用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請比意見! (唔捨得比呀仔留學....)
樓主: 小恐龍
go

請比意見! (唔捨得比呀仔留學....) [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+小恐龍+於+13-04-16+發表以佢

原帖由 Obiepapa 於 13-04-16 發表
甘就不如留返香港,出國都要幾百萬。
我指一百萬。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆:小恐龍 的帖子

可考慮新加坡的UWCSEA,幾好㗎。

回覆:請比意見! (唔捨得比呀仔留學....)

其實如果以兒童心理發展角度,青春期與家人一起生活較好,雖然青春期起父母角色已不同,要以朋友式了解可維持良好關係,如可以當然母親一起到外國留學最好,如否建議還是待大學吧!

回復 yk2 的帖子

我都想同大仔去讀書,但成本好大,我寧願留番D錢比細仔讀好過!

Obiepapa 發表於 13-4-16 10:32
我指一百萬。
去英國絕對唔止一佰萬, 係無回報(唔可以期望有回報在父母身上)投資。

CHAN-2 發表於 13-4-16 14:08
可考慮新加坡的UWCSEA,幾好㗎。

謝謝!  等我搵搵資料先。

yk2 發表於 13-4-18 09:22
其實如果以兒童心理發展角度,青春期與家人一起生活較好,雖然青春期起父母角色已不同,要以朋友式了解可維 ...

我都想同佢一齊去, 但我想我自己一個係英國應該生存唔到。
我真係好唔捨得、好唔想。但佢已經有想飛走既心, 我希望佢係真心想為自己將來著想而走, 但我實在唔肯定.....

Taimum 發表於 13-4-19 10:58
回復 yk2 的帖子

我都想同大仔去讀書,但成本好大,我寧願留番D錢比細仔讀好過! ...

我仔星期五又比人蝦, 校服衫袖比人用水筆畫咗一"撻", 以為佢上art堂整污糟, 唔問唔講, 原來係比同學仔畫, 呀仔話係惡意, 唔係唔小心, 問佢有冇話個同學, 佢話算啦, 個同學仔又無傷到佢喎.........究竟係我咪我太緊張?
我真係好怕佢自己一個出到去會比人蝦。

引用:Quote:Obiepapa+發表於+13-4-16+10:32+我指

原帖由 小恐龍 於 13-04-22 發表
去英國絕對唔止一佰萬, 係無回報(唔可以期望有回報在父母身上)投資。
一般來說,英國返來應該無美國返來好找投行工。主要是美國投行多同強。如果想入投行,回報快,呢個可以作為出國前考慮另一因素。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

sancheng138 發表於 13-4-22 11:03
比人蝦都係一種成長過程, 過度保護反而令小朋友日後條路更加艱辛, 吾知點面對及處理事情, 受更大挫折感, 今 ...

當然唔想。其實我係咪應該由佢自己解決, 如果解決唔到先搵人幫?  如今次, 佢自己唔嬲我其實係咪應該唔好干涉?
因為我知個同學已經唔係第一次整佢, 之前踢瘀佢肚、幫佢改花名、篤爛佢本書、見佢同女同學傾計四圍同人講佢哋拍拖....諸如此類, 搞到呀仔好唔開心, 但呀仔都無主動同我講, 因為佢覺得唔需要我幫, 佢自己搞得掂, 但佢"搞得掂"既方法係"唔理佢", 我怕佢咁樣會比人"恰"到上心口!  我其實應該點做?  

Obiepapa 發表於 13-4-22 11:05
一般來說,英國返來應該無美國返來好找投行工。主要是美國投行多同強。如果想入投行,回報快,呢個可以作為 ...

我無想到搵工咁長遠。只要係好學校, 老師、校風好就夠。

回復 小恐龍 的帖子

聽妳這樣說,我認為那位同學已經達"欺凌"的程度,我認為應該要告訴班主任,由老師去調查此事,絕對不能讓欺凌者繼續得逞!

梁媽媽  係, 唔係好對路了, 有d似以前聽聞的,Band 5 中校的欺凌事件。
對方唔會知足,唔制止,一定會踩上心口。 

mayc 發表於 13-4-22 13:27
回復 小恐龍 的帖子

聽妳這樣說,我認為那位同學已經達"欺凌"的程度,我認為應該要告訴班主任,由老師去調查 ...

篤爛佢書時我已經好嬲話要同班主任投訴, 但呀仔強烈反對, 話只係爛咗少少, 無問題, 黐返咪得囉, 我叫呀仔講那個唔係好同學, 唔好再同佢有任何來往, 呀仔又話唔得, 因為佢哋係波友, 呀仔仲要話佢對其他人仲差, 對佢已經算好!!  
好耐之前網上睇過條片有個華人學生被欺凌, 比一班人掉落垃圾桶, 我好怕呀仔會係被掉落垃圾桶嗰個.........

回復 小恐龍 的帖子

阿仔可能怕喺學校得罪人!要解釋比佢聽您退後,別人又會再走前,其實要佢面對,唔好怕D同學!

會不會他在學校不愉快,或比人蝦,想快些轉換環境,所以想過外國?

其實去到外國學校都有很多欺凌事件,有無諗下比佢在hk international school 適應一下外國教學模式,大D才出國。去到外國學校,未必個個老師都好。有D老師都會歧視,有D老師會有北上口音,小朋友未必聽得明。

Taimum 發表於 13-4-22 15:51
回復 小恐龍 的帖子

阿仔可能怕喺學校得罪人!要解釋比佢聽您退後,別人又會再走前,其實要佢面對,唔好怕 ...

我都覺得係, 但呀仔話唔係。我有同佢講, 佢次次整你, 你都唔出聲, 佢可能會覺得好玩, 會越來越過份, 但佢答我無, 個同學對好多人都係咁。我問佢係咪怕咗個同學仔, 佢話唔係, 佢話佢有同個同學仔玩, 但個同學仔有時會失控先咁整佢..........

Ceci333 發表於 13-4-22 18:14
會不會他在學校不愉快,或比人蝦,想快些轉換環境,所以想過外國?

應該唔係。佢每日返學都好開心, 無話唔想返學, 每日放學返來都會講今日小息點點點, 同同學仔玩乜乜乜, 唔似唔開心。其實佢每次被人整都無主動講, 只係我發現問佢佢先講, 佢似乎唔覺自己被欺負, 係我做呀媽覺得佢比人蝦......又或佢怕我擔心太緊張唔敢講?  我都唔知......

jj100c 發表於 13-4-23 00:07
其實去到外國學校都有很多欺凌事件,有無諗下比佢在hk international school 適應一下外國教學模式,大D才 ...

我老公見解係, 比呀仔早啲出國, 希望佢易啲溶入同學堆中, 溶入當地文化, 年紀太大先去, 性格已定, 會好難溶入, 格格不入, 會易被欺凌。我認同年紀大去會難識朋友, 但年紀太細去而父母唔係身邊, 識咗壞朋友都唔知。
‹ 上一主題|下一主題