用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玫瑰崗 PN
樓主: eeie
go

玫瑰崗 PN [複製鏈接]

BABA124 發表於 13-5-8 19:36
只會捉緊D, 愛心係冇就冇,冇得扮既。我係你真係會兩手準備,搵下學校先。 ...

同意! 無愛心唔會因為事件而變得有愛心,最多行事更謹慎

引用:Quote:artinie+發表於+13-5-8+22:18+等下啦

原帖由 pelegia 於 13-05-08 發表
表態与否是另一个问題,幅相我哋見到的亦是Fact,唔啱就係唔啱,同當時人出聲与否无關係.你為何總是幫學校講話 ...
我不是幫學校講說話,玫記收了我阿囡九月讀PN,我亦擔心,吾識人係度讀,自己亦不是校友,幾位教育朋友都讚不絕口,對佢有保留。吾讀玫記,我仲有一間IB kindergarden 讀,因為之前打算讀兩間,學校又可以早一個鐘接阿囡走,等佢訓下覺。我等緊調查結果,好讓我自己判斷是非。重申,我不偏幫。

回復 artinie 的帖子

讀維記啦!話晒得兩歲,小朋友返維記自由,RHS 守規矩,最後會唔會思覺失調?我見過有位家長一路比小朋友讀維記一路讀聖心, k2 至發覺聖心太谷所以 give up 聖心, 剩係返維記。
我承認小朋友未必會覺得谷, 但係有維記比較, 小朋友可能會覺得 RHS/聖心辛苦啲!

lolowen 發表於 13-5-9 01:00
我個仔今年7歲,曾在玫瑰崗讀過K2, 讀咗一個上學期就退學。在蘋果動新聞裏的退職外籍英文老師所說的,起碼 ...
看到真的好心酸,點可以因為考小一的成績,連孩子的心理健康都不顧!好彩你選擇退學。

回覆:kittyland06 的帖子

多謝你朋友經歷,worse case GIVE Up RHS,有d吾捨得,這間是考得最辛苦的一間,等左好耐交form

引用:多謝你朋友經歷,worse+case+GIVE+Up+RHS,

原帖由 artinie 於 13-05-09 發表
多謝你朋友經歷,worse case GIVE Up RHS,有d吾捨得,這間是考得最辛苦的一間,等左好耐交form

...
其實give up RHS有幾worst. 無論真假,間學校個名都臭左。將來d人都對間學校有顧忌唔敢報。收生質素下降,其他小學都可能對學校冇信心,將來考小一都有影響。

引用:我個仔今年7歲,曾在玫瑰崗讀過K2,+讀咗一

原帖由 lolowen 於 13-05-09 發表
我個仔今年7歲,曾在玫瑰崗讀過K2, 讀咗一個上學期就退學。在蘋果動新聞裏的退職外籍英文老師所說的,起碼 ...
讀了你的回應,我也很心up。願仔仔放下過去的事,每日都開開心心返學

回覆:玫瑰崗 PN

打算讀兩間?!

回復 yamin 的帖子

多謝掛心!事隔多年,仔仔現在也應該放下了。當時心理醫生話,叫仔仔要學識原諒這個老師,其實我也不知道,一個5-6歲人仔,是否真的會懂得什麼是原諒別人? 但眼看兒子現在每天放學回家,蹦蹦跳跳,開開心心,又話現在學校老師對他好好,他自己說:「其實我喜歡上學!」所以相信他也是把前事放低了!

secretrose  是, 要學習原諒別人...心情都會開心呀  發表於 13-5-10 10:03

不是幫學校講說話也不是打手, 我覺得小朋友受到這種對待係好慘, 但作為校長, 如果, 我說是如果, 如果佢真係從來無見過類似呢D事發生, 佢都真係只可以話不知情, 唯有以後睇緊D.  此外, 我地都唔駛諗到該校所有老師都係唔正常地特別喜歡體罰學生咁terrible, 如果真係咁變態, 一早掦左出去(老師之間總有是非吧) . 其實只要拍照個人清楚同警方講, 係邊個老師罰個學生, 拉佢去坐牢, 咁已經真相大白.

試問各位N班家長, 是不是也很信任自己小朋友的老師和學校? 今次事件誰也預料不到. 希望大家可以給該校家長和同學一點支持和多點空間.

回覆:玫瑰崗 PN

我相信大部份家長都唔會就今次事件歧視 rhs 的老師,學生及家長。但是今次件事引身到幼兒幼稚園的教育方針的問題。就當校長真的日日坐冷氣房而唔知情,他們的教育方針就是要教出成績優異,聽教聽話的學生,因而上小學嘅成績出眾,名校效應,最終可能抺殺了小孩的創意甚至自由。這點都是我們作為家長應該反省的。

‹ 上一主題|下一主題