用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 分享下: 今年終於IN完..深深體會為人父母的辛苦.... ...
樓主: 晞晞爸b
go

分享下: 今年終於IN完..深深體會為人父母的辛苦....   [複製鏈接]

ekhc 發表於 13-3-14 01:02
千祈唔好覺得辛苦, 我哋要enjoy個過程.  
其實, 喺過程中, 爸爸, 小女同自己都學習同成長緊, 我都賺咗 la.  ...
絕對認同你説的:要enjoy個過程!在這過程中,親子關係更緊密,更能瞭解小朋友的個性,需要什麼,適合什麼,一點一滴都讓自己及小朋友有所得著,這,已是賺了!

父母的愛,只有親身做了父母才能體會的到..

共勉之~

ekhc    發表於 13-3-21 01:32
存感恩的心

晞晞爸b 發表於 13-3-20 03:10
絕對認同你説的:要enjoy個過程!在這過程中,親子關係更緊密,更能瞭解小朋友的個性,需要什麼,適合什麼 ...

完全同意你最後個句!
我有d朋友見到我地凑小朋友的方式就會話“太寵”,“如果系我會點點點”
我心念,你做左先算啦
未做父母的,永遠不能體會其中滋味,無論甜酸苦辣都不是憑假設可以想像的
好似我從來都唔知自己可以甘愛一個人!
唔好意思,離題!

minirat 發表於 13-3-20 10:23
完全同意你最後個句!
我有d朋友見到我地凑小朋友的方式就會話“太寵”,“如果系我會點點點”
我心念, ...
Yes! I never realise that i am so in love with my son.  While i'm anxious about his study plan, i never forced him to perform better during interviews.  Let the parents take the stress and let the children enjoy in the interviews..

mamath 發表於 13-3-20 10:54
Yes! I never realise that i am so in love with my son.  While i'm anxious about his study plan, i ne ...

Haaa! ya, same here.  I try not to stress him with my love or own expectations.  They have their rights to enjoy childhood!

晞晞爸b, 你太太好幸褔, 我好羨慕佢, 我先生都喺咩到唔埋, 真喺好辛苦

回覆:分享下: 今年終於IN完..深深體會為人父母的辛苦....

唏唏爸b, 好欣赏你!希望你有心儀的學校的offer!

ngchuklam 發表於 13-7-17 11:15
唏唏爸b, 好欣赏你!希望你有心儀的學校的offer!

謝謝你! 希望所有的父母都能願望成真! 大家加油!
存感恩的心

回覆:晞晞爸b 的帖子

晞晞爸b, 你真係一位好爸爸。今年我仔都要考k1, 十月尾細仔,深知機會渺茫,佢仲未識講野,但仍會一試,祝你好運。

晞晞爸b  thank you! good luck to all of us and add oil!  發表於 13-7-18 09:47

好一位超級爸爸...讚

冬日勳章

你是一個好爸爸, 加油!
無論讀那間幼稚園, 父母仍是小朋友最好及最重要的老師. 共勉之.

晞晞爸b  同意父母仍是小朋友最好及最重要的老師!  發表於 13-7-18 20:30

I am very sorry to see that and why your wife act like that? Is the child born with someone else or what? SHE should be sorry of what she did today if any problems with the child attending school.
On my case I will be more caution on selecting school and discuss with my wife. We do not have same goal but could be adjust it...but need work together in order to becomes expecting result.

IMDAD 發表於 13-7-18 14:51
I am very sorry to see that and why your wife act like that? Is the child born with someone else or  ...

唔好意思令到你誤會左..
仔仔係我太太親生既.
其實每個人既想法都唔同..我太太既想法只是不想小朋友太小就要谷..失去童真..
加上她覺得以前的小朋友都係咁大既喇(唔一定非要入九龍塘名幼)
她比較relax d...覺得小朋友開開心心快樂成長就OK...
係我自己緊張....
所以她不贊成我報呢D學校........所以咪要靠我自己一手一腳.........

存感恩的心

回復 晞晞爸b 的帖子

最終你個仔仔會讀K1定PN?

回覆:晞晞爸b 的帖子

回復 puibb 的帖子

totally agreed!

好爸爸!努力呀!一定有回報!

我個B係2012 12月細B!大家有機會交流下啦!

晞晞爸b  努力!   發表於 13-7-23 11:16

Can't agree more!

joew_525 發表於 13-7-19 12:54
回復 晞晞爸b 的帖子

最終你個仔仔會讀K1定PN?

讀住K1/原校升K1先
由於我同我太太都唔prefer我仔做超大B(我同我太太終於有共識)
我地覺得如果可以讀就繼續升...小朋友可能開頭會比較弱D(超細B)..但慢慢pick up..除非我仔真係追唔到..到時先REPEAT K1 or K2...
因為我仔已返左幾個月PN(舊年12月一足2歲已插班)..所以唔想repeat PN...留返D QUOTA先...
(除非好心儀果幾間有PN offer...thats another story...but 我地儘量唔想repeat PN..因為PN無學術野學..)

由於我等緊2間K1 call waiting 等到頸都長埋(我電話響都未響過....要響果D一係問我買保險一係問我借唔借錢...)
前前後後寫左7封求位信...中英文都有....寫到我都唔知再寫O羊好...電話就係唔響...
自己知自己事....超細B係咁...已經放棄等電話了...響唔響由他吧...期望越大失望越大...其實呢幾日我又想過...即使俾我收到電話call waiting..但係我仔入左之後先發覺唔適應到時又點??

上星期六我地返學校見老師(派成績表)..副校及班主任見到仔仔好熱情咁主動過來抱我仔仔...及姨姨們都嗌我仔仔個名...(可能他平時太曳所以個個都記得他的名字?或者他特別識得tum人卦??) 雖說好多人對我仔仔間學校好多負面既評語...但果一刻我同我太太真心覺得好warm....尤其見到副校長原本做緊野都好熱情特登行出來抱抱我既仔+之前我原本打算來緊8月升K1時轉出去九龍塘分校但現在又決定留返元朗分校讀而副校都不厭其煩好樂意幫我轉...
我同我太太去完都覺得既然間學校學術都OK (反正錢都要俾...九龍塘名幼都差唔多學費..) 最緊要仔仔好鐘意返學...而副校及老師都好NICE (你話真心又好做戲又好)...點都好過有D九龍塘名幼連戲都O岩返 & 黑住面對住D家長及小朋友 (呢D老師及學校點作育英才??)

來緊會原校升K1(繼續做超細B)..今年會重點式報K1:果2間龍及半龍(九龍)&KV..如果唔收就原校繼續讀...大家努力!

存感恩的心
‹ 上一主題|下一主題