用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 st.catherine唔收都唔好失望
樓主: Maibubuu
go

st.catherine唔收都唔好失望 [複製鏈接]

我大仔是SC 畢業的, 現在一熱門的英小讀.  細的今次考不到SC PN, 我覺得冇咩所謂, 因為我心或真是覺得HH 幾貴同遠, 我其實希望K1先再去KLT SC 試下, 而家PN 唔收反而鬆晒. 去近家收左的個些N1中選一先,

話時話, 由大仔考小學的經驗說, 我自己覺得幼稚園可能真係唔係想像中太大分別,   SC 是好學校, 叻人亦很多, 我大仔亦英文強, 不過我們都在外再加了很多資源,  考小學我覺得名校如SC 會有少少分別, 但自己的表現絕對最重要. 所以無論入不入到SC或其它名校,  我們都可以自己 coach 小朋友多一些, 尤其是面對人的對答, 禮貌等. .     

其實我情況都差唔多,有兩個大嘅讀 SC! 今年最細果個考唔到 PN! 因為喊連 2nd in 都冇!其實佢幾次去 Hunghom campus 都喊,我信緣份,佢可能唔太喜歡果邊,因為佢間間 in 都唔喊,係 SC 先喊!所以我都唔太失望!
再者,其實 SC P1 placement都唔係太好!當年我大仔九成學校都唔收,我已經唔係報神級名校,最後都係大抽獎前 wait list 入咗間私小!SC 嘅課程係唔錯,可以訓練小朋友有自信,但佢嘅名氣對入小一幫助不大,眼見身邊有好多冇 offer 嘅同學仔都好徬徨!不過入得 SC 嘅家長都係有要求,在校外有唔少嘢俾小朋友進補。仲有, SC K3有成600幾人,感覺上入到名校嘅人數唔少。但係%同其他學校其實冇太大分別!
所以真係唔使失望,路程同睡午覺時間對兩歲人仔仲緊要啦!今年晌屋企附近讀 PN 先,年尾 K1 interview 再戰江湖,大家一齊努力啦

引用:我大仔是SC+畢業的,+現在一熱門的英小讀.++

原帖由 HaYi 於 13-04-06 發表
我大仔是SC 畢業的, 現在一熱門的英小讀.  細的今次考不到SC PN, 我覺得冇咩所謂, 因為我心或真是覺得HH 幾 ...
Agree with u

回覆:st.catherine唔收都唔好失望

‹ 上一主題|下一主題