用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 深水步区30多间小学,求问排名榜前10名? ...
樓主: 独醉以后
go

深水步区30多间小学,求问排名榜前10名? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

独醉以后 發表於 13-5-20 13:25
我個女10歲,系要讀插班。多謝大家的提醒!我系新來港人士!!不是真正的“香港人”!!!我明白呢種差距 ...
已將此帖移至合適的討論區並發了提醒通知, 敬請注意!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

独醉以后 發表於 13-5-18 14:58
全家都是香港人,返来香港读书正常,没同人争啊。
好多人都話. 住不夠三代在香港, 不是真正香港人.  落嚟香港生完啲小朋友, 父母係大陸同胞都唔會算係香港人, 佢哋係香港居民. 我啲家人三代前移民美國, 到而家第三, 四代都係話自己係香港人, EVEN佢哋唔識講唔識睇中文. 佢哋話只係美國居民.

引用:想易入D可以諗下+深水埗官立小學+同+福榮街

原帖由 taktakchichi 於 13-05-14 發表
想易入D可以諗下 深水埗官立小學 同 福榮街官立小學, 話晒同荃灣官立中學、同何文田官立中學有聯繫 ...
福小都唔多掂,我有朋友在那裹教……

回覆:Twins-Baby 的帖子

'好多人都話. 住不夠三代在香港, 不是真正香港人.'

Another hearsay? 幾時又作了一個真正香港人定義?知否獅子山下有多少人是生於195x 至196x由大陸來港的父母?用這個新定義,只怕香港又要進一步分化了。

回復 JL3 的帖子

已經有了,不過係安排用來港讀書名義,生仔為實,縂之無所不用其技,唔解決雙非問題,呢D奇怪招數真係層出不窮,我現在只係擔心我的下一代,真的不知雙非會對佢做成什麼影響!

独醉以后 發表於 13-5-18 14:58
全家都是香港人,返来香港读书正常,没同人争啊。
呢D就係B6的想法,三粒星都未攞,就講全家是HK人,返HK讀書係理所當然,仲要搵名校!HK人真係前世欠你哋了!

独醉以后  如果你非要用三粒星來區分,那我改正我的說法:全家除了我之外,都系香港人。  發表於 13-5-29 11:19

Miulo 發表於 13-5-24 21:02
呢D就係B6的想法,三粒星都未攞,就講全家是HK人,返HK讀書係理所當然,仲要搵名校!HK人真係前世欠你哋了! ...

作為一個母親,為仔女找一間好學校系應該的!唔關我身份證星唔星的問題!!!

回復 独醉以后 的帖子

請你返大陸讀啦.
哲哲寫真 哲哲私相集

mw7183 發表於 13-5-29 12:40
回復 独醉以后 的帖子

請你返大陸讀啦.

我地唔系雙飛,點解你要甘講???

回覆:独醉以后 的帖子

雙非和新來港人士應該有些分別吧,雙非唔會交稅,新來港人士有香港身份證,會在香港工作。樓主,小學是沒有排名的,深水埗網較熱門的學校有荔天,瑪小,協和,聖芳濟愛德。

独醉以后  多谢你!!!  發表於 13-5-31 21:43

引用:唔好入深水埗官立,有個老師在操埸自殺,據

原帖由 ababymami 於 13-05-16 發表
唔好入深水埗官立,有個老師在操埸自殺,據講學校行政管理很差。入鲜魚行學校好過佢,校長辦學有熱情。 ...
唔好意思,個人完全唔認同鮮魚行校長好有熱誠,我係小學老師,同行的無論校長級,老師級,甚至社工級都唔同程度上討厭佢,覺得佢辦學好有機心,只是公關手段一流。今年我就聽過一個幼稚園家長說,佢兒子有學習障礙,就是聽坊間講校長有熱誠,有教無類,點知去報讀,校長跟她說不收呢d學生,家長幾唔開心,被校長說囝囝是呢d學生,很難想像從這位校長爸爸的口大說出!

‹ 上一主題|下一主題