用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沒有名幼offer的感想
樓主: Estherpapa
go

沒有名幼offer的感想 [複製鏈接]

York 連雜費應該六千左右,因為加埋校車1200/mth

chitchitboy 發表於 12-12-21 19:14
York 連雜費應該六千左右,因為加埋校車1200/mth

真係幾貴!

讀書靠自己,難道入到「名校幼稚園」唔讀書都可以出人頭地 ?別放大幼稚園的效果,只要培養小朋友的人生觀和讀書的興趣,小朋友日後應該是好好的。

醒目開學勳章

引用:我和太太都係畢業於香港的著名大學,太太是

原帖由 Estherpapa 於 12-12-20 發表
我和太太都係畢業於香港的著名大學,太太是中學教師,我於公司任中層管理人員,由於我們都算讀得成書,加上 ...
唔好灰心,當時我囝囝考十間,全部識答晒做晒,但結果無人收,可能老師睇得出佢坐唔定,同好聰明(每一個教過佢嘅老師都係咁講),驚佢影响課室秩序,本來諗住讀村校,到七月時我先寫求位信,最後心儀幼稚園收咗

經過一輪幼稚園面試,心中有一個感覺是:「幼師喜歡揀D好教的學生,如果煩到佢既又或者要費力教導的學生都會out走。」一直都沒有確認,但看完大家的討論,可見一斑。

fionacat  香港大部分嘅學校唔係為教好人,係為教「好人」。  發表於 12-12-29 15:24
wiskylo  都幾認同, 所以名校都喜group in  發表於 12-12-22 12:16

引用:經過一輪幼稚園面試,心中有一個感覺是:「

原帖由 kyleebc 於 12-12-22 發表
經過一輪幼稚園面試,心中有一個感覺是:「幼師喜歡揀D好教的學生,如果煩到佢既又或者要費力教導的學生都 ...
佢地要收文靜乖巧的小孩,即又乖又醒目又有反應的,我成日同我太太講笑話即揀男人要穩重中帶點瀟灑

Quote:原帖由+kyleebc+於+12-12-22+發表經

原帖由 Estherpapa 於 12-12-22 發表
佢地要收文靜乖巧的小孩,即又乖又醒目又有反應的,我成日同我太太講笑話即揀男人要穩重中帶點瀟灑

...

cyyuen0120  Agree  發表於 12-12-22 10:33

其實有好多例子都係平民學校都會高中狀元,你兩有好的教育出身,仔女實有高的教育架,放心啦!

babychinglok 發表於 12-12-22 11:26
其實有好多例子都係平民學校都會高中狀元,你兩有好的教育出身,仔女實有高的教育架,放心啦! ...
完全同意。我覺得有knowledgeable 的父母而亦有時間教導子女比讀名校重要。

Estherpapa 發表於 12-12-22 09:18

...

正是"男人要穩重中帶點瀟灑"  !

我個人從來不相信名幼 ! 入到, 無咩大不了; 入唔到, 都唔駛羨慕.

名幼也不過大多係家長虛榮心作怪吧, 最重要係家長點教肯不肯付出時間同心機, 呢樣比入邊間名幼更重要

iamadc  咁又唔可以咁講,這些學校都投放很多資源提高教育質素  發表於 12-12-26 05:18
小小山  agree !  發表於 12-12-22 12:22
cyyuen0120  AGREE~~其實名幼未必適合自己的小朋友,反而是為滿足家長的虛榮心  發表於 12-12-22 12:21

最緊要囡囡開心健康成長,一家人開開心心...盡力培育孩子..陪住囡囡快樂成長就足夠...千企唔好做比較呀~

回覆:沒有名幼offer的感想

現在好叻/好彩入到名幼,又唔代表大個叻。細個讀書唔叻,又唔代表大唔叻。如果入唔到無法子,何況大個讀書靠自己,要出人頭地又未必要讀書。現在太多小孩爭,大家放鬆吧!

引用:我和太太都係畢業於香港的著名大學,太太是

原帖由 Estherpapa 於 12-12-20 發表
我和太太都係畢業於香港的著名大學,太太是中學教師,我於公司任中層管理人員,由於我們都算讀得成書,加上 ...
乜香港有著名大學?我只認為有著名學系!乜十八個月上playgroup叫早?八個月開始上的大有人在!
乜上唔到名幼係peer pressure ? Maybe ... But parents with similar / better background 大有人在!

樓主自己又是否名幼出身呢?如果唔係,你哋都一樣入到大學呀!

好好培育佢哋,公開考試考得好,好似你兩公婆一樣入著名大學,邊有人理佢係邊間幼稚園出身?

而家只係處於「起跑線」啪啫,成長嘅路仍然漫長,就算而家入到名幼,唔等於小朋友以後嘅路一定順利。我相信有你哋嘅守護,你小朋友嘅成長一樣可以好精彩!

放下「名校」嘅迷思,你會開心好多呀!

唔係講d乜風涼說話 (因為我囝暫時都未有offer),
我唔認為入到名幼 (強調一點, 只係名幼!!!) 唔代表d乜,
我幫囝囝報左約6,7間學校, 只有1,2間係所謂的名幼 (出名咁解, 唔一定係no.1),
當然阿囝入讀到d所謂名校梗係好, 入唔到我都唔認為佢今世就係咁咖啦...
就算將來阿囝真係d名大學畢業, 我都只認為佢係選舉較多咋,
做人既學歷只係出去呢個社會既一張入場券...
都係要睇返佢地本身係點, 呢d反而應該細細就教...
不如努力d教下小朋友既自理, 學習,
將來有機會的再跳, 無必要灰心~~

我老公有Master Degree, 我有Master Degree, Postgraduate Dip, Professional Dip, Adv Dip ..., 我以前做ibank, 身邊個個都幫小朋友爭入名校, 但係我地冇報過所謂名校, 因為我明白最適合自己個仔既學校, 同係唔係名校根本無關係. 我好開心有個好"活潑"既仔, 佢好有character, 我只會跟佢既能力同喜好揀學校, 佢鍾意返學, 自然成績會好.
大人覺得互相比較既壓力唔好受, 就更加唔好轉嫁比小朋友啦, 我幫個仔擋晒呢d壓力, 我每日都問個仔返學開唔開心, 鍾唔鍾意返學.

Jane1983    發表於 12-12-29 23:39
‹ 上一主題|下一主題