用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) KTS(PS) 2ND INTERVIEW
樓主: smlsml
go

KTS(PS) 2ND INTERVIEW   [複製鏈接]

醒目開學勳章

步步驚心 發表於 12-12-21 00:04
我地都係黃主任見,三號房,出左門口,主任仲話我囡好似我老公,佢既親切友善,真係好似朋友式傾計,令本身 ...

過程中我答緊佢問題時, 佢對眼不停射住我仔做緊咩, 查實我講既佢聽唔聽得入耳, 但問番我仔, 佢係好乖咁睇書同畫畫, 冇其他.

cowboy2007  叻叻  發表於 12-12-29 17:25

LMCK 發表於 12-12-21 10:45
我in 3號房, 我答完佢, 佢仲問兩兄弟有冇話要多個妹妹, 仲話自己d朋友都會問佢會唔會再生, 都係第一次inte ...

HAHA.... 我都係黃主任呀, 佢真係一個好nice既老師。我地傾計時, 佢都有望下阿囡, 仲俾佢發現到阿囡偷聽緊我地講野....... 見完之後, 我地一家三口都好鐘意KTS, 希望阿囡可以成為一份子喇, 大家都good luck呀~~~

cowboy2007  我地都好 likeKTS, good luck to you!  發表於 12-12-21 18:53

禁你地好彩. 我細女果年, 一個對兩個老師, 校長坐旁邊"觀察". mouth:" /> 今年校長去in siblings....

For those who like this school, would you worry about secondary school allocation?  Would the school be super harsh on academics to push students to get into top local schools?

cowboy2007  I like not very "谷"  發表於 12-12-28 18:06
BB成長期  喂喂, 我今年數過是有80% BAND 1嫁 有29% BAND 1A tim  發表於 12-12-27 13:37
Yanamami  其實7成band1, OK既. 有其他學校仲勁過KTS. 所以唔係super谷. 有d要求禁la.   發表於 12-12-21 18:15

avaya 發表於 12-12-21 13:34
For those who like this school, would you worry about secondary school allocation?  Would the school ...

我自己和老公的睇法, 我們想小朋友的發展是全面的, 細閱kts的網頁, 其實佢地係一間有要求的學校, 而且發展很均衡, 學術上他們會教深d, 若要成績好, 一定係需要努力, 我們不會強求小朋友去最top的一群, 按他自己能力發展盡力去做就可, 升中時真的入不到band 1組別, 要去band 2學校, 小學的底子已經打好了, 其實唔需要咁擔心! 可能佢去band 2學校都會有好發展呢....... 一個品行好, 有正確價值觀的小朋友, 就算去到咩中學, 都會有佢自己的"閃光點"。

cowboy2007  Very good  發表於 12-12-29 17:26
BB成長期  good  發表於 12-12-27 13:38

請問interview係中文定英文?

回覆:gigayan 的帖子

十分贊同!我昨天面試,在十二號課室,老師問阿女鍾意做乜,她答去公園玩,就算我地兩個答得幾好都無用,睇怕我阿女吾得多!

gigayan  去公園都好正常, 應該無問題的, 放心~~  發表於 12-12-21 22:26
cowboy2007  喺囉鍾意去公園好正常,我個仔都喺咁答  發表於 12-12-21 18:49
Yanamami  鍾意去公園, 好正常oY....有乜唔妥?   發表於 12-12-21 18:11
Shirley Chan

gigayan 發表於 12-12-21 14:26
我自己和老公的睇法, 我們想小朋友的發展是全面的, 細閱kts的網頁, 其實佢地係一間有要求的學校, 而且發展 ...
最重要係even band2/3學生, 佢地係學校入邊都唔會頭dub dub, 會搵到自己發揮長處既機會. 其實小朋友係乜料子就只有接受. 10隻手指有長短, 未必個個係讀書叻, 學校唔可能將你由band2變成band1吧. 但學校能做到的, 係俾機會佢地發掘自己長處, 加以發揮.

Ben2003  很少在 EK 提到,這點,KTS 是十分注重的。  發表於 12-12-22 12:09

好同意,尤其是最後的"閃光點。

引用:請問interview係中文定英文?

原帖由 emily207 於 12-12-21 發表
請問interview係中文定英文?
so, when is ur interview? after the holiday?

回覆:smlsml 的帖子

如果王主任在這網站見到大家的comments应该会好开心。
我地白老師、郑老师無問小朋友。

Yanamami 發表於 12-12-21 18:22
最重要係even band2/3學生, 佢地係學校入邊都唔會頭dub dub, 會搵到自己發揮長處既機會. 其實小朋友係乜料 ...

無錯, 就算成績唔係最TOP, 都唔代表佢唔叻, 每個人都會有佢既強項, 如果家長和學校一齊合作去幫小朋友發拓佢既強項, 一定會更容易搵到出來! 讀唔到BAND 1學校, 唔代表人生玩完, 升中更睇小朋友的能力, 所以我唔會太擔心!

gigayan 發表於 12-12-21 14:26
我自己和老公的睇法, 我們想小朋友的發展是全面的, 細閱kts的網頁, 其實佢地係一間有要求的學校, 而且發展 ...
Totally agree with you.

回復 Yanamami 的帖子

Agree.  面試時印象最深刻係大使小朋友聲音很好聽,很標準,外藉老師普通說老師很緊張他們,一點也不馬虎。相信教學的熱心都很重要,小朋友才可以當中培養適當的自信。

mameyulia 發表於 12-12-22 07:57
回復 Yanamami 的帖子

Agree.  面試時印象最深刻係大使小朋友聲音很好聽,很標準,外藉老師普通說老師很緊 ...
自信教育是校長常掛在口邊的, 學校通過不同渠道去提高學生自信. 你們所見的KTS大使, 是經多年培訓的. P1~3有機會被選出的同學會參加KTS大使初階班, P4~6會升高階班. 平日有機會對著全校同學宣佈/ 朗讀, 是很好的訓練.

引用:Quote:mameyulia+發表於+12-12-22+07:57+回

原帖由 Yanamami 於 12-12-22 發表
自信教育是校長常掛在口邊的, 學校通過不同渠道去提高學生自信. 你們所見的KTS大使, 是經多年培訓的. P1~3 ...
真是很好的訓練!希望兒子有幸入到KTS呢個大家庭。
另外多謝Yanamami的資訊,讓我了解更多。很期待啊!

回復:KTS(PS) 2ND INTERVIEW

my daughter also recognized the high quality of English from the 1st KTS student helper in the waiting room

回覆:KTS(PS) 2ND INTERVIEW

究竟家長部分佔的比重有幾多?我覺得答得唔好累咗阿囡!

MCLIAN  You are not alone! I also want to know!  發表於 12-12-25 00:23
‹ 上一主題|下一主題