,我們的小朋友定能成為對社會有貢獻的人!

點算好  唔系依家,幾年前N班已經識2歲過外未夠3歲  發表於 13-6-6 17:55

whitepurin 發表於 13-6-6 17:20
咁人會流動的,好似我細時在新界讀,大個搬了出九龍甚至港島,就算本身學校唔差,都未必想小朋友返去讀架。 ...

正如我, 小時在九龍讀, 大咗跟住隻雞入大埔。自行時都有報回自己母校, 因為實在不錯, 就算跨區都願意回去。不過, 自行都係衰咗, 入唔到。不怨天不尤人。

回復 神婆小茜 的帖子

點解一定要第一個才有分,那第二,第三個呢? 如果兄姊還在讀 / 畢業生, 本來就有分加.

點解又一定要有宗教分?冇信仰既就冇分?   同聲同氣好D; 抽無宗教嘅學校, 大家都係一樣分, 如果家長唔認同, 點解要選有宗教嘅學校 ?

點解又唔加如果父母係永久香港居民分? 同意有分加, 最好加夠20分; 世襲父母學校(如果還未殺校), 本來就有分加.

電腦抽獎?不如來個全港正播過程,咁個個家長見到係點派既,個心都舒服d啦!Life is random, as they believe.

回覆:mrkokubo 的帖子

不是必收,但有可理據多5分!人人都有係冇錯!公平抽簽才是有理!所以我話除了兄弟姊妹在校必收生,乜分都唔加!教會學校收不是教徒的米仲可以導佢入教!個時多會真入教少偽善!

回復 mrkokubo 的帖子

雙非有香港出世紙的唔係大哂, 要對納稅人公平; 教育本身是政府對其公民的福利, 其實是香港人夾錢比自己的子女讀書, 當中有財富再分配的效果, 比雙非在香港有書讀, 已經係仁至義盡. 你咁緊張, 莫非是雙非家長?

回復 cautionchan 的帖子

好討厭 "偽善入教"!

引用:回復+mrkokubo+的帖子 雙非有香港出世紙的

引用:回復+cautionchan+的帖子 好討厭+"偽善入

原帖由 小小山 於 13-06-06 發表
回復 cautionchan 的帖子

好討厭 "偽善入教"!
這個我同你都控制不了!有此制度才有此類人

引用:回復+mrkokubo+的帖子 雙非有香港出世紙的

回覆:點解教育局咁多年都唔檢討吓?

有宗教信仰就有分加,豈不是歧視我哋冇宗教信仰的人仕,是否可以去平機會求助?

引用:有宗教信仰就有分加,豈不是歧視我哋冇宗教

引用:回復+神婆小茜+的帖子 可能十年後會有甘既

原帖由 cautionchan 於 13-06-06 發表
回復 神婆小茜 的帖子

可能十年後會有甘既可能,呢家我都係接受現實!但你呢家提議都幾好,不過我覺得最應 ...
"應該取消父母世襲分" 十分agree

回覆:mrkokubo 的帖子

唉,算啦,有关派位这个問題每次有人提起都会变成爭議,因為根本各有立場,各人均由自己背景,由自身利益出发。

‹ 上一主題|下一主題