用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 激我地你會好開心咩?
樓主: Ahling2004
go

激我地你會好開心咩?   [複製鏈接]

yanamami I understand that it's a trend for boys to play online games but I still prefer some other acitivities that are more "healthy" for relaxation, such as hiking.  發表於 2 分鐘前
***************************************************************************************
明白, 多謝提點.  
我囝囝在校有打籃球及兵兵.  可惜, 假期中相約不到同學一齊玩.  可能同學仔家長大都不放心他們一大班同學們外出打波吧.      有時, 要團結一班同學們及其家長, 都有些難度.

剛剛睇緊湯顯明上立會被審,又睇到你篇野~
有感而發:他(湯)讀書應算叻吧!是否孝順則不知,就又當係孝順仔啦,
事業也順利,攀上自己的高峯了!!又如何呢??

我想講係囝囝現時的情况只是人生的一個小過程,很快會過去。
重要是建立好相方的良好(像朋友般)關係,
有時真係只能提點,不可責備,要留意語氣~~
要成事其實父母所付出的肯定是孩子的數百倍努力也不止!!!

祝天下父母及小朋友也在平安喜樂的環境下成長

環境在變, 人潛在的資質及因子都會改變. 無可否認就係社會不斷的進步, 時下的人思想都不斷的轉變. 作為家長的我們都要學習去接受及改變. 但有一樣就係唔可以變: 大家的親情, 與人相處的人情及不可以否認的骨肉情.  有咩重要過一家人開開心心, 你就下我, 我就下你, 懂的去尊重別人.  家唔係純粹是吃及住的地方, 總係一個避風港,只有家人才會遷就,原諒,愛錫及關心對方. 但我個仔就來16歲都唔明白呢個道理. 家長的我不斷去尋試不同方式同佢相處及溝通, 佢總會潛在性的去反抗我地,抵悔我地,係別人面前不尊重的話我們. 要我地做佢身邊唔可以出聲的工人去服待佢. 作為家長連發言權都無, 時時都要睇佢面色過日子, 我真係受夠啦.   我明白, 佢有咁大唔好的改變 及青春期都係我做人亞媽教佢唔好, 錯都是在我身上. 就算平時點去好言相教佢做人處事, 點去遷就佢因青春期的壞脾氣, 我都可以忍受. 但有一樣野, 佢係唔應該做: 唔好抱怨自已父母及家永遠都係比人地差;  你的平心靜氣的提點, 佢都會做出令我們好HURT的動作. 例如: 激動的手勢, 凶神惡殺的表情及叫我地以後唔好提下,唔好出聱.... 請問你接受嗎? 我接受唔到. 就算幾叻仔都好, 就算在外對別人幾好 , 但又如何? 連自已的父母都唔尊重,  總算係一個好人嗎?

P.S. 相信有些家長可能會認為我用錯了方式或身教有問題, 但自問我已婁敗婁試, 不斷尋求不同方式去相處, 但對方都係狗眼看父母低. 真係死心.  

回覆:Ahling2004 的帖子

唔好咁down,現時下的青少年大部份都係咁,可否按排一個暑假旅行,一家人去玩下,開心下呢?

我地係佢心目中已是一個不起眼的外人, 佢點會同我地去旅行, 每年每個節日不論我地點去約佢出去旅行, 佢都係聲大夾惡想吃我地落肚咁大聲: 都話唔去, 唔會再同你地一起去.

真係好懷疑係唔係帶錯左佢來呢個世界, 令大家都幸苦.   

點解佢咁唔滿意屋企嘅???  唔滿意D咩呢???

Ahling2004 發表於 13-5-21 14:26
我地係佢心目中已是一個不起眼的外人, 佢點會同我地去旅行, 每年每個節日不論我地點去約佢出去旅行, 佢都係 ...
嗨Ahling, 一直有留意你的post.

既然你既仔已經15歲, 就來16歲, 是可以獨留屋企的年齡啦!

不如就你同老公兩個自己出去度一個長假! 不要理睬他. 2個星期, 他愛幹甚麼都由他去!  你們回來後也不用督促他溫書, 他成績差也不要過問--------總之就是採取一種不聞不問的態度!

青春期唔係大晒!----------我相信你, 所有的忍耐, 關心, 同理心........等等等等, 你已經做夠啦! 既然這個孩子態度惡劣, 如果俾我來處理, 我會完全不聞不問! 形同陌路! 到時到點開飯, 不出來吃的, 決不等候!

他不是愛抱怨自己的父母和家庭嗎?--------沒問題! 他覺得誰家好的, 可以去別人家, 決不挽留!  對付這樣的沒有心肝的孩子, 我不會發惡, 而是用非常冷淡的態度, 不愠不火, 就像不關自己的事一樣!   要讓他明白, 父母不是非要關心他不可! 這個家, 也不是沒了他就不行!

既然孺子不可教, 那就不教也罷!

一段時間之後, 他還沒有任何反省的話, 放棄也不是不可以!

畢竟, 每個人都有自己的人生, 都應該為自己的行為負責!

kilykilyk  同意,比著係我,我都會這樣做  發表於 13-5-22 12:07
黃巴士  AGREED!! 他太理所當然了!!  發表於 13-5-21 16:25

回復 totheend 的帖子

終於有人撤底地明白我的內心深處痛苦, 真係好感謝你能明白及理解我. 天下間真係沒有父母不痛鍚自已的仔女, 除非係大人本身有問題.  但我唔係, 我自已係一個小康之家長大, 自問自已係一個好孝順父母,好重視家庭的人. 我老公都係一個孝順仔, 大家都LIKE 小朋友. 所以結左婚後都好快地生左呢這仔出來, 我們家庭環境也比上不足, 比下不餘, 佢要咩,我都比足佢; 佢話我唔識同佢溝通,我就上來BK問其他家長意見再檢討自已應點去同佢相處, 點去大家和諧相處,點去遷就. 點知一直以來我的付出都係白做, 呢個無良心的仔對我地的意見好似殺父仇人咁. 總係隔一段時間就來傷我一次, 每一次傷完我都當無事發生咁. 我真係好灰心, 好傷心.

我試過激到透唔到氣,離開香港回去娘家-美國2個星期, 老公留係香港. 個衰仔一直都唔問我幾時去幾時回, 都唔介意我有無存在, 一點都無掛我, 一個電話都無. 當我回來, 佢都係不聞不問. 天呀, 到底我2公婆做錯咩事. 以前我都想過跟TOTHEEND所講, 狠狠地對佢採取不聞不問, 漠不關心. 但父母之心,又好似太狠心些, 咁佢會好可憐. 但係今次真令我好絕望, 好傷心, 今次我一定要咁做, 我要狠起心做, 否則我地真係無定企之餘, 總要被佢睇死, 跟住再不斷去傷我的心. 任何方法我都願意去試,去讓, 但要我再咁壓抑落去, 我真係怕自已出事. 好慘, 好傷心....

黃巴士  你已經好犀利, 好忍得.  俾著我, 我可能已趕他去寄宿學校了!!  發表於 13-5-22 12:38

Ahling2004 發表於 13-5-21 17:12
回復 totheend 的帖子

終於有人撤底地明白我的內心深處痛苦, 真係好感謝你能明白及理解 ...
有的孩子父母緣薄, 無論你如何努力, 他都不會領情!

既然如此, 就不如叫他到社會上去碰碰壁! ------他不是總覺得人家家的父母好, 人地屋企好嗎?!------讓他去試試, 看看不付出, 人家會不會無條件對他好? 關心他? 愛他, 給他吃, 給他住, 還要受他的氣?!  如果他能遇到, 那恭喜他! 祝他好運!

不見棺材不落淚! ------有的人是見了棺材都不落淚!

不在外面受點挫折, 以為父母的愛心和付出都是老馮?!    真是笑話!

呢個世界, 沒了誰都照樣運作!

曾經看過一則新聞,有對父母親手報警拉佢個兒子,當然,佢個兒子係做咗好多不可原諒錯事,為咗唔想佢個兒子再錯落去為有咁做..

更何況你現在只是隔岸觀火.靜觀其變,果斷點吧!

回覆:激我地你會好開心咩

樓主,睇到你case, 鄧你傷心,我又擔心他日都會係咁。
想到一個辦法,唔知得唔得。揾晚收工,問個仔呢個遊戲打左係咪會令人開心啲,如果係,請佢教你打。你可以話工作上有唔開心,希望打機後可以開心返。
再揾日,你試下沉迷打機,飯都唔煮,餓到佢驚覺呀媽唔煮飯,唔做自己本份會影響到人。等佢反思下,每個人假若都沉迷打機,個家會變成點?!

Ceci333  我覺得d青少年不會太在意有人煮飯與否,他們不注重營養,可能吃麵包也沒所謂.  發表於 13-5-23 11:38

其實他已經中四.路,是要他自己行出來.你著緊也沒用.香港有很多出路,他朝一日他想再進修也有渠道,到2018年是全民大專生,他何時想讀就能找到機會.
如果他不是有甚麼特別身體問題或心理問題,就由他吧.不過首要是對你專重.例如如果他對你不禮貌,不要接受,但不罵.心平氣和說這樣是不對的.而且要有後果的.假如他不禮貌說你不能把他衣服預備好,你便說你不禮貌,那你已大個仔,已有能力,自己有責任,自己預備吧.而自己真的不幫他預備.
如果你不狠下心腸,他永不能感恩.但首要不罵,記住,是不罵.一句也不能罵.你一罵,就變一個煩人,所有道理就消失了.
我親戚就是一個反面例子.她兒子對她不禮貌,她罵兒子,但又繼續替兒子做呀四,繼續提醒兒子帶這帶那,結果就是兒子看不起她,說她煩,又要求她做這做那.完全不懂感恩.現在她兒子已經四十歲了,都沒有改善.

黃巴士  老一套的一邊責罵, 一邊執手尾.  最後結果, 小朋友只會當大人責罵是唱歌仔及煩.  嬌縱是無補於事., 只會害了他.  發表於 13-5-23 12:26

到依個時候, 可能家長再做不到什麼? 但不要再"圍著"他來轉.  他只會有所"持"了.不是說你不理會他, 但總要令他感受到沒有任何依旁的情況.  
現在, 惟有靜觀其變.  有限的經濟封鎖是必要.  

重有一個例子,是一位愛打機的二十多歲年青人.他平日對家愛理不理,父母打電話多不接聽,吃飯就外賣比較多.不給家用,但有一夜父母已睡的時候就帶了女友回家睡,一睡就變同居.後來父母忍不了,就心平氣和說受不了外人在家住.年青人於是惟有和女友住劏房.現在終于說原來自己屋企最好!不經歷過又怎會知道呢?

長期的壓力及唔開心, 令我身體終於出現左問題. 剛剛BODY CHECK, 話我有婦女病.  依家的我要好好調理身體, 希望可以捱過唔使做手術.  當一個人唔開心時, 真係會拖誇身體, 各位做人媽咪的真係要懂的放鬆.                               家中不孝子明明見我日日吃中藥都唔問我咩事, 好心談. 大家現時關係真係平淡如水,客客氣氣, 佢問我就答下, 我已唔問佢的學業, 唔理他的起居飲食, 唔叫佢打少的機. 或者佢留意到我對的態度改變, 但都係不認錯, 不改變. 有的食,住,玩機就可以啦.  唉, 凡事不能強求, 或者上世真係欠左佢, 今世佢來拿債.

Ceci333  你有什么婦女病?pm我啦.看看可否幫到你.  發表於 13-5-27 12:39
黃巴士  先將其他事, 放埋一邊.身體最緊要. 終有一天, 你會感動他的.    發表於 13-5-27 11:35

回復 Ahling2004 的帖子

謝謝你們的關心. 相信一定可以過到.

回覆:Ahling2004 的帖子

我都係個仔上左中學就變哂, 可能我時時管佢, 而家佢都唔太尊重我,無論有無道理句句都搏。其實我都好傷, 無論心理, 至而家身體都挨得好辛苦。
我諗可能好多年前, 我媽媽都忍我忍得好難過, 原來做人地阿媽真係唔容易。
對一個自己愛錫嘅人心淡, 其實自己都唔好受。有時可能大方d,施比受更開心都唔定。咁可能係愛錫自己係另一種方式。
無論點, 保重身體, 祝您早日康復。

引用:長期的壓力及唔開心,+令我身體終於出現左問

原帖由 Ahling2004 於 13-05-27 發表
長期的壓力及唔開心, 令我身體終於出現左問題. 剛剛BODY CHECK, 話我有婦女病.  依家的我要好好調理身體,  ...
睇到都心痛,完全明白。

就當母子緣薄,由他吧! 很無奈,郤很現實。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ahling2004 發表於 13-5-27 09:32
長期的壓力及唔開心, 令我身體終於出現左問題. 剛剛BODY CHECK, 話我有婦女病.  依家的我要好好調理身體,  ...
睇到我好肉赤,盼望呢D只係階段,會過去的,最緊要keep住個關係,遲D一定會好D,保重身體!

Ahling2004  thanks  發表於 13-5-28 08:58
我地兩個都幾Friend架, 得閒上來我地個 Blog到坐下 : http://www.hkheadline.com/blog/reply_blog.asp?f=ZOQNIYLCWP69260&id=59842

thanks all
‹ 上一主題|下一主題